Anne Çocuk SağlığıSağlık Haberleri

Çocuğunuza Özgüven Aşılayacağım Derken Ne Yaptınız Öyle!

Özgüven nedir? Çocuğun özgüveni nasıl geliştirilir? Özgüvenli çocuk nasıl yetiştirilir? tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.

Özgüven nedir? Çocuğun özgüveni nasıl geliştirilir? Özgüvenli çocuk nasıl yetiştirilir? tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.

Çocukta özgüven gelişimi çok önemli. Ancak çocuğunuza özgüven aşılayacağım derken, tam tersi ona zarar verebilirsiniz.

Özgüven nedir? 

Özgüven, kişinin yapısını oluşturmada en büyük yapı taşlarından biridir. Kişi özgüveniyle hayatta yer alır, özgüveniyle ilerler. Çoğu toplumda, özgüven yaygın olarak değerli bir bireysel varlık olarak kabul edilir.

Özgüven nedir? 
Özgüven nedir? Çocukta özgüven eksikliği neden görülür?

Çoçuklarda özgüven eksikliği

Çocuklara özgüven kazandırma adeta hassas bir tartı gerektiriyor. Uzmanlar uyarıyor. Ne kendinizi ne çocuğunuzu kandırmayın. Çocuklarda özgüven ve sorumluluk geliştirme bir bütündür. Temelsiz özgüven çocuğunuzda psikolojik sorunlara yol açabilir! Şişmiş kendilik algısıyla boy gösteren kişilerin her geçen gün sayısının artması ancak böyle engellenir.

Çocuğun özgüveni nasıl geliştirilir?

Çocukta özgüven eksikliği nasıl aşılabilir? Çocuklarda özgüven nasıl geliştirilir? Özgüven çocuk yaşlarda kazanılıyor. Tüm yaşamımız boyunca atacağımız adımların yapı taşı olarak yanı başımızda yer alıyor. Ancak çocukları özgüvenli olsun isteyen ebeveynler özgüven oluşturmayı kimi zaman yanlış algılıyor. Uzmanlar ebeveynlerin çocuklarında olumlu kendilik algısı oluşturmaya yani özgüvenli çocuk yetiştirmeye çalışırken çocukların psikolojik sağlıklarını olumsuz etkileyebilecekleri uyarısında bulunuyor. Çocukların kendilerini gerçeğe uygun şekilde tanımalarının önemine dikkat çekiyor.   

Çocuğun özgüveni nasıl geliştirilir?
Çocuğun özgüveni nasıl geliştirilir?

Kendilik algısı nasıl oluşuyor?

Kendilik Algısı”, kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu. Kendilik algısı, kişinin doğası gereği özelliklerinin yanı sıra yaşamdaki tecrübeleri, yaşıtları ve yetişkinlerle olan iletişimleri, çevresindekilerin kişiye karşı olan davranışlarıyla şekilleniyor. Dolayısıyla bir kişinin kendisiyle ilgili algısı, çevresinde onu gözlemleyen diğer kişilerin algısından çok farklı bir noktada olabiliyor. Uzmanlar ise ebeveynlerin çocuklarında olumlu kendilik algısı oluşturmaya çalışırken psikolojilerini bozabilecekleri uyarısında bulunuyor.

Özgüven nedir?
Özgüven nedir?

Kendilik Algısı Tüm Yaşamı Etkiliyor 

Kendilik algısının, kişinin kendisi ve çevresiyle olan ilişkisinde, yaşamda seçtiği yollar ve verdiği kararlarda büyük ölçüde etkili olduğuna işaret eden Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, “Kendisini sosyal olarak sevilir ve kabul edilir gören kişi daha rahat ve doğal iletişim kurar. Tam tersi toplumda kabul görüp görmeyeceğinden emin olmayan bir kişi ise iletişimden kaçınır haliyle sosyal becerileri yeterince gelişmeyebilir” dedi.

Kendilik algısı nasıl oluşur?
Özgüvenli çocuk nedir?

Kendilik Algısı Çevreyle Yakından İlişkili 

Kişinin kendisini nasıl algıladığının, yakın çevresindeki yetişkinlerin ve akranların tepkileriyle ilgili olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Örnek, “Dışarıdan bakıldığında başarılı bir kariyeri olan üst düzey görevlerde bulunan kişilerin, çocuk yaşlarda ebeveynlerin mükemmeliyetçiliği ile karşılaştığı için kendisini hiçbir zaman yeterli ve başarılı hissedemediğini gözlemliyoruz. Ebeveynlerin yaklaşımları nedeniyle kendilik algısı grafiğinin olumsuza yönde etkilediği düşünülebilir. Kişi kendisini ailesinin bu sağlıksız yaklaşımından dolayı daha yetersiz, düşük standartlarda algılamaktadır. Terapide kişinin kendisini başkasının gözünden görerek edindiği algısını, ortaya koyduğu gerçeklere tekrar bakarak değiştirmesine odaklanırız” dedi.

Kendilik Algısı Tüm Yaşamı Etkiliyor
Özgüvenli Çocuk ve Kendilik Algısı Tüm Yaşamı Etkiliyor

Özgüven yüklemek yerine şişmiş bir kendilik algısı 

Zaman zaman da bunun aksinin olduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek şunları söyledi:

“Kişi, kendisini başkalarının uyduğu kuralların üstünde, şişmiş bir kendilik algısıyla tanımlıyor olabilir. Bu bazen çocukluğundan itibaren kişiye ayrıcalıklı davranılması nedeniyle, bazen de tam tersine yetersiz olduğu çok fazla ifade edilmiş kişilerin kendini koruma kalkanı olarak görülebiliyor.

Sönmüş kişilik algısı nedir?

Bu durumlarda kendilik algısını gerçekliğe yakın noktaya çekmeyi terapiyle amaçlıyoruz. Yani şişmiş kendiliği de sönmüş kendiliği de olabildiğince objektif bir yere getirerek kişinin kendisini buradan görebilmesini amaçlıyoruz.”

Kendilik Algısı Çevreyle Yakından İlişkili
Kendilik Algısı Çevreyle Yakından İlişkili

“Gerçeklikten Uzaklaşmayın” 

Ebeveynlerin Son yıllarda çocuklarda “olumlu kendilik algısı” oluşturma çabasının yoğun olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek “Olumlu kendilik algısı elbette istenen bir durumdur. Fakat gerçeklikten uzaklaşacak kadar olumlu kendilik algısı, çocuğun eninde sonunda hayal kırıklığı yaşaması ve kendine yabancılaşması ile sonuçlanacaktır. Olumlu kendilik algısı oluşturmaktansa gerçekçi bir kendilik algısı oluşturması yönünde çocuklara rehberlik etmenin çok daha sağlıklı olduğuna inanıyorum. Sahte bir ‘mükemmel kendilik algısı’ çocuğu  güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirir.”/ SAĞLIKTA HABER.

SAĞLIKTA HABER GÜVENİLİR SAĞLIK HABERLERİ
SAĞLIKTA HABER GÜVENİLİR SAĞLIK HABERLERİ

 

Kadın sağlığı, erkek sağlığı, çocuk sağlığı, psikoloji, cinsel yaşam, diyet, estetik, doktor, hastane adresleri, ilaç arama ve daha fazlası Sağlıkta Haber’de.

Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir ve Güncel Haber Kaynağınız

Fatma Seçkin

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!  Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu