Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Uyuz Salgınının Sebebi Hayvanlar Değil, Alışveriş!

Uyuz salgını neden olur? Uyuz hastalığının belirtileri neler? Uyuz salgını ülke genelinde endişe verici düzeye ulaştı. Peki, neden? Cevabı Sağlıkta Haber'de.

Uyuz salgını neden olur, uyuz hastalığının belirtileri neler? Uyuz hastalığının bulaşma yolları neler? Uyuz salgını ülke genelinde endişe verici düzeye ulaştı. Peki, tedavi edilmediğinde aylarca sürebilen uyuz hastalığında bu denli artış yaşanmasının altında yatan neden ne? Detaylar Sağlıkta Haber’de.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Serpil Uysal ile son dönemlerde ülke genelinde uyuz vakalarındaki endişe verici artışın sebepleri üzerine bilgi verdi.

Uyuz hastalığının nasıl bir hastalık olduğunu, nedenlerini ve uyuzdan korunmak için neler yapmamız gerektiği üzerine açıklamalarda bulundu.

Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır?
Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır?

Uyuz Nedir?

Uyuz hastalığı özellikle kış aylarında yükselişe geçen, geceleri şiddetlenen kaşıntı ile giden bulaşıcı paraziter bir hastalık. Sarkoptes Scabies isimli parazit aslında bir akar türü. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu akar tanısı genellikle oluşturduğu deri bulguları ve gece kaşınma hikâyesi ile tanı konur. Uyuz paraziti ancak lezyon alanından kazıntı alınarak hazırlanan preparatın mikroskopik değerlendirmesi ile görülüyor.

Uyuz hastalığı tanısını koymak neden zor?

Uyuz parazitinin gözle görülür olmadığından dolayı tanı koymanın da zor olduğunu söyleyen, Uzm. Dr. Serpil Uysal,” Uyuz paraziti bulaş alanında derinin tabakaları arasında tünel kazarak yumurtlar. Yumurtadan çıkan yeni parazitler deri seviyesine ulaşıp belirtiler ortaya çıkarır.   Uyuz hastalığında belirtilerin ortaya çıkması ilk çıkışı genellikle ilk bulaştan 2-6 hafta içindedir. Ortaya çıkarken tekrarlayan bulaşlar da belirtilerin ortaya çıkması çok daha kısa sürelerde gerçekleşir. Parazit gözle görülemediği için tanı koymak zordur” diye konuştu.

Uyuz hastalığı tanısını koymak neden zor?
Uyuz hastalığı tanısını koymak neden zor?

Hayvanlardan Uyuz Bulaşmıyor!

Uyuz hastalığında kaşıntının en çok el parmak aralarında görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Serpil Uysal, ”Yoğun kaşıntı, parazitin oluşturduğu tüneller ve vezikül perle dediğimiz inci tanesi veziküller tanı koymayı kolaylaştırır. Kaşıntı en çok el parmak araları, bilek bölgeleri, karın çevresi kadınlarda göğüs ve erkeklerde de daha çok genital bölgede olsa da tüm vücutta görülebilir. Bebeklerde ayak altlarında ve vücut direnci düşük yaşlı hastalarda da tüm vücutta şiddetli kaşıntı ve döküntü görülebilir. Temasın çok arttığı kış aylarında ve okul hastane yatakhane gibi ortak yaşam alanlarında yayılımı hızlanır.

Evcil hayvanlardan insanlara uyuz bulaşıcılığı yoktur. Hayvan kaynaklı uyuz akarları insanda çoğalıp üreyemediğinde kısa süreli kaşıntılar sonrası belirtiler kaybolur.

Hayvanlardan Uyuz Bulaşmıyor!
Hayvanlardan Uyuz Bulaşmıyor!

Her Türlü Temas Uyuza Neden Oluyor!

Uyuz paraziti insan derisi dışında belirli bir süre canlı kalır. Bulaşların birçoğu bu temas sonucu ortaya çıkar. Uyuzda bulaşıcılık kişi ile belirli bir süre teması gerektirir.  Özellikle havlu, kıyafet, çarşaf gibi kişisel eşyalarla temas bulaşı kolaylaştırır.

Uyuz salgınının kendini gösterdiği günlerde alışveriş anında özellikle dikkatli olmak gerekir. Alışveriş esnasında denen kıyafetler uyuz bulaşı açısından ciddi risk içermektedir. Alışveriş sırasında uyuz daha önce denenen kıyafetlerden bulaşır” dedi.

Uyuz Kendiliğinden İyileşir mi?

Uyuz hastalığının tedavi edilmesinin gerekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uysal, “Uyuz hastalığında tedaviden daha çok bulaşın engellenmesi en önemli konudur.  Kendiliğinden iyileşen bir hastalık olmadığı için tedavisi gerekir. Reçeteli ilaçların yanında çay ağacı yağı, biberiye yağı, aloe vera, karanfil yağı hastalığın belirtilerini azalmak için fayda göreceğiniz yağlardandır.

Uyuz Kendiliğinden İyileşir mi?
Uyuz Kendiliğinden İyileşir mi?

Bir böcek ilacı olan permetrin krem ve losyon formları ve sülfür içeren formlar lokal olarak kullanılan ürünlerdir. Duş aldıktan sonra uygulayıp 12-24 saat ciltte bekletmek gerekir. Günlük tekrar uygulamalarda parazitin ve yumurtalarının öldürerek tedavi etmeye çalışır.

Uyuz Hastalığında Tedavi Nasıl Olur?

Uyuz hastalığından kurtulmak için sistemik bir tedavinin nasıl olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Serpil Uysal, “Türkiye ‘de son günlerde piyasada da bulunan ivermektin tabletler 7-10 gün aralıklarla ağızdan alınarak tedavi sağlanmaya çalışılır. Sistemik tedavi hekim tavsiyesi ile alınmalıdır. Karaciğer ve böbrek problemli hastalar açısından sakıncalı olabilir” açıklamasında bulundu.

Uyuzu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Uyuzu önlemek için 60 derecenin üzerinde kıyafetlerinizi yıkayın diyen Uzm. Dr. Serpil Uysal, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: “ Tedavi esnasında dikkat edilmesi ve atlanmaması gereken nokta derinize temas eden her türlü materyal plastik bir torbaya konup ağzı sıkı bir şekilde bırakılıp 3 gün parazitin havasız kalmasını sağlamak.

Ayrıca yastık yorgan ve 60 derecenin üzerinde yıkayabileceğimiz tüm kıyafetleri yıkamaktır. Diğer önemli bir konu ailede bir kişinin uyuz tanısı alması ile belirti olmasa bile tüm ailenin tedavi uygulamasını gerektirir. Hastalığın tam olarak iyileşmemesinin altta yatan bir sebebi de budur. “ / Sağlıkta Haber.

Sağlıkta Haber Youtube Sağlık Haberleri
Sağlıkta Haber Youtube Sağlık Haberleri

Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin. Sağlıkta Haber güncel sağlık haberleri için güvenilir adresiniz.

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu