Sağlık-AktüelYaşam & Sanat

Müzikle Sağlığınıza Kavuşmanız Mümkün

Müzik sağlık ilişkisi ne denli önemli? Müziğin olmadığı bir dünya düşündünüz mü? Ne kadar soğuk değil mi? Sizler için müziğin sağlık üzerindeki kanıtlanmış etkilerine bir göz atalım istedik.

Müzik sağlık ilişkisi ne denli önemli? Müziğin olmadığı bir dünya düşündünüz mü? Ne kadar soğuk değil mi? Tarihe baktığımızda hemen hemen her uygarlığın, tıp,  din, meditasyon ritüeller ve eğlence için farklı şekillerde de olsa müziği kullandığını görürüz.

Müzik Sağlığınızın Anahtarı

Sizler için müziğin sağlık üzerindeki kanıtlanmış etkilerine bir göz atalım istedik

1. Müzik Kalp Sağlığına İyi Gelir

Mozart Dinleyen Kalp Hastalarında İyileşme Görülüyor

Müziğin ruhun gıdasıdır deriz. Peki ya kalp? Müziğin kalp hastalıkları tedavi etmede birçok faydası olduğunu gösteren araştırma mevcut.  Massachusetts Hastanesinde kalp ameliyatı geçirmiş kişilerden elde edilen verilere göre, ameliyat sonrası Mozart’ın piyano sonatlarını dinleyen hastalar diğer hastalara göre çok daha hızlı iyileşme göstermişler.. Kalp ritmleri ve tansiyonları çok daha hızlı normal değerlere geldiği görülmüş…

Müzik Sağlığınızın Anahtarı
Müzik Sağlığınızın Anahtarı

2. Müzik Ağrının Dindirilmesinde Sağlığa Yardımcı

Mozart Ver Bach’ın Sağlığa Etkisi Ağrı Kesici Özelliği Var!

Sebebi bilinmeyen ağrıları olan hastaların sadece müzik dinletilerek ağrılarının azaltıldığı da yine araştırmalar ile  sabit.  En iyi ağrı kesici müziğin klasik müzik, özellikle Mozart ver Bach olduğu görülmüş.

Kalp Sağlığınız İçin  Heavy Metal ve Tekno Müzikten Uzak Durun!

Müzik meditasyonunda heavy metal ve tekno müzik kullanılması durumunda hastaların rahatsız olduğu ve kalp atışlarının düzensizleştiği gözlemlenmiş, bu sebeple bu tür müziklerin terapide kullanılması sakıncalı bulunmuştur.

3. Müzik Obezite ile Mücadelede Fayda Sağlıyor

Yemek Eşliğinde Ağır Bir Müziğe Ne Dersiniz?

Müzik ile bilinçaltına mesajlar yollanarak obezitenin önüne geçilmesi denenmiş bir yöntem. Kişinin yapması gereken diyet, alacağı gıdalar, müzik ile bilinçaltına işlenerek kilo kontrolünde daha başarılı sonuçlar alınmış. Yemek yerken dinlenen yumuşak ve sakin müziklerin kişinin daha az ve yavaş yemesine yol açtığı da gözlemlenmiş.

sağlıkta haber AB

4. Müzik Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiriyor Sağlığınızı Destekliyor

İnterleukin 1 Seviyesini Müzik Dinleyerek Artırabilirsiniz

Michigan Devlet Üniversitesi müzik okulu müziğin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair bir liste yayınlamış.  Bu listenin en çarpıcı maddesi müziğin bağışıklık sistemimizde önemli bir yere sahip olan interleukin 1’in seviyesini arttırdığı. 15 dakika bile müzik dinlemek interleukin 1 seviyesini arttırıyor.

Müzik Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiriyor
Müzik Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiriyor

5. Müzik Prematüre Bebeklerin Hayata Tutunmalarına Yardımcı Oluyor

Prematüre Bebek Müzik Sayesinde Anne Karnında Olduğunu Düşünüyor

Beth Israel Tıp Merkezinde prematüre bebekler üzerinde yapılan çalışmada, bebeğe, anne karnında olduğu hissini uyandıracak anne karnı seslerinin ninniler ve perküsyonla zenginleştirilmiş bir halinin dinletilmesinin, onların kalp atışlarını ve soluk alıp vermelerini düzenlediği görülmüş. Bu müziği dinleyen bebeklerin daha sakin ve uyku düzenlerinin daha daha düzgün olduğu saptanmış.

6. Müzik Hafızaya Ve Öğrenmeye Yardımcı Oluyor

Mozart Dinlemek Adeta Her Derde Çare

‘Mozart etkisi’ ile ilgili pek çok yayın vardır. Buna göre öğrencilerin ders çalışırken özellikle klasik müzik dinlemelerinin konsantrasyonlarını arttırdığı yönünde çalışmalar mevcuttur.

7. Bir Müzik Enstrümanı Çalmak, Motor Becerileri Geliştiriyor

Müzik Aleti Çalarak Felci Yenebiliyorlar…

Felç sonucu beyin hasarı oluşan hastaların pek çoğunun bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenerek eski becerilerini tekrar kazandığı çalışmalarla ispatlanmıştır.

Müzik Yaşlı ve Genç İnsanların Çektiği Bazı Sıkıntılara Derman Oluyor
Müzik Yaşlı ve Genç İnsanların Çektiği Bazı Sıkıntılara Derman Oluyor

8. Müzik Yaşlı İnsanların Çektiği Bazı Sıkıntılara Derman Oluyor

 Müzik Ruhsal Sıkıntıların Dindirilmesinde Önemli Rol Oynuyor

Yaşlı insanlar yalnızlıktan ve depresyondan sıklıkla şikayet ederler. Müzik bu tür ruhsal sıkıntıların dindirilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca müzik Alzheimer hastalarının gerçeklikten kopmamaları için de son derece faydalıdır. Bilim insanları bir müzik enstrümanı çalan yaşlıların hem fiziki hem de psikolojik olarak diğer yaşlılara göre çok daha iyi durumda olduklarını belirtmekteler.

9. Müzik Kendinizi Daha Mutlu Hissetmenize Yardımcı Oluyor

 Müzikle Mutluluk Mümkün Ama Hüzün de Mümkün

Uygulanan müzik terapileri ile belki kendinizi çok mutlu ve neşeli hissetmeyebilirsiniz ama müziğin kendinizi daha az üzgün hissetmenize yardımcı olduğu araştırmalarla gösterilmiş.

Fatma Seçkin

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!  Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button