Psikolojik HastalıklarSağlık Haberleri

Yeni Yılda Yeni Kararlar Alacağım Diye Depresyona Girmeyin!

Yeni yılda yeni kararlar alacağım diye depresyona girmeyin. Aşk, iş ve sağlık alanında yeni bir başlangıç amacıyla 1 Ocak’tan itibaren uygulanmak üzere alacağınız zor kararlar sizi kısa sürede depresyona sokabilir. Detaylar Sağlıkta Haber’de.

Yeni yılda yeni kararlar alacağım diye depresyona girmeyin. Aşk, iş ve sağlık alanında yeni bir başlangıç amacıyla 1 Ocak’tan itibaren uygulanmak üzere alacağınız zor kararlar sizi kısa sürede depresyona sokabilir. Detaylar Sağlıkta Haber’de.

Sizi Depresyona Sokacak Yeni Yıl Kararları Almayın 

Aşk, iş ve sağlık alanında yeni bir başlangıç amacıyla 1 Ocak’tan itibaren uygulanmak üzere alacağınız zor kararlar sizi kısa sürede depresyona sokabilir. Bu yüzden ya yeni yıl kararları almayın ya da kendinize aşırı katı, ulaşılması zor hedefler koymayın.

Kişisel gelişim uzmanı, eğitimci ve yazar Murat Tunalı, yeni yıl kararları hakkında önemli tavsiyelerde bulundu:

Yılbaşı Kaçamağı Nasıl Telafi Edilir?
Yılbaşı Kaçamağı Nasıl Telafi Edilir?

Yeni Yılda Yeni Başlangıç Etkisi

  • “Takvimdeki yılbaşı ve pazartesi günleri gibi önemli günler, yeni hedefler belirlemek için en iyi zamanlardır.
  • Zamana dayalı dönüm noktaları, insanları yeni başlangıçları düşünmeye sevk etmesi nedeniyle hedef belirlemeye daha fazla teşvik ettiği, bu nedenle bir yılın, bir ayın ya da sadece bir haftanın başlangıcı olarak kabul edilen günler idealdir.
  • İnsanlar, dönüm noktası niteliğindeki günlerle ilişkilendirilen ‘yeni başlangıç etkisi’ni tercih ediyor, çünkü bu kendilerini geçmişteki kusurlu benliklerinden psikolojik olarak uzaklaşmalarını sağlıyor.

ABD’deki Scranton Üniversitesi‘nin yaptığı bir araştırmaya göre, çoğu insan kararları için motivasyonunu yalnızca “1 Ocak” tarihinden alır. Bu tarih, bir önceki yıldan kalma kötü alışkanlıklarımızı geride bırakmak ve kendimizi yeni yılda yeni bir başlangıç yapmaya adamak için ideal bir fırsat sunar. Geçmişte yeni yıl kararlarımızda başarısız olmamıza rağmen, bu sefer başarılı olacağımız konusunda iyimserizdir.

Sizi Depresyona Sokacak Yeni Yıl Kararları Almayın 
Sizi Depresyona Sokacak Yeni Yıl Kararları Almayın

Yeni Yılda Katı Kararlar Almayın

Yeni yıl kararlarının çoğu büyük davranış değişiklikleri yapmamızı gerektirir ve bu kararların çoğu, bunlara ulaşmak için net bir yol düşünülmeden alınır.

Ne yazık ki, başarısız veya aşırı katı kararlar ruhsal sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu da yetersizlik hissine yol açabilir, öz saygıyı zedeleyebilir ve kendini eleştirmeye yol açabilir. Aşırı katı hedefler ayrıca stres ve/veya kaygının artmasına da yol açabilir. Aşırı katı hedeflerde tekrarlanan başarısızlıklar, kişinin kişisel gelişimin veya değişimin başarılamaz olduğuna inanmasına yol açabilir. Bu da moral bozucu olabilir. Hatta depresyona girebilirsiniz. Bu yüzden, küçük zaferlerle ilerleyebileceğiniz daha ulaşılabilir hedefleri tercih edin. Sizi depresyona sokacak yeni yıl kararları almayın.

 Büyük Hedefleri Bölün

  • Örneğin, belirli bir kilo vermeyi hedeflemek yerine, günde düzenli olarak şu kadar dakika fiziksel aktivite yapma hedefi koyun.
  • Kararlar sadece yılın başında alınması gerekmiyor, her gün yaşam tarzımızda değişiklikler yapabiliriz. Zaten dünyada birçok insan aldığı yeni yıl kararlarını ocak ayı bitmeden bırakıyor.
  • Ocak ayında tamamen alkol tüketmemek yerine, yıl boyunca alkol tüketiminde daha bilinçli bir yaklaşım benimsemeyi teşvik etmeyi bir düşünün.
  • 1 Ocak’ta gerçekleşen köklü bir değişiklik fikrinden uzaklaşmak ve bunun yerine yıl boyunca sürekli iyileştirmeye odaklanın. Ulaşmanıza yardımcı olacak küçük, daha spesifik hedefler belirleyin. Yani, büyük hedefleri daha küçük ve yönetilebilir adımlara bölün.
  • Hayatınızdan artık yapmak istemediğiniz aktiviteleri çıkarın, böylece yeni hedeflere yer açabilirsiniz.
  • Keyif alacağınız bir hedef seçin.
  • Başarısızlıklarınızı affedin.

4 Bin Yıldan Beri Yeni Yıl Kararları Alıyoruz 

Yeni yıl kararları alma geleneği binlerce yıldır var. Yeni yılın ilk günü, kişinin geçmişteki hatalarını düşünmesi ve gelecekte daha iyi şeyler yapmaya ve olmaya karar vermesi için geleneksel bir fırsat haline geldi.

Babillilerin yaklaşık 4 bin yıl önce yeni yıl kararları alan ilk insanlar olduğu söylenir. Geleneğin dini köklerine rağmen, bugünlerde yeni yıl kararları çoğunlukla seküler bir uygulamadır. Tanrılara söz vermek yerine, çoğu insan sadece kendisi için kararlar alır ve tamamen kendini geliştirmeye odaklanır. – Sağlıkta Haber.

Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız - INSTAGRAM Takip
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız – INSTAGRAM Takip

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu