Kanser BelirtileriSağlık Haberleri

Meme Kanseri Neden Olur? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri neden olur? Meme kanseri belirtileri nelerdir? Hangi kistler meme kanseri belirtileri arasında yer almaz? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber'de. 

Meme kanseri neden olur? Meme kanseri belirtileri nelerdir? Hangi kistler meme kanseri belirtileri arasında yer almaz? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.

Meme kanseri konusunda farkındalık çalışmaları sayesinde hastalıktan dolayı yaşam kaybı oldukça azalıyor. Meme kanseri vücutta genellikle hissedilemeyecek kadar küçük alanlarda başlıyor. Büyüdükçe, vücudun diğer bölgelerine yayılabiliyor. Bundan dolayı yetişkin yaşa gelmiş tüm kadınların hiçbir kanser riski olmasa bile, düzenli olarak meme kontrollerini yapmaları önem taşıyor.

Meme Kanseri Neden Olur ? 

Meme Kanseri  Belirtilerinin başında memede kitle gelir.

Meme Kanseri  Belirtileri

Meme kanseri belirtileri başında memede kitlenin fark edilmesi geliyor. Tüm kadınlar, hayatlarının herhangi bir döneminde memelerinde bir sertlik fark ederler. Böyle bir durumda akla ilk olarak kanser gelir. Meme kanseri belirtileri arasında en sık rastlanılan bulgu memede var olan kitlenin ele gelmesi. Bu kitlelerin büyük bir kısmı iyi huylu tümörlerdir. Ancak, memede bir kitle fark edildiğinde mutlaka araştırılması gerekiyor.

Meme kanseri nasıl anlaşılır?
Meme Kanseri Neden Olur? 

Basit Kistler Meme Kanseri Belirtileri Arasında Yer Almıyor

Memede ele gelen kitle 2 farklı yapıdan biri olabilir. Kitle, içi sıvı dolu bir kese olabilir. Buna kist deniliyor.  Kistler genellikle adet zamanları daha da büyür ve ağrılı şekilde görülüyorlar. Özellikle menopoz öncesi 40’lı yaşlarda daha sık gözleniyor. Basit kistler meme kanseri belirtileri arasında yer almıyor.

Memede ele gelen kitlelerin çoğunluğunu iyi huylu kist ve fibroadenomlar oluşturduğu için en kısa sürede genel cerrahi uzmanına başvurulması gerekiyor.  Memede kist fibrokistik oluşumlar İyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabiliyor.

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri belirtisi olabilecek kitleler, içi farklı bir doku ile dolu oluşumlar. bunlara da solid kitle deniliyor. Bu iki farklı yapıyı ayırmanın en iyi yolu kitlenin ultrason ile incelenmesi olur.

Meme Kanseri  Belirtileri: Memede Kist

Doktor tarafından yapılan tetkiklerde şüpheli ya da kötü huylu kitlelerin yapısı anlaşılabiliyor. Hasta özellikle 40 yaş altında ise ultrasonografi, 40 yaş üzerindeyse ultrasonografiyle birlikte mamografi çekiliyor. Bununla birlikte şüpheli durumlarda veya kanser tanısı almış hastalarda meme MR’ı daha doğru bilgi veriyor.

Tetkik sonuçlarında şüpheli veya kötü huylu olduğu düşünülen kitlelerde meme core biyopsisi (kalın uçlu iğne biyopsisi) yapılarak kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı kesin olarak anlaşılıyor.

Menopoza yaklaşmış kadınlarda kistlere daha sık rastlanıyor

Meme kanseri belirtileri  arasında sayılan kistler genellikle memenin iyi huylu tümörleri. Boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında farklılaşıyor.  25 yaş altındaki kadınlarda nadir olarak görülüyor. Menopoza yaklaşmış kadınlarda ise bu kistler daha sık görülüyor.

Kist nasıl test ediliyor?

Kistlerin içi iğne ile boşaltılarak içindeki sıvı incelenebiliyor. Kanlı bir sıvı içeriyorsa, kistin ameliyatla çıkartılıp incelenmesi öneriliyor. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi gören bir kadında kist ortaya çıkmışsa, içerdiği sıvı kanlı olsun veya olmasın patolojiye gönderilerek incelenmesi öneriliyor.

Meme Kanseri 50 Yaş Üzerinde Daha Yaygın
Meme Kanseri 50 Yaş Üzerinde Daha Yaygın

Kist  4-6 hafta içinde tekrar ediyorsa, ameliyatla çıkartılması önerilebiliyor. Ayrıca kistin bir kısmı, solid denilen meme dokusundan farklı bir yapı içeriyorsa, yine kistin ameliyatla çıkartılması öneriliyor.

Meme Kanserinde Solid (katı) Kitle

Memede sıvı içermeyen, içi farklı hücrelerle dolu olan kitlelere solid kitle deniliyor. Solid kelimesi katı anlamına geliyor. Solid kitlelerin kanser olma olasılıkları kistlere göre daha yüksek.  Genç bir kadının memesinde saptanan solid bir kitlenin kanser olma olasılığı yüksek değil: Yaş ilerledikçe kanser olasılığı artıyor.

40 yaş üzerindeki bir kadının memesinde saptanan solid bir kitle, aksi ispat edilene kadar meme kanseri belirtisi olarak kabul ediliyor ve bu nedenle mutlaka araştırılması gerekiyor.

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri belirtileri  arasında memede saptanan kitle, mamografi ve ultrasonla değerlendirilerek kanser olma olasılığı araştırılır. Bu yöntemlerle kesin teşhis koymak mümkün değil. Ancak kitleden alınan parçanın patolojide incelenmesiyle kesin kanser tanısı konabiliyor.

Meme Derisinde Kalınlaşma, Şişme, Renk Değişikliği  

Bazen memede kitle olmadan, doğrudan meme derisinde bazı değişikliklerde meme kanseri belirtileri arasında sayılır. Meme derisinin bir bölgesinde kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması, meme kanseri belirtisi olabilir. Meme derisinde böyle değişiklikler fark ediyorsanız, hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

Meme Başında Kalınlaşma, Kızarıklık veya Yara Olması

Meme başındaki değişiklikler de bazen meme kanseri belirtisi olabiliyor. Özellikle meme başı çevresinde ortaya çıkan kızarıklık, yara gibi değişiklikler memede bir kitle olmasa bile meme kanseri belirtisi olabiliyor.

Meme veya Meme Başında İçeri Doğru Çekinti Olması

Bazı kadınlarda çocukluktan itibaren her iki meme başı da içe çekik olabiliyor. Bu, herhangi bir hastalık anlamına gelmiyor. Böyle durumlarda bebek emzirmek çoğu kez mümkün olmuyor. Meme kanseri açısından önemli olan, tek memenin başının son zamanlarda içeri çekilmesi. Böyle bir durumda mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.

Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Meme Başında Akıntı 

Her kadının meme başından çeşitli zamanlarda akıntı gelebilir. Özellikle meme başı sıkıldığı zaman sarı–yeşil arası renkte, boza kıvamında olan akıntı normal kabul ediliyor. Gebe olmayan kadınlarda meme başından süt gelmesi de kanser bulgusu değil.

Vücudun hormonal değişikliği ile ilgili olabilir. Meme kanseri belirtileri açısından önemli olan, akıntının meme başını sıkmadan kendiliğinden gelmesidir. Bu durum, sübyenin veya çamaşırın ıslanması şeklinde fark edilir. Özellikle akıntının koyu kahverengi, siyah veya kan rengi olması önemli. Bir de su kıvamında berrak akıntı önem taşıyor. Böyle bir durumda, meme başından gelen akıntıdan örnek alınarak laboratuvarda incelenmesi gerekiyor.

Meme Kanserinin Görülme Sıklığı Yaş İlerledikçe Artıyor
Meme Kanserinin Görülme Sıklığı Yaş İlerledikçe Artıyor

Memenin Şeklinde Değişiklik  

Genellikle her iki meme simetrik değildir. Bir meme diğerinden daha büyük olabilir. Bu normal. Memelerin genel yuvarlaklığında değişiklik olabilir. Meme kanseri açısından önemli olan, sonradan gelişen simetri değişikliği. .Bu değişiklik, meme kanseri belirtileri arasında geç dönemde görülen bir bulgu.

Meme Başlarının Pozisyonlarında Değişiklik  

Meme kanseri durumunda başlarının pozisyonlarında da değişiklik olabiliyor. Meme başı bir tarafa doğru çekilebiliyor. Bu da bir kanserin belirtisi olabiliyor.Koltuk Altında Ele Gelen Bir Kitle

Koltuk altında ele gelen bir kitle, birçok nedene bağlı olan bir lenf bezi büyümesi olabilir. Ancak bazen meme kanserinin ilk bulgusu da olabilir. Bu nedenle eğer elinizde ve kolunuzda son zamanlarda bir enfeksiyon geçirmediyseniz, bu kitlenin incelenmesi mutlaka gerekiyor./ Sağlıkta Haber .

Sağlıkta Haber Youtube Kanalına Hoş Geldiniz
Sağlıkta Haber Youtube Kanalına Hoş Geldiniz

Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olun. Sağlık haberleri Sağlıkta Haber ile takip edilir!

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button