Erkek HastalıklarıSağlık Haberleri

Prostat Büyümesinde Böbrek Yetmezliği Tehlikesi!

Prostat büyümesi nedir? Prostat büyümesini ne tetikler? Prostat büyümesinin en belirgin şikayetleri nelerdir? Sağlıkta Haber’de.

Prostat büyümesi (İyi Huylu Prostat Hiperplazisi – BPH) nedir? Prostat büyümesini ne tetikler? Prostat büyümesinin en belirgin şikayetleri nelerdir? Prostat büyümesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler Op. Dr. Egemen İşgören’in açıklamalarıyla Sağlıkta Haber’de.

Prostat Büyümesi Böbrekleri Vuruyor

Erkeklerde 40’lı yaşlardan itibaren kendini hissettirmeye başlayan prostat büyümesi, tedavi edilmediği sürece böbrek yetmezliğine kadar varan sonuçlar doğurabilir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösteren prostat büyümesi, bazen sinsice ilerleyip hiç belirti vermemektedir.

Yapılan çalışmalarda 60 yaşındaki erkeklerin yüzde 50’sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise %90’ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğü bildirilmektedir. İyi huylu prostat büyümesi ile prostat kanseri farklı hastalıklardır. BPH prostat kanserine yol açmazken, her iki hastalık bir arada bulunabilir. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Egemen İşgören, prostat büyümesi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat büyümesi, özellikle 50 yaş üzeri erkeklerde sıklıkla görülen, prostat bezinin normalden daha büyük hale gelmesi durumudur. Tıbbi adı “iyi huylu prostat hiperplazisi” olan bu durum, genellikle kanserli değildir ve yaşla birlikte daha yaygın hale gelir.

Prostat Büyümesinin Nedenleri Tam Olarak Bilinmiyor

Prostat büyümesinin kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak yaşlanma, hormonal değişiklikler ve genetik faktörlerin bu durumu tetiklediği düşünülmektedir.

Prostat Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Prostat büyüdükçe idrar yolunu sıkıştırarak çeşitli şikayetlere neden olabilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişmekle birlikte, en sık görülenleri şunlardır:

  • Sık idrara çıkma: Özellikle geceleri sık sık tuvalete kalkma ihtiyacı
  • İdrar yaparken zorlanma: İdrar akışının zayıflaması, kesilmesi veya damla damla gelmesi
  • İdrar yapmaya başlamakta güçlük çekme: İdrar yapmaya başlamak için uzun süre bekleyerek zorlanma
  • Tam boşaltamama hissi: İdrar torbasında idrar kalmış gibi hissetme
  • Zayıf idrar akışı: İdrarın incecik bir şekilde akması
  • İdrar kaçırma: Özellikle öksürme, hapşırma veya fiziksel aktivite sırasında idrar kaçırma
PROSTAT KANSERİ NEDİR?
PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat Büyümesine Teşhis Nasıl Konulur?

Prostat büyümesi teşhisi için doktorunuz fizik muayene, idrar testi ve bazen de prostatın boyutunu ve şeklini daha detaylı incelemek için rektal tuşe veya ultrason gibi yöntemler kullanabilir.

Prostat Büyümesi Tedavi Yöntemleri

Prostat büyümesinin tedavisi, hastanın şikayetlerinin şiddetine, yaşına ve genel sağlık durumuna göre belirlenir. Tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alır:

  • İlaç tedavisi: İdrar akışını kolaylaştıran ve prostat büyümesini yavaşlatan ilaçlar
  • Minimal invaziv cerrahi yöntemler: Lazer veya radyofrekans gibi yöntemlerle prostat dokusunun küçültülmesi
  • Açık cerrahi: Prostatın bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılması

40’lı Yaşlardan Sonra Büyümeye Başlıyor

Prostat bezi erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunan, idrar kanalını çevreleyen ve şekil olarak kestaneye benzeyen bir organdır. Erişkin bir erkekte ağırlığı 25-30 gram olan ve semen sıvısının yapımına katkıda bulunan prostat bezi, 40’lı yaşlardan itibaren büyümeye başlar. Normalde bir kestane büyüklüğünde olan prostat bezi, bir mandalina hatta portakal büyüklüğüne erişebilir ve bu durum ‘İyi huylu prostat büyümesi (Benign prostat büyümesi-BPH)’ olarak adlandırılır.

Sık idrara çıkma hastalığın başlıca belirtilerinden

Prostat büyümesi idrara çıkma rutininde değişikliklere neden olur. Prostat büyümesi, bir süre sonra hastanın idrar yolunu tıkayarak idrar akışını engellemeye başlamaktadır. Tıkanıklığın derecesine bağlı olarak hastalarda idrar yapmayla ilgili şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bazen prostat belirti vermeden de büyüyebilir.

Sıklıkla hastalarda görülen belirtiler şunlardır;

  • Sık idrara çıkma
  • Ani idrar yapma isteği
  • İdrar kaçırma
  • İdrar yaparken yanma ve sızı hissinin olması
  • İdrar kuvvetinin ve kalınlığının azalması
  • İdrarı başlatmakta güçlük
  • Kesik kesik idrar yapma
  • İdrarın sonunda damlama
  • İdrarı tam boşaltamama hissi
  • İdrarda kan

Prostat büyümesi tedavi edilmezse böbreklere zarar verebilir

Böbrek sağlığının korunmasında prostat sağlığının önemi büyüktür. Prostat büyürken kişinin idrar yollarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek yetmezliğine kadar varabilen rahatsızlıklar hastalığın bilinen olumsuz etkilerinden bazılarıdır.

Prostat Büyümesinde Prostat Kanseri Araştırılmalı

Prostat büyümesinin görüldüğü kişilerde aynı anda prostat kanseri de olabilir. Prostat kanserinin kendine özgü erken dönem belirtileri yoktur. Bu nedenle hastalıkta doğru tanıya ulaşmak için her iki yönden de incelemeler yapılmalıdır. Hastalığa dair bazı şikayetler görüldüğünde öncelikle hastanın kanındaki “Prostat Spesifik Antijen” (PSA) değerine bakılmalıdır. Bunun yanısıra parmakla prostat muayenesi, ultrasonografik inceleme ve idrar tahlillerinin yanı sıra; “Üroflowmetri” olarak adlandırılan idrar akım hızı ölçümü tanı için kullanılan başlıca yöntemlerdir.

Prostat Büyümesinde Kişiye Özel Tedavi Planlanır

Prostat büyümesi iyi huylu olduğunda her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Yalnızca düzenli kontrollerle takibi yapılabilen prostat büyümesinde, tedaviye ne zaman başlanması gerektiğine test sonuçlarını değerlendiren hekim karar verecektir. Prostat büyümesinde herkes için tek bir doğru tedavi seçeneği yoktur. Kişiye göre tedavi şekli de farklılık gösterebilir. Prostata bağlı tıkanıklıkların tedavisinde günümüzde son derece etkili ilaç tedavileri vardır. Prostat tedavisinde ilaç tedavisinin yeterli olmadığı düşünüldüğünde cerrahi gündeme gelebilir. Fakat cerrahi girişim kararı verilmeden önce uzman hekimlerce hastanın son derece iyi değerlendirilmesi ve tedavi yöntemleri içinden hastaya en uygun olanının seçilmesi önem taşımaktadır./ Sağlıkta Haber.

Sağlıkta Haber Youtube Kanalımıza Mutlaka Abone Olun!
Sağlıkta Haber Youtube Kanalımıza Mutlaka Abone Olun!

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button