Pulmoner Rehabilitasyon Nedir? Nasıl Başvurabilirsiniz?
Pulmoner rehabilitasyon nedir? Pulmoner rehabilitasyon kimlere, nasıl uygulanır? Pulmoner rehabilitasyon hakkında tüm merak edilenler Sağlıkta Haber’de.
Pulmoner (solunum) rehabilitasyon nedir? Pulmoner rehabilitasyon programı kimlere uygulanır? Pulmoner rehabilitasyon programı nerelerde verilir? Pulmoner rehabilitasyon programına nasıl başvurabilirsiniz? Pulmoner rehabilitasyon hakkında tüm merak edilenler Sağlıkta Haber’de.
Pulmoner Rehabilitasyon Nedir?
Uzun süreli solunum problemleri olan hastaların fiziksel ve zihinsel kondisyonlarını iyileştirmek ve sağlıklarını iyileştirmek için tedavilerine yardımcı olarak önerilen, kişiye özel fitness eğitimi ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı bir uygulamalar bütünüdür. .
Pulmoner (solunumsal) rehabilitasyon kimleri hedefliyor?
Pulmoner (solunumsal) rehabilitasyon, nefes darlığı, günlük aktivitelerde kısıtlılık ve fiziksel aktivitede kısıtlılık gibi ciddi semptomlar yaşayan kronik solunum yolu hastalıkları olan kişilerde kullanılır. Doğrudan bir solunum yolu hastalığı veya komorbidite bağlamında kendini gösteren semptomlar için etkilidir.
Pulmoner (Solunumsal) Rehabilitasyon Programı
KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), özellikle astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalığı, kistik fibroz, göğüs duvarı hastalığı, nöromüsküler hastalık, akciğer nakli/cerrahisi öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, pulmoner hipertansiyon, obstrüktif uyku apnesi, obezite ile ilişkili tüm akciğerler .
Uzun süre yoğun bakımda yatan ve solunum cihazına bağlı olan hastalarda başarıyla kullanılabiliyor. Ayrıca, COVİD-19 enfeksiyonu sonrası akciğerleri etkilenen, nefes darlığı, yorgunluk ve günlük aktivitelerde kısıtlılık şikâyetleri devam eden hastalara da pulmoner rehabilitasyon önerilmektedir.
Pulmoner rehabilitasyon kimlere uygulanır?
Her yaştan kronik solunum yolu hastalığı olan hastaların ihtiyaçlarına göre; Hastanede, ayakta tedavi bazında veya evde yapılabilir. Hastanın sanal olarak ve her yerden katılabileceği telepulmoner rehabilitasyon programları da bulunmaktadır.
Pulmoner rehabilitasyonun hedefleri nelerdir?
- 1.Hastalığın ilerlemesini önlemek,
- Hastalığa bağlı nefes darlığı, yorgunluk ve fonksiyonel kısıtlılıkların giderilmesi,
- Günlük yaşam aktivitelerine hakimiyeti artırmak, katılımı sağlamak, özerkliği artırmak,
- Egzersiz toleransının ve fiziksel aktivite düzeylerinin artırılması,
- Sağlığı iyileştirin,
- 6.Hastalık ataklarının sayısını azaltın ve atakların şiddetini hafifletin.
- Yaşam kalitesini artırmak,
- Hastaneye yatış sıklığı ve yatış süresinin azaltılarak sağlık harcamalarının azaltılması,
- Hastalık sonrası ruhsal durumun iyileşmesi,
- Daha fazla hayatta kalma kabiliyeti
Pulmoner rehabilitasyonda hangi yaklaşımlar dikkate alınmalıdır?
İlk değerlendirmenin (stres testi, yaşam kalitesi ölçümü, nefes darlığı değerlendirmesi, vücut kompozisyonu değerlendirmesi) ardından hastanın belirlenen ihtiyaçlarına göre pulmoner rehabilitasyon programı planlanır. Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel unsuru beden eğitimidir. Diğer unsurlar da (hasta ve ailesinin eğitimi, fiziksel aktivite danışmanlığı, komorbiditelerin yönetimi, beslenme desteği, psikososyal destek, mesleki terapi, kendi kendine yönetim eğitimi, öksürme teknikleri vb.) de pulmoner rehabilitasyon programlarına dahil edilmektedir. bireyin ihtiyaçları.
Solunum probleminiz varsa neden egzersiz yapmalısınız?
Azalan egzersiz toleransı, kronik solunum yolu hastalıkları olan kişilerde temel bozukluklardan biridir. Bu hastalar nefes darlığı ve/veya yorgunluk nedeniyle hareketsizlik yaşarlar; Bu, kemik ve kas içeriğinde, kalp ve akciğer fonksiyonlarında ve fiziksel performansta ilerleyici bir düşüşe yol açar. Beden eğitimi sayesinde kas gücünüz ve dayanıklılığınız artar, daha uzun mesafe koşabilirsiniz, eklemleriniz daha iyi hareket eder, rahatlar, kendinizi daha güçlü ve enerjik hissedersiniz, kalp fonksiyonunuz gelişir, yorgunluk ve nefes darlığı azalır. Vücudun kendi savunma sistemine olumlu etkisi sayesinde enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar.
Uzun süreli solunum sorunu yaşayan hastalar pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. eğitim egzersizleri; Yürüyüş gibi direnç egzersizleri, bacak ve kol kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler, nefes egzersizleri içerir.
Pulmoner (solunumsal) rehabilitasyon programı ne kadar sürmeli?
Pulmoner Rehabilitasyon Programı , toplam 24 seans olmak üzere en az 8 hafta boyunca haftada iki veya üç seans tamamlanmalıdır. Daha uzun programlar daha fazla fayda sağlayabilir.
Pulmoner rehabilitasyonun önemli bir parçası olan egzersizi bıraktıktan sonra olumlu etkileri ortadan kalktıkça egzersiz alışkanlıklarınıza devam etmelisiniz. Bu nedenle pulmoner rehabilitasyon merkezlerinde beden eğitimi, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı yaşam tarzının öğretilmesi bir alışkanlık ve “yaşam tarzı” haline getirilmelidir.
Pulmoner rehabilitasyon programına nasıl başvurabilirim?
Pulmoner rehabilitasyon ünitesi göğüs hastaneleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastaneleri bulunmaktadır. Uzun süreli solunum yolu hastalığı nedeniyle nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik veya günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk yaşıyorsanız değerlendirme için bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmeli ve pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız../ SAĞLIKTA HABER.
Sağlıklı yaşam için yapmanız gerekenler, sağlık alanındaki güncel gelişmeler, beslenme şekilleri, diyet, hastalıklar ve yeni tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için Sağlıkta Haberi takip edin.
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız