Göbeğimiz Neden Yağlanıyor? Yağları Nasıl Yok Ederiz?
Göbeğimiz neden yağlanıyor? Göbek yağlarımızın nedeni aşırı ve sağlıksız yemek tüketimi, hareketsiz bir yaşam ya da sadece genetiğimizle ilgili olabilir mi? Sağlıkta Haber'de.
Göbeğimiz neden yağlanıyor? Kurtulmak için çaba harcadığımız göbek yağlarımızın nedeni aşırı ve sağlıksız yemek tüketimi, hareketsiz bir yaşam ya da sadece genetiğimizle ilgili olabilir mi? Göbek yağlanması sadece görsel olarak bir sorun teşkil etmiyor. Birçok hastalığın nedeni olabileceği için ihmal edilmemesi gereken, önemli bir sağlık sorunu. Bu soruna karşı tüm bilmeniz gerekenler Sağlıkta Haber‘de.
Göbek Yağlanması Nedir?
Göbek yağlanması nedir? Göbek yağı, karın bölgesinin çevresinde biriken iç ve dış alanlara yayılan yağlanmayı kapsar. Göbek yağı sadece göbeğin dışında değil, bir kısmı iç organların etrafında oluşur. İç organların etrafındaki bu yağlanmaya viseral yağlanma denir. Yağlanmanın diğer kısmı ise hemen hepimizi görüntüsüyle rahatsız eden deri altında toplanan yağlardan oluşur. Buna ise subkutan yağlanma denir. Her ne kadar deri altı göbek yağlanmasından şikayetçi olsak da iç organların etrafını saran viseral yağlanma sağlık açısından daha fazla risk oluşmaktadır.
Göbek Yağlanması Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Göbek yağlanması insan sağlığı için son derece zararlıdır. Yağlanma beraberinde pek çok hastalığın oluşma riskini artırabilir. Göbek yağlanması nedeniyle oluşabilecek hastalıklar şunlardır:
- Yüksek tansiyon,
- Kalp hastalıkları,
- Kalp krizi,
- Meme kanseri,
- İnme,
- Tip 2 diyabet,
- Astım,
- Kolon kanseri.
Göbek Yağlanması Niçin Olur?
Göbek yağlarının oluşmasında en başta yanlış beslenme alışkanlıkları ve egzersiz eksikliği gelir. Bunun dışında pek çok faktör yağlanmaya neden olur.
Aşırı göbek yağının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Düzensiz ve Sağlıksız Beslenme,
- Hareketsiz Yaşam Tarzı,
- Yüksek Alkol Tüketimi,
- Stres,
- Genetik Yapı.
Göbek Yağlarınızın Sorumlusu: Düzensiz Ve Sağlıksız Beslenme
Özellikle fast food türü yiyecekler, hamur işi tatlılar, işlenmiş gıdalar, şekerlemeler, hazır meyve suyuları, şeker içeren gazlı içecekler kilo almanızı, sağlar. Metabolizmanızı yavaşlatır. Yağ yakma potansiyelinizi en aza indirir. Hazır paketli gıdalarda ve fast food besinlerde bulunan trans yağlar vücutta iltihaba ve obeziteye neden olur.
Proteinlerden yetersiz karbonhidratlardan yüksek bir beslenme şekli kilo alma riskinizi artırır. Yeterli protein tüketimi tokluk süresini uzatırken kalori alımını da azaltır. Böylelikle göbek çevresi yağlarının oluşumunu engeller.
Göbek Yağlarınızın Sorumlusu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
Çoğumuz iş yerinde masa başında saatlerce oturarak hareketsiz bir vaziyette çalışıyoruz. Buna ek olarak gün içerisinde evde ve iş dışında bu hareketsiz yaşamı sürdürmemiz sağlığımız ve tehdit oluşturur. Hareketsizlik özellikle göbek bölgesinde oluşan yağların depolanmasına neden olur.
Göbek Yağlarınızın Sorumlusu: Yüksek Alkol Tüketimi
Yüksek miktarda alkol tüketimi göbek bölgesi yağlanmasını artırır. Çok fazla alkol tüketen kişiler zayıf bir görünüme sahip olsalar bile, göbeklerinin gereğinden fazla büyük olması dikkat çeker. Alkol tüketimi aynı zamanda karaciğer rahatsızlıkları ile birlikte birçok sağlık sorununa neden olur.
Göbek Yağlarınızın Sorumlusu: Stres
Stres altındayken aşırı yeme davranışına bağlı olarak kişide göbek yağlanması görülebilir.
Stres durumunda artan kortizol hormonunun yüksekliği metabolizmanın yavaşlamasına ve insülin direncine sebep olur. Bu da göbek bölgesindeki yağlanmaların artışını etkiler.
Göbek Yağlarınızın Sorumlusu: Genetik Yapı
Maalesef bu çok da elinizde olmayan bir neden “genetik”. Göbek bölgesinde oluşan yağlanmaları sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yanı sıra genetik faktörler de etkiler.
Göbek Yağları En Hızlı Nasıl Eritilir?
Göbek yağlarının eritilebilmesinde öncelikli yapmanız gerekenler…
- Beslenmenizi düzenleyin,
- Alkol tüketimini azaltın,
- Stres seviyenizi düşürün,
- Spor yapın,
- Düzenli uyuyun,
Beslenmenizi Düzenleyin
Sağlıklı ve dengeli beslenmek kilo vermenizi sağlar. Şeker, yağ ve rafine karbonhidrattan uzak durarak, sebze, meyve ve proteinlere ağırlık vererek daha sağlıklı beslenebilirsiniz.
Alkol Tüketmeyin Hadi Tükettiniz Az Olsun
Alkol tüketimini azaltmanız memnun olmadığınız göbeğinizden kurtulmanız için şart. Alkolü azaltarak göbek bölgesinde oluşacak yağlanmaların önüne geçmeye yardımcı olur.
Stresi Seviyenizi Düşürmek İçin Çaba Gösterin
Stres hormonu, kortizol, kişinin iştahını etkiler ve stresin yoğun olduğu durumlarda daha fazla yemesine neden olur. Stres seviyenizi düşürmek için meditasyon yoga oldukça sağlıklı seçimler olabilir.
Spor Yapmayı İhmal Etmeyin
Düzenli olarak spor yaparak göbek yağlarınızdan çok daha rahat ve çabuk kurtulabilirsiniz.
Göbeğiniz Olmasın İstiyorsanız Uykuya Dikkat!
Kaliteli bir uyku, ruh ve beden sağlığı açısından çok önemli. Düzenli ve kaliteli uykuyu hayatınızın rutini haline getirirseniz göbek yağlarından hızlıca kurtulabilirsiniz. / SAĞLIKTA HABER
Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip edin!