Anne Çocuk SağlığıSağlık Haberleri

Progeria (Erken Yaşlanma Hastalığı) Nedir?

Progeria (erken yaşlanma) nedir? Hutchinson-Gilford sendromu olarak da adlandırılan progeria, ne sıklıkla görülen bir hastalıktır? Tedavisi nasıl yapılır? Detaylar Sağlıkta Haber'de.

Progeria (erken yaşlanma hastalığı) nedir? Hutchinson-Gilford sendromu olarak da adlandırılan progeria, çocuklarda hızlı ve erken yaşlanmaya sebep olan ve nadir görülen genetik bir hastalıktır. Hücrelerdeki genetik bir mutasyonun neden olduğu progeria hastalığı, çocuklarda saç dökülmesi, belirgin büyük gözler, yaşlı-kırışık gibi belirtilerle ortaya çıkar. Detaylar Sağlıkta Haber‘de.

Progeria (Erken Yaşlanma)  Ölümcül Bir Hastalık mı?

Progeria (erken yaşlanma)  ölümcül bir hastalıktır.  Progeria’da hastanın kalp krizi veya felç yaşama riski yüksektir. Bilinen bir tedavisi bulunmayan progeria hastalığında uygulanan tedavi seçenekleri ve ilaçlar hastalığın şiddetini ve semptomlarını hafifletmeye yöneliktir.

Hutchinson-Gilford sendromu
Hutchinson-Gilford sendromu

Progeria (Erken Yaşlanma) Nedir?

Erken yaşlanma hastalığı olarak da bilinen progeria, LMNA genindeki bir mutasyon nedeniyle çocuğun hızla yaşlanmasına sebep olan genetik bir hastalıktır. Nadir görülen bir hastalık olan progeria, hızla yaşlanmayla birlikte kalp krizi ve felç gibi riskleri barındırarak kişinin ölümüne sebep olur.

Progeria (Erken Yaşlanma) Tehlikeli midir?

Ölüm vakaları çoğunlukla şiddetli ateroskleroz komplikasyonlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ateroskleroz durumu, milyonlarca yetişkinin yaşadığı ancak çok daha genç yaştaki bireyleri de etkileyen kalp hastalığının bir faktörüdür.

Erken yaşlanma hastalığı tehlikeli midir?
Erken yaşlanma hastalığı tehlikeli midir?

Ateroskleroz, atardamarların duvarlarında plak oluştuğunda ortaya çıkar. Bu durum progeria hastası kişileri daha az elastik hale getirir. Erken yaşlanma hastalığında ortaya çıkan komplikasyonlar kalp krizine veya felce yol açabilir.

Adını “yaşlılık” anlamına gelen Yunanca “geras” kelimesinden alan progeria, ilk olarak Dr. Jonathan Hutchinson ve Dr. Hastings Gilford tarafından 1800’lerin sonlarında tanımlanmıştır.

Erken yaşlanma hastalığında özellikle  saç dökülmesi, yaşlı-kırışık bir belirgin gözler, cilt, ve orantısız ve oldukça küçük yüz gibi belirtiler gösterir. Progeria’da çocukların büyüme hızları yavaşlar ve yaşıtları gibi kilo alamazlar. Erken yaşlanma hastalığında bilinenin aksine bu hastalığa sahip çocuklar genellikle normal bir zekaya sahiptir.

Progeria tanısı ne zaman konur?
Progeria tanısı ne zaman konur?

Progeria (Erken Yaşlanma) Tanısı Ne Zaman Konur?

Progeria tanısı için çocuğun fiziksel görüntüsü hastalığın belirlenmesi için yeterlidir. Tedavide uygulanan yöntemler ve kullanılan ilaçlar ise yalnızca hastalığın semptomlarını hafifletmeyi sağlar. Maalesef progeria hastalığının henüz bilinen bir tedavisi söz konusu değildir.

Progeria (Erken Yaşlanma Hastalığı) Neden Olur?

Çocukların erken yaşlanması hastalığı olan progeria, Lamin A (LMNA) genindeki bir mutasyon sebebiyle meydana gelir. Bu gen, hücrenin merkezini bir arada tutan bir protein üretir. Progeria ile vücut, progerin adı verilen anormal bir lamin A formu üretir ve bu da hızlı yaşlanmaya yol açar. Bu gen mutasyonunu dışında progeriaya sebep olan herhangi bir risk faktörü bulunmamıştır ve aileden çocuğa geçen bir durumun hastalığa yol açtığı da kabul edilmemiştir.

Progeria (Erken Yaşlanma) Belirtileri Nelerdir?

Progeria hastalığının gözle görülür belirtileri saç dökülmesi, gözlerin belirgin bir şekilde ortaya çıkması yaşlı ve kırışık bir cilt, ve kafayla yüz arasındaki orantısızlıktır.

Progeria Ölümcül müdür?
Progeria Ölümcül müdür?

Erken yaşlanma hastalığı olan progeria’nın belirtileri genel olarak şunları içerir:

  • Saç dökülmesi (kellik)
  • Yaşlı ve kırışık cilt
  • Gözlerin belirgin şekilde ortaya çıkması
  • Kafayla yüz arasındaki orantısızlık
  • İnce ve gagalı bir burun
  • Kulakların dışarı çıkması
  • Boy ve kilo artışında yavaşlık
  • Vücutta yağ ve kas kaybı
  • Ses yüksekliği
  • İşitme kaybı
  • Ateroskleroz
  • Kalp hastalıkları

Progeria (Erken Yaşlanma) Nasıl Teşhis Edilir?

Progeria hastalığı genellikle çocuğun fiziksel görüntüsünden teşhis edilebilir. Doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılarak ve çocuğun semptomlarını incelenerek progeria tanısı konulur. Diğer yandan progeria hastalığını doğrulamak için genetik test yapılması ve çocuktan kan örneği alınması da gerekebilir.

Ayrıca çocuklara şu fiziksel ölçümler de yapılabilir:

  • Boy ve kilo ölçümü
  • Ölçümleri bir büyüme eğrisi grafiğine koyma
  • İşitme ve görme testi
  • Kan basıncı da dahil olmak üzere hayati belirtilerin ölçülmesi

Progeria (Erken Yaşlanma) Nasıl Tedavi Edilir?

Progeria’nın, hastalığı önleyen bilinen bir tedavisi yoktur. Uygulanan yöntemler, kullanılan ilaçlar ve terapiler genellikle hastalığın semptomlarını hafifletmeye yöneliktir. Progeria tedavisinde doktorun verdiği ilaçların kullanılması kalp krizi, felç ve diğer komplikasyonların hafifletilmesi için önemlidir.

Bunlarla birlikte kalp hastalığının izlenmesi, düzenli göz ve diş muayeneleri, işitme testleri, cilt sorunlarının takibi ve kemik sağlığının kontrol edilmesi de progeria hastalarının yaşamları boyunca rahat etmeleri açısında kritiktir.

Progeria (Erken Yaşlanma) Nasıl Tedavi Edilir?
Progeria (Erken Yaşlanma) Nasıl Tedavi Edilir?

Erken yaşlanma hastalığında kullanılan ilaçlarla progeria hastası olan çocuğun ortalama yaşam süresinin uzatılması hedeflenir. Bunun yanı sıra yaşam süreci boyunca sağlıklı bir gelişim yaşanması için beslenme düzeni, kişisel gelişim ve günlük aktivilerin gerçekleşmesi için fizik tedavi ve terapi yöntemleri uygulanır.  Su kaybı ihtimaline karşılık progeria hastası çocuğun bol sıvı tüketmesi de önem arz eden konulardandır.

Progeria Hastalığı Olanlar Ne Kadar Yaşar?

Çocuklarda erken ölüme neden olan progeria hastaları genellikle 13-14 yıl yaşarlar. Ancak bazı çocukların 20 yaşın üstünde yaşadığı görülmüştür. Ölüm nedeni çoğunlukla kalp krizi ve felç olarak kayıtlara geçer.

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu