Uzun Süre Oturmak Miyom Riskini İki Kat Artırıyor
Rahimde miyom neden olur? Uzun süre oturmak, hareketsiz bir yaşam sağlıksız bir durum bilirdik. Ancak hareketsiz yaşam özellikle kadınları tehdit ediyor. Uzun süre oturan kadınların rahimde miyom görülme sıklığı hareketli olan hemcinslerine göre iki kat daha fazla. Detaylar Sağlıkta Haber’de.
Rahimde miyom neden olur? Uzun süre oturmak, hareketsiz bir yaşam sağlıksız bir durum bilirdik. Ancak hareketsiz yaşam özellikle kadınları tehdit ediyor. Uzun süre oturan kadınların miyom riski hareketli olan hemcinslerine göre iki kat daha fazla. Detaylar, uzman açıklamaları ile Sağlıkta Haber’de.
Rahimde Miyom Neden Olur?
Rahimde miyom bir çok kadının karşılaştığı sık görülen bir sağlık sorunu. Rahimde miyom oluşumuna pek çok şey neden olabiliyor. Ancak uzun süre oturmak rahimde miyom oluşumunda en önemli nedenler arasında yer alıyor.
Rahim Miyomlarının Oluşumunda Çalışma Koşullarımızda Etkili
Çalışma hayatında yer alan birçok kadın işi gereği saatlerce masa başında oturarak günü sonlandırıyor. Kalp sağlığı dolaşım bozukluğu gibi bir çok hastalığı tetikleyen bu hareketsiz yaşam tarzı, aynı zamanda kadın hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Uzun süre oturmak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aşkın Evren Güler, bilimsel araştırmaların günde altı saatten fazla oturan kadınların menopoza girmeden önce rahim miyomlarına yakalanma riskinin iki kat arttığını ortaya koyduğunu söyledi.
Rahimde Miyom Nedeni Hareketsiz Yaşam
Hareketsiz yaşam tarzının kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Op .Dr. Aşkın Evren Güler, Rahimde miyomların, rahim duvarında veya içinde oluşan zararsız kas ve doku büyümeleri olduğunu ancak büyük miyomların, ağrı, şişme, aşırı kanama, kabızlık ve akıntıya neden olabileceğini vurgulayarak, “ Günde altı saat veya daha fazla oturmak, günde iki saatten az oturan kadınlara kıyasla iki kat daha fazla risklidir. Yani hareketsiz geçirilen süre ne kadar fazlaysa rahimde miyom riski de o kadar artıyor.” dedi.
Dr. Güler, bulguların, iyi huylu ancak potansiyel olarak büyük ve ağrılı olan bu rahim tümörlerinin riskinin, gün içinde oturarak veya yatarak geçirilen zamanın miktarıyla orantılı olarak arttığını gösterdiğine işaret etti.
Rahim Miyomları Östrojenle Besleniyor
Kadınlarda hareketsiz yaşamın kadınlık hormonu östrojeni tetiklediğini hatırlatan Op.Dr. Güler, rahim miyomlarını östrojenlerin beslendiğini ifade ederek, “ Hareketsiz bir yaşam tarzı rahim miyomları için bir risk faktörü olan obezitede etkiliyor. Obezite de vücudun östrojen seviyesini arttırmaktadır” dedi.
Rahim Miyomlarına Karşı Her Yarım Saate Beş Dakika Yürüyüş
Op. Dr. Güler, uzun süre oturmanın kadın sağlığı üzerindeki zararlarının farkında olunması gerektiğini belirterek, oturmanın zararlarını dengelemek için her yarım saatte bir beş dakikalık hafif yürüyüşlerin yeterli olabileceğini söyledi. Kadınları düzenli fiziksel aktivite ve sağlık kontrollerine teşvik ederek, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeleri konusunda uyaran Dr. Güler, uzun süreli oturmanın sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için hareketsiz geçirilen sürelerin kısaltılması ve aktif yaşamın teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. / Sağlıkta Haber.
Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olun. Sağlık haberleri Sağlıkta Haber ile takip edilir!