Anne Çocuk SağlığıHamilelikSağlık Haberleri

Tüp Bebekte Mol Gebelik Riski Yaşanır mı?

Tüp bebek uygulamalarında mol  gebelik yaşanır mı? Tüp bebek (IVF) yöntemi, nedir? Mol gebelik riski hakkında tüm merak edilenler Sağlıkta Haber'de. 

Tüp bebek uygulamalarında mol  gebelik yaşanır mı?  Tüp bebek (IVF) yöntemi, nedir? Çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan IVF yöntemi ve mol gebelik riski hakkında tüm merak edilenler Sağlıkta Haber‘de.

Mol Gebelik Nedir?

Günümüzde çiftler tarafından en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında Tüp bebek geliyor. Nedeni açıklanamayan kısırlık, tüplerde tıkanma enfeksiyon,  erkeğin sperm kalite düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor.

Tüp Bebek Uygulamalarında Mol Gebelik Gölgesi

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecinin tümünü kapsıyor.

Tüp Bebekte Mol Gebelik Riski
Tüp Bebekte Mol Gebelik Riski

Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp, embriyo adı verilen ilk gelişim aşamalarını laboratuvar ortamında geçirirken, anne adayının rahmine yerleştiriliyor. Bu aşamadan sonra elde edilen gebeliğin doğal yollarla oluşan gebeliklerden farkı kalmıyor.

Doğal gebelikten farkı dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesi.  Tabi normal gebelikle ortak risklerde taşıyor.

Mol gebelik nedir?
Mol gebelik nedir?

Tüp bebeklerde de mol  gebeliği halk arasında bilinen adıyla üzüm gebeliği  riski bulunuyor. Bununla birlikte tüp bebek tedavisinin erken doğum, çoğul gebelik ve dış gebelik gibi istenmeyen sonuçları da yaşanıyor.  Bu durumun oluşmasında genellikle anne yaşı, önceki gebelik öyküsü ve tüp bebek tedavisi risk faktörleri  oluyor.

Üzüm Gebeliği (Mol Gebelik) Neden Olur?

Mol gebelikte bazen çekirdeksiz yumurtanın spermle döllenmesi nedeniyle olabiliyor.  Bazen de normal bir yumurta hücresinin iki sperm tarafından döllenmesiyle meydana gelebiliyor. Mol gebelikte bebek oluşmuşsa bile 69 kromozomu olur, oysa normal insan kromozom sayısı 46. Ayrıca annenin ileri yaşı da mol gebeliği sebepleri arasında sayılabilir. Ama her ileri yaştaki anne adayında mol gebelik oluşacağı anlamına gelmemektedir.

Üzüm Gebeliği (Mol Gebelik) Neden Olur?
Üzüm Gebeliği (Mol Gebelik) Neden Olur?

Mol Gebelik Kanser midir?

Mol gebeliklerin yüzde 10 ile yüzde 20’si kadarı kanserojen olabilmektedir. Bazılarında yayılım gösterir, bazılarında kötü huylu kanserler de gelişebilir. Erken teşhis edilip, tedavi yoluna gidilmesi gereken ciddi bir durumdur.

Mol Gebelik Tekrarlar mı?

Mol gebelik tekrarlayabilir. Bu nedenle hastanın sürekli doktor kontrolünde olması önem taşımaktadır.

Mol  Gebelik Tehlikeleri Nelerdir?
Mol  Gebelik Tehlikeleri Nelerdir?

Mol  Gebelik Tehlikeleri Nelerdir?

Bir çok kadın “Mol gebelik tehlikeli midir?” sorusunun yanıtını merak etmektedir. Mol gebelik tehlikeli ve ciddi bir sorundur. Plasentayı oluşturmakla görevli trofoblast hücreleri vardır. Bu hücreler bazı durumlarda görevlerini yapamayacak duruma gelebilirler. Bu nedenle de plasenta yerine tümör oluştururlar ki bu da kanser demektir. Buna koriokarsinom denir. Bu mol gebeliğin tehlikelerindendir. Bu durumda mol gebelik kemoterapi tedavisi gerektirebilmektedir.

Mol Gebelik Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınır?

Mol gebelik tekrar eden bir durumdur ve yeniden böyle bir problem yaşanmaması için doktorunuz tarafından belirtilen süre boyunca gebe kalmamanız gerekir. Bu dönemde gebeliğin oluşmaması için doğum kontrol yöntemlerini tercih etmeniz gereklidir. Bununla birlikte üzüm gebelikten sonra ilk 1 yıl hamile kalınması kesinlikle tavsiye edilmez. Mol gebelik sonrası hamile kalanlarda genellikle üzüm gebeliğinin yeniden oluşma riski yüksektir.

Mol Gebelik Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınır?
Mol Gebelik Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınır?

Mol Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur?

Bazı gebelerde hiçbir şikayet olmamakla birlikte, çoğunlukla bu durum ultrason kontrolleri esnasında fark edilmektedir. Ancak bazen ultrasonda bile anlaşılmayabilir. Bu durumda anne karnında bebek öldükten sonra yapılan kürtaj sonrası patoloji testiyle teşhis konulmaktadır. Gebelik takibi sırasında mol gebelik,  5 veya 6. haftada belirti vermeye başlar.

Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin. Sağlıkta Haber güncel sağlık haberleri için güvenilir adresiniz.

Sağlıkta Haber: Güvenilir ve Güncel Sağlık Haberleri Kaynağınız

Sağlıkta Haber Youtube Kanalına Hoş Geldiniz
Sağlıkta Haber Youtube Kanalına Hoş Geldiniz

 

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button