Menenjit Nedir? Menenjit Neden Olur?
Menenjit nedir? Menenjit neden olur? Menenjit bulaşıcı mıdır? Nasıl bulaşır? Menenjit aşısı nedir, kimlere yapılır? Menenjit hakkında tüm merak ettikleriniz Sağlıkta Haber'de
Menenjit nedir? Menenjit neden olur? Menenjit bulaşıcı mıdır? Nasıl bulaşır? Menenjit aşısı nedir, kimlere yapılır? Menenjit hakkında tüm merak ettikleriniz Sağlıkta Haber‘de
Menenjit Nedir?
Beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
Menenjit Belirtileri Nelerdir?
Ateş, baş ağrısı ve kusma menenjitin ana belirtileridir; ancak bu belirtiler diğer bazı hastalıklarda da bulunabilir. Bu nedenle bu tür belirtiler ortaya çıktığında hemen sağlık profesyonellerinin yardıma başvurmak önemlidir. Menenjitin en sık nedeni virüslerdir. Ancak bakteri, mantar veya parazitler de menenjite neden olabilir.
Menenjit Hangi Yaşlarda Görülür?
Menenjit her yaşta ortaya çıkabilse de özellikle yenidoğanlarda ve 1 yaş altı çocuklarda risk yüksektir. Ancak 60 yaş üstü kişilerde menenjit görülme sıklığı artıyor. Çocukluk döneminde verilen karma aşılar menenjite neden olan bakterilerin çoğuna karşı koruma sağlayabilir. Ancak hastalığın yol açabileceği zararların önüne geçebilmek için ebeveynlerin hastalığın belirtilerine dikkat etmesi gerekiyor ki tedaviye bir an önce başlanabilsin.
Menenjit Neden Olur?
Su çiçeği, kızamık, kabakulak ve uçuk gibi hastalıklara neden olan virüslerin yanı sıra tipik olarak sindirim sistemiyle ilişkili bir enterovirüs ailesi de menenjite neden olabilir. Ayrıca Streptococcus pneumoniae, Neisseria menitidis ve Haemophilus influenzae tip B gibi bakteriler de menenjit nedenleri arasındadır.
Menenjit Belirtileri
Çocukluk döneminde ve sonrasında yapılan aşılar, sağlığınızı korur, hastalığa neden olan enfeksiyonların çoğunu önleyebilir.
Menenjitin bazı olası belirtileri şunlardır:
- 38 derece veya üzeri ateş
- Şiddetli baş ağrısı
- Boyun tutulması
- Parlak ışıklara bakmaktan kaçınma
- Baş dönmesi ve yavaş tepki süreleri
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Havale
- Soğuk eller ve ayaklar
- Sarsılma ve titreme hali
- Nefes darlığı, soluğu hızlı alıp verme
- Eklem ve kas ağrısı
Menenjitin Çocuklardaki Belirtileri Nelerdir?
Özellikle yüksek ateş, bilinç bulanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle karşılaşırsanız bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Çocuklarda başlıca belirtiler ateş, ense sertliği, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk, bulantı, kusma ve görülmektedir.
Ayrıca 2 yaş altı çocuklarda menenjite işaret edebilecek aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkması halinde mutlaka hastaneye sevk edilmelidir.
- Çocuğun vücudu geriye doğru eğilmiş, karnı yukarıda ve başı geriye doğru eğilmiştir.
- Daha az yiyin,
- Yüksek sesle ağlamak veya ağlamak,
- Soluk ve lekeli görünüm,
- Kafadaki fontanellerin aşırı derecede gergin ve şişkin olması,
- Katı olma hali
Menenjit Virüsü Nasıl Yayılır?
Menenjite neden olan virüs ve bakteriler aşağıdaki yollarla yayılabilir:
- Öksürük
- Hapşırma
- Öpücük
- Ortak mutfak gereçlerini, tabakları ve çatal bıçak takımlarını kullanın. Virüsler veya bakteriler vücuda burun, boğaz veya kulaklardan girip beyne ulaşarak enfeksiyona neden olur.
Menenjit Bulaşıcı mıdır?
Menenjit her yaşta ortaya çıkabilir, ancak araştırmalar bunun aşağıdaki yaş gruplarında daha yaygın olduğunu göstermektedir:
- 1 yaşın altındaki çocuklar
- Gençler ve genç yetişkinler (16-25 yaş arası)
- 60 yaş üstü kişiler
Menenjit çocuklarda bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için en tehlikeli hastalıklardan biridir.
Ayrıca dalağı hasar görmüş veya çıkarılmış kişiler ile uzun süreli hastalık veya bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sağlık sorunları olan kişiler de risk altındadır. Menenjite neden olan bazı mikroorganizmalar kolaylıkla yayıldığı için, insanların birbirine yakın yaşadığı, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde salgınlar meydana gelebilmektedir. Yurt, kışla gibi insanların toplandığı yerlerde virüsün bulaşma olasılığı daha yüksek. Yetişkinlerin de Afrika, Hindistan gibi bölgelere seyahat ederken veya Hac sırasında menenjite karşı tekrar aşı yaptırmaları öneriliyor.
Ek olarak, AIDS veya kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin menenjite yakalanma riski daha yüksektir.
Menenjit nasıl teşhis edilir?
Öncelikle doktor tarafından fiziki muayene yapılır. Boyun sertliğini, eklem hareketliliğini ve döküntüler kontrol edilir.
Kan testleri: Kanda enfeksiyon belirteçlerinin yanı sıra bakteri ve virüs olup olmadığı kontrol edilir.
Lomber ponksiyon: Bel omurları arasından bir iğne yardımıyla beyin omurilik sıvısının alındığı ve bakteri ve virüs varlığının kontrol edildiği, belden yapılan bir işlemdir.
Bilgisayarlı tomografi: Beyni herhangi bir anatomik değişiklik açısından kontrol eder. Bakteriyel menenjit çok şiddetli olduğunda, doktor hastanın semptomlarına dayanarak menenjitten şüphelenirse derhal hastanede antibiyotik tedavisine başlayacaktır.
Antibiyotikler, test sonuçları sonrasında tespit edilen bakterilere göre değişiklik gösterebilir. Antibiyotik tedavisinin süresi kişinin yaşına ve risk faktörlerine bağlı olarak 7 ila 21 gün arasında değişmektedir.
Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Çocuklarda önemli menenjit nedenleri olan hemofilus influenza ve pnömokok adlı bakterilerden aşıyla korunmak mümkündür.
Çocukluk dönemi aşıları 2, 4 ve 6 ayda uygulanan ve 1 yaş sonrası tekrarı yapılan aydan zatürre aşısı ve 2, 4, 6. aylarda ve 18. ayda tekrarı yapılan beşli karma aşı içinde yer alan aşı ile iki önemli menenjit etkenine karşı bebeklerde koruma sağlanır.
Hekiminizin önerisiyle, kreş, bulaş ihtimali yüksek olan yurt, askeriye gibi yerler, Afrika kıtasına ve Hindistan bölgesine yapılacak seyahatler ve Hac ziyaretinde aşı yapılabilir. /Sağlıkta Haber.
Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin. Sağlıkta Haber güncel sağlık haberleri için güvenilir adresiniz.