Diyet ListesiSağlıklı Tarifler

Aronya Soğuk Algınlığına Karşı Süper Koruyor

Aronya meyvesi nedir ne işe yarar? Son günlerde özellikle havaların soğumasıyla birlikte Aronya gündemde. Aronya meyvesi nasıl yenir? Faydaları nelerdir? Tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.

Aronya meyvesi nedir ne işe yarar? Son günlerde özellikle havaların soğumasıyla birlikte Aronya gündemde. Aronya meyvesi nasıl yenir? Tadı neye benzer? Sağlığımız için faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? En güçlü antioksidan kaynaklarından biri olarak tanınan Aronya yoksa ülkemizde yetişen yaban mersini ile aynı meyve mi? Tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.

Aronya Meyvesi Nedir?

Aronya meyvesi günümüzde sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle adından sıkça söz ettiriyor. Halk arasında ‘süper meyve’ olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi artık ülkemizde de yetiştiriliyor.

Aronya nedir ne işe yarar?
Aronya nedir ne işe yarar?

Aronya, çok eski dönemlerden beri farklı coğrafyalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklarla savaşmak için tercih edilen bir meyve. Kızılderililerin, kışın zorlu koşullarında sağlıklı olmak ve bağışıklıklarını güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için aronya meyvesinden yararlandıkları biliniyor.

Aronya Meyvesinin Tadı Nasıl?

Aronya’nın tadı diğer kırmızı orman meyveleri ile hemen hemen aynı. Tam olgunlaşmışsa üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabiliyor.  Daha az olgunlaşmış ise tadı yüzünüzü buruşturacağınız kadar mayhoş ve kekremsi bir tada sahip.

Aronya Meyvesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Aronya Meyvesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Aronya Nasıl Tüketilir?

Aronya taze olarak tüketilebildiği gibi dondurularak da muhafaza edilebiliyor. Ekmek, yemek, kek ve turta yapımında da Aronya kullanılabiliyor.  Aronya, meye suyu veya çay şeklinde de içilebiliyor. Bunun yanı sıra Aronya’dan reçel, jöle, şurup, şekerleme, sirke, balsamik, salsa ve barbekü sosları da yapılıyor. Aronya’nın sahip olduğu güzel renk ve tat sayesinde  yoğurt, sorbe, dondurma, quark ve süte karıştırılarak birlikte tüketilmesi mükemmel bir renk ve lezzet sağlıyor.

Aronya Kanserle de Sıkı Savaşıyor

Asıl adı Chokeberry olan aronya meyvesinin besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği bilgisi ise kansere karşı sıkı bir savaşçı unvanı almasının başlıca nedeni.

Yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronya meyvesi, sağlığınızın adeta kalkanı. Aynı zamanda mineral ve lif bakımından son derece zengin. Antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biri olarak kabul gören aronya, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artırıyor. Aronyanın üretiminin desteklerle birlikte ülkemizde yaygınlaşması bekleniyor.

Aronya Nasıl Tüketilir?
Aronya Nasıl Tüketilir?

Aronya Çok Güçlü Bir Antioksidan Kaynağı

Aronya tüm meyvelere kıyasla çok daha yüksek antioksidan miktarı ile dikkat çekmesinin yanı sıra yüksek C vitamini oranı, polifenoller, antosiyaninler ve proantosiyanidinler gibi birçok bileşiği de bünyesinde barındırıyor.  Güçlü bir antioksidan kaynağı olması ile beraber aronya, antiviral ve antiinflamatuar etkinliği sayesinde soğuk algınlığına karşı kalkan vazifesi görüyor ve hastalığın sebep olduğu belirtilerin de hafiflemesine destek sağlıyor.

 

Aronya Virüslerin Vücuda Tutunmasını Önlüyor

Aronya ile ilgili yapılan çalışmalar aronyanın viral enfeksiyonlarda virüslerin hücreye tutunmasını ve çoğalmasını engellediğini gösteriyor. Aronya, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde de etki göstererek soğuk algınlığı ve gribi önlemesi etkisiyle sağlığınızı destekliyor.

Aronya Meyve Suyu Nasıl Tüketilir?
Aronya Meyve Suyu Nasıl Tüketilir?

Aronya Meyvesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Aronya meyvesinin vücut sağlığına faydaları:

Aronya Meyvesi Parkinson ve Alzheimer Hastalığına İyi Geliyor

Yapılan araştırmalar limon suyu ile birlikte yapılan aronya suyunun hücre içinde kolinesteraze aktivitesini düşürerek Senil Demans, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığındaki patolojiyi engellemek yönünde kullanılabileceği etkisini göstermiş.

Aronya Damar Tıkanıklığı Ve Kanser Riskini Azaltıyor

Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.

Aronya Tansiyon Rahatsızlıklarının Giderilmesinde Etkili

İnsan üzerindeki deneylerinden birinde 44 kalp krizi geçirmiş ve statin tedavisi alan hastalarda günde 3 kez birer bardak aronya suyu kullanımıyla tansiyonda sistolik (büyük) 11 mmhg, diastolik (küçük) 7,2 mmhg tansiyon düşüşü sağlanmış kalp damar hastalıkları ile ilgili geçirilebilecek hastalıkların riskini anlamlı ölçüde azaltmıştır.

Aronya Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olur

Yine yapılan bir başka araştırmada insanın günlük beslenmesine aronya katıldığında, kolesterol düzeyinde yüzde 7 oranında düşüş sağladığı gözlenmiş.

Aronya Meyvesi Kilo Kontrolünün Sağlanmasında Etkili

Aronya ayrıca; iltihap karşıtı etkisi, kortizonla karşılaştırılmış metil prednisolon 10 mg dozuyla benzer antiinflamatuar etkiyi steroid hormon yan etkileri olmadan yapmayı başarmış.

Aronya Meyvesi ile Yaban Mersini Aynı Meyve mi?

Aroniaberry ve Blueberry’nin (yaban mersininin) farkı nedir? Aronya ve yaban mersini aynı meyve mi? Aroniaberry ve Blueberry farklı meyvelerdir. Ancak benzer görünüme sahiptirler.

Aroniaberry ve Blueberry doğal antioksidan güçleriyle sağlık ve sağlıklı yaşamın bazı yönlerini tamamlar. Bununla birlikte, Her iki meyvenin de faydaları olsa da, Aronia Berry, yaban mersininin antioksidan gücünün en az üç katına sahip. / SAĞLIKTA HABER

Sağlıkta Haber instagram adresini takip edin!
Sağlıkta Haber instagram adresini takip edin!

Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu