Sjögren Sendromu Nedir? Tehlikeli midir?
Sjögren sendromu nedir? Sjögren sendromu neden olur? Sjögren sendromu ve stres arasında bir bağlantı var mıdır? Bir çok kişinin haberdar olmadığı Sjögren sendromu hakkında tüm detaylar Sağlıkta Haber'de.
Sjögren sendromu nedir? Sjögren sendromu neden olur? Sjögren sendromu tanı kriterleri nelerdir? Sjögren sendromu ve stres arasında bir bağlantı var mıdır? Sjögren sendromu tedavisi nasıl olur? Sjögren sendromu iyileşir mi? Bir çok kişinin haberdar olmadığı Sjögren sendromu hakkında tüm detaylar Sağlıkta Haber‘de.
Sjögren Sendromu Nedir?
Sjögren sendromu, bağışıklık sisteminin kendi kendine oluşturduğu, ağız kuruluğu ve göz kuruluğuna neden olan otoimmun bir hastalıktır. Sjögren sendromunda vücut savunma sistemini kendisine karşı oluşturur. Sjögren sendromu (SS) sıklıkla ağız ve göz kuruluğu gibi görünüşte zararsız semptomlarla başlar, ancak yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır. Sağlık için tehdit oluşturur.
Sjögren sendromu (SS) sendromunun en önemli özelliği, en belirgin semptomu ne olursa olsun, diğer otoimmün hastalıklar gibi deri, sinir sistemi, akciğerler veya damarlar gibi diğer organ veya sistemleri etkileyebilmesi ve tüm vücudu etkileyebilmesidir.
Sjögren sendromu (SS) tanı geç konur
Sjögren sendromu (SS) iyi anlaşılmadığından tanı sıklıkla geç konur. Bunun sonucunda hastalar yaşam kalitelerini bozan hastalıklarla uzun süre mücadele etmek zorunda kalıyor. Sonuç olarak başlangıçta ağız kuruluğu veya göz kuruluğuyla başlayan sendrom, zamanla akciğer, böbrek ve karaciğer gibi organları etkileyerek tüm vücudu kapsayan bir hastalığa dönüşebilir.
Sjögren sendromu belirtileri
- Sjögren sendromunun ana semptomu göz ve ağız kuruluğudur. Ağızda tükürük akışının olmaması diş çürümesine, diş eti sorunlarına ve plak oluşumuna yol açar.
- Hastalık vajinal kuruluğa neden olur. Bu da ağrılı sağlıksız cinsel ilişki, mantar enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açar. Ortaya çıkan kuru cilt aynı zamanda enfeksiyonları da teşvik eder.
- Burun ve solunum yollarının kuruluğu enfeksiyonun akciğerlere daha hızlı yayılmasına neden olur.Bu nedenle akciğer enfeksiyonları bu hastalarda daha sık görülür.
- Kuru gözlerin enfeksiyondan körlüğe kadar değişen sonuçları olabilir. Güçsüzlük ve eklem ağrıları meydana gelebilir.
- Soğuğa karşı aşırı duyarlılık ve uzuvlarda beyazlama gibi renk değişiklikleri meydana gelebilir. Bazen hastalarda lenfoma adı verilen bir tür lenf nodu kanseri gelişebilir.
Sjögren sendromu (SS) sendromunun risk faktörleri nelerdir?
Sjögren sendromu toplumdaki 100 kişiden birinin sağlığını etkiliyor ve görülme sıklığı 65 yaş üstü grupta %5’e çıkıyor. En sık 40 yaş sonrasında ortaya çıkan bu durum, kadınlarda erkeklere oranla dokuz ile 10 kat daha sık görülüyor. Şeker hastalığından depresyona, yüksek tansiyondan kolesterole kadar çeşitli hastalıklar nedeniyle 40 yaşından sonra ilaç kullanımı arttığı için hastalığın belirtileri ilaçların yan etkileriyle karıştırılabiliyor.
Geriatrik yaşta gelişen eklem kurulukları veya eklem ağrıları yaşlanmanın bir sonucu olarak yorumlanabilir. Tüm bu nedenler tanısal gecikmelere yol açıyor.
Gougerot-Sjögren sendromu nasıl tedavi edilir?
Gougerot-Sjögren sendromunun uzun süreli tedavisi planlanmalıdır. Başlangıçta sıtmayı tedavi etmek için kullanılan hidroksiklorokin ilacı, vücudun otoimmün mekanizmalarını ve hücrelerini yok etmeye çalışarak etkili bir şekilde çalışıyor. Bu ilaç kas ve eklem ağrılarına faydalıdır.
Ağız kuruluğunu gidermek için tükürük salgısını artırıcı ilaçlar, hassas dişlere uygun diş macunları, gargaralar, pastiller ve sakız kullanılması tavsiye edilir. Kuru gözler yapay damla veya jellerle giderilebilir. Korneanın hasar görmesi durumunda göz doktoru başka prosedürler uygulayabilir.
Sjögren sendromu (SS) ile ilgili günlük yaşam için ipucu:
- Özellikle kış aylarında yatak odanızda ev yapımı nemlendiriciler kullanın.
- Burnunuzu sık sık nemlendirin. Yeterli sıvı tüketin.
- Ağzınız kuruysa tablet veya sakız kullanın.
- Her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırın.
- Cilt sağlığınıza özen gösterin ve özellikle banyodan sonra tüm vücudunuza yoğun bir nemlendirici uygulayın.
- Vajinal kuruluk sorununuz varsa mutlaka jinekoloğunuza danışın.
- Vücudunuzda herhangi bir şişlik fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun.
- Hidroksiklorokin içeren ilaçlar kullanıyorsanız güneşli günlerde cilt kusurlarına karşı koruma faktörü yüksek koruyucu kremler kullanın.
- Hidroksiklorokin alırken her altı ayda bir göz doktorunuza kontrol olmayı ihmal etmeyin.
Sjögren Sendromu hakkında en çok merak edilenler
Sjögren sendromu hastaları iyileşir mi? Kronik bir hastalık mıdır?
Kronik bir hastalıktır, iyileşmesi söz konusu değildir. Ancak semptomların ağırlığı hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Genellikle çok ağır semptomlu hastalara rastlanmamaktadır. Sağlık açısından erken tanı çok önemlidir. Doğru bir tedavi planlaması ile birlikte semptomların ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir.
Hastalık gelişiminde genetik faktörler söz konusu olabilmektedir. çocuğunda bağışıklık sistemi hastalıklarının gelişme riski daha yüksektir. Sjögren sendromuna sahip bir annenin çocuğunda bağışıklık sistemi hastalıklarının gelişme riski daha fazladır.
Sjögren sendromunda neden dişler çürür?
Sendromda diş çürükleri ağız kuruluğundan kaynaklanır. Tükürük bakteri öldürücü maddeler içerir ve bu maddeler bakterilere karşı savaşır. Böylece diş çürümelerine karşı da korur. Tükürük azaldığında az enzim üretilir. Bu nedenle dişlerde daha kolay çürükler oluşmaktadır.
Kuruluktan dolayı vajinada ağrıya ve irritasyona yol açabilir. Sjögren sendromu cinsel ilişki sırasında kadının ağrı yaşamasına, sağlıksız bir cinsel hayata neden olur.
Sjögren sendromu ve gebelik ilişkisi nasıldır?
Sjögren sendromu genel olarak hamileliği etkilememektedir. Ancak diğer otoimmun hastalıklarla birlikte görüldüğünde gebelikteki riskler artmaktadır. Sjögren sendromuna sahip hastaların bebeklerinde kalp problemleri cilt döküntüleri, görülebilir. Sjögren sendromlu hastaların gebelik sırasında perinatoloji uzmanı tarafından izlenmesi gerekir.
Sjögren sendromu tehlikeli bir hastalık mı?
Sjögren sendromu iyi tedavi edilmediği durumlarda gözlere kör noktaya, korneal ülsere sebep olabilir. Sjögren sendromunda nadiren olsa da görme kaybı yaşanabilir.
Sjögren sendromu iyileşir mi?
Sjögren sendromu hastalığından erken teşhis önemlidir. Belirtileri ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi ve yöntemler uygulanabilir.
Sjögren sendromu kanser mi?
Sjögren sendromunda şiddetli semptomlar görülebilir. Bunun için de hastalara vücut savunma sistemini baskılayıcı ilaçlar verilir. Otoimmun bir hastalık olduğundan lenf bezi kanser geliştirme riskini ortaya çıkarabilir. Sendrom görülmesi halinde belli aralıklarla kanser taraması yaptırılması gerekmektedir.
Sjögren kaşıntı yapar mı?
Sjögren sendromu deri kuruluğuna neden olur. Bu da kaşınmaya ve batmaya sebep olur. / SAĞLIKTA HABER
Sağlıkta Haber Youtube Adresine ABONE OLUNUZ
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız