Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Migren ‘Geliyorum’ Diyor! İşte Migrenin Belirtileri

Migren ‘Geliyorum’ diyor! Migren ataklarının kendini göstereceğine işaret eden migren belirtileri nelerdir? Migreni ne tetikler? Sağlıkta Haber'de. 

Migren ‘Geliyorum’ diyor! Migren ataklarının kendini göstereceğine işaret eden migren belirtileri nelerdir? Migreni ne tetikler? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.

Migren nedir?

Migren, tekrarlayan baş ağrılarına yol açan kronik bir sinirsel rahatsızlıktır. Bu ağrılar genellikle bir tarafta yoğunlaşır ve sıklıkla bulantı, kusma ve ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet gibi semptomlarla birlikte görülür. Migren atağı başlamadan önce bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük gibi uyarıcılar yer alabilir.

Migren belirtileri nelerdir?
Migren belirtileri nelerdir?

Migrenin kesin nedeni nedir?

Migrenin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi olduğu düşünülmektedir. Kadınlarda migren erkeklere göre daha sık görülür ve kadınlık hormonu östrojenle ilişkilidir. Özellikle hormonal değişiklikler, örneğin menstrüasyon dönemi, migren atağını tetikleyebilir. Bununla birlikte, migren atağını tetikleyen diğer faktörler arasında stres, uyku düzensizlikleri, açlık, bazı yiyecekler ve içecekler (örneğin çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, alkol), çevresel faktörler (örneğin soğuk hava ve rüzgar) bulunabilir.

Migren belirtileri nelerdir?

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, migren hakkında bilgi vererek, tedavisini anlattı.

Migrenin; genelde şiddetli, sıklığı, ağrı bölgesi ve devam etme süresi değişken olan bir baş ağrısı tipi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Sıklıkla bulantı, kusma eşlik eder. Ataklar esnasında hastaların bir kısmı sesten ve ışıktan rahatsız olabilir. Gerilim tipi baş ağrısından sonra görülen en sık baş ağrısıdır. Ayrıca gerilim tipi baş ağrısına sıklıkla eşlik eder” dedi.

Migren atakları kaç gün sürer?
Migren atakları kaç gün sürer?

Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor

Uzmanlar migrenin kadınlık hormonu östrojenle ilişkili olması nedeniyle kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü vurguluyor. Doktor Celal Şalçini şöyle diyor: “Bu nedenle özellikle adet döneminde ağrı bazı hastalarda kötüleşir, bazılarında ise tam tersine azalır. Çoğu zaman yarı baş ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Ağrının şiddeti, süresi ve yeri değişebilir. kişiden kişiye değişebildiği gibi aynı kişi için de süreler değişebilir.

Migren atakları kaç gün sürer?

Ataklarının en fazla üç gün sürdüğünü dile getiren Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Ataklara nörolojik ya da mide-bağırsak sorunları da eşlik edebilir. Atak öncesinde ‘aura‘ dediğimiz, 5-20 dakika içinde ortaya çıkan ve 60 dakikaya kadar süren nörolojik belirtiler olabilir. Bu belirtiler her zaman görülmez. Genellikle basit ışık parlamaları, noktalar, geometrik şekiller ve karanlık alanlar gibi görmeyle ilgili semptomlar. “Bazı hastalar ağrı başlamadan önce algılamada azalma, huzursuzluk, esneme ve tatlıya düşkünlük gibi uyarı semptomları yaşayabilir. “dedi.

Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor
Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor

Migreni Lodos da çikolata da stres de tetikliyor

Migren ataklarının bazı koşullarla tetiklenebildiğini belirten Dr. Şalçini, “Migren hastasının sağlığını; stres, dıştan gelen parlak uyarılar, soğuk ve lodos, başa gelen ani travma ve sarsıntılar, menstrüasyon, uykusuzluk, açlık, bazı yiyecekler ve içecekler (sıklıkla çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkol  gibi= egzersiz, doğum kontrol hapları, soğuk gıdalar, bazı damar genişletici ilaçlar, yükseklik ve birçok sayamadığımız etkenler sıklıkla migren atağını tetikleyebilir.” dedi.

Migrene mutlaka bir doktor tarafından tanı konulmalı

Birçok tetikleyici faktör olabileceğinden hastaların bu tetikleyici faktörlerden uzak durması gerektiğinden bahseden Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Baş ağrıları başka bir hastalığın belirtisi olabileceği ve çalışan kişilerde ciddi iş göremezliklere yol açabileceği için mutlaka doktor tarafından teşhis, takip ve tedavi gereklidir. Bu nedenle baş ağrısı çeken kişilerin bir doktor tarafından muayene edilmesi ve gerekli görüldüğü takdirde bazı görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinden geçmesi tedavinin başarısı ve hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir” dedi.

Migren botoksu nedir?
Migren botoksu nedir?

Migren botoksu dirençli vakalarda başarılı oluyor

Migren tedavisi iki çeşit olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Celal Şalçini, şu açıklamalarda bulundu:

“Birincisi; ataklar esnasında kullanılan ilaçlarla atakları önlemek ve ikincisi; ‘profilaksi’ dediğimiz atak olsun olmasın her gün kullanacağı ilaçlarla atakların sıklığını ve şiddetini azaltıcı ilaç başlamaktır. Bu tedaviler tek başına ya da birlikte uygulanabilmektedir. Genel olarak konuşursak, bir atağı tedavi ederken, basit ağrı kesicilerden migrene özgü ilaçlara kadar tedaviye kademeli olarak başlanmalıdır.

Profilaksi amaçlı olarak genelde antidepresanlar, bazı hipertansiyon veya nörolojik ilaçlar kullanılmaktadır.

Günümüzde dirençli migren ataklarında botoks kullanılabilmekte ve dirençli vakalarda başarılı olduğu bilinmektedir.” – Sağlıkta Haber

Sağlıkta Haber Instagram Adresini Takip Edin
Sağlıkta Haber Instagram Adresini Takip Edin

Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin. Sağlıkta Haber güncel sağlık haberleri için güvenilir adresiniz.

Sağlıkta Haber: Güvenilir ve Güncel Sağlık Haberleri Kaynağınız

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu