Sen de Böbrek Hafızası Var!
Böbreklerimizin beyne benzer hafızası var. Böbrek ve sinir hücreleri, beyinle benzer şekilde anılarımızı depolayabiliyor. Detaylar Sağlıkta Haber’de.
Böbreklerimizin beyne benzer hafızası var. Böbrek ve sinir hücreleri, beyinle benzer şekilde anılarımızı depolayabiliyor. Detaylar Sağlıkta Haber’de.
Böbrek Hafızası Nedir?
Böbreklerimizin geçmişte tükettiğimiz zararlı maddeleri “hatırladığı” ve bu nedenle bazı besinlere karşı daha hassas davrandığı yönündeki iddia, tıbbi bir gerçek mi? ABD’de yapılan araştırma bu görüşü doğruladı. ABD’li bilim insanları, insan beyni gibi böbrek ve sinir doku hücrelerinin de anıları depolayabildiğini ortaya çıkardı. Ve böbrek hafızasının varlığı kabul edildi
Böbreklerimizin Beyne Benzer Hafızası Var
Böbreklerimiz, vücudumuzdaki atık maddeleri filtrelemek ve kan basıncını düzenlemek gibi hayati görevleri üstlenir. Ancak bu süreçte “hafıza” gibi bir mekanizmadan bahsetmek , böbrek hafızası tanımını kullanmak, bilimsel olarak ne kadar doğru?
Anılarımız Her Yerimizde
ABD’deki New York Üniversitesinden uzmanların yaptığı araştırmada anıların yalnızca beyinde değil vücudun farklı bölgelerinde de saklandığı belirlendi. Araştırmada bilim insanları, beyin hücreleri arasında iletileri taşıyan “nörotransmitter” adı verilen kimyasallar gibi, sinir dokusu ve böbrekten alınan hücrelerin farklı kimyasal maddelere nasıl tepki verdiğini inceledi.
Anı Depolayan Gen Nasıl Aktif Oluyor?
Bilim insanları, bu hücreleri belli bir süre farklı kimyasal sinyallere maruz bırakarak “anı depolayan genin” ne zaman aktif hale geleceğini inceledi. Uzmanlar, örnek alınan böbrek ve sinir doku hücrelerini tepki vermesi halinde parlayan bir protein üretecek şekilde tasarladı. Bu çalışmada belirli süre farklı kimyasal sinyaller alan bu hücreler, beyin hücrelerinin anıları depolamak için yaptığı davranışı göstererek “anı depolayan geni” aktifleştirdi.
Sadece Beynimiz mi Anı Saklıyor?
Araştırmanın başyazarı Nikolay Kukushkin, yaptığı açıklamada, “öğrenme ve anı depolama kabiliyetinin genellikle beyin ve beyin hücreleriyle ilişkilendirildiğini ancak bu çalışmanın vücuttaki diğer hücrelerin de aynısını yapabileceğini gösterdiğini” ifade etti.
Hafıza Sorunları Bağırsaklarla mı Çözülecek?
Başyazar Nikolay Kukushkin, yapılan böbrek hafızası çalışmasının, hafızanın nasıl çalıştığını anlamak ve hafıza sorunlarını tedavi etmek için yeni fırsatlar sunduğunu kaydetti. ABD’de yapılan bu araştırmanın sonuçları, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı./ Sağlıkta Haber.