Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Maymun Çiçeği Hastalığından Korunmak Mümkün mü?

Maymun çiçeği hastalığı nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? İnsandan ve hayvandan çok hızlı bulaşabilen maymun çiçeği virüsünden nasıl korunuruz? Maymun çiçeği virüsü hakkında tüm merak edilenler Sağlıkta Haber'de.

Maymun çiçeği hastalığı nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? İnsandan ve hayvandan çok hızlı bulaşabilen maymun çiçeği virüsünden nasıl korunuruz? Maymun çiçeği hastalığına siz ya da bir yakınınızın yakalandığı endişesini taşırsanız ne yapmalısınız? Detaylar Sağlıkta Haber‘de.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

İlk olarak Afrika’da görülen ancak son dönemde ABD, Kanada, Avustralya ile birlikte Avrupa ülkelerine yayılarak korku yaratan maymun çiçeği virüsü oldukça hızlı yayılmasıyla korkutuyor.

Maymun çiçeği virüsü nedir?
Maymun çiçeği virüsü nedir?

Enfekte insanlarla ve hayvanlarla yüz yüze ve yakın temas ile bulaşabilme özelliğine sahip M-Çiçeği virüse karşı korunabilen şanslı bir grup var.  Çiçek aşısı yaptıranlar maymun çiçeği hastalığına karşı ciddi oranda korunuyor.

Maymun çiçeği hastalığının ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları ile seyreden bir hastalık olduğunu dile getiren uzmanlar, hastalığın ya hayvandan insana ya da enfekte insanlarla yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla bulaştığını söylüyor.

Çiçek Aşısı Maymun Çiçeğine Karşı Koruyor

Maymun çiçeğine karşı aşının henüz olmadığını kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Dilek Leyla Mamçu, “Çiçek hastalığı sonlandırılana kadar uygulanmış olan çiçek aşıları maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağlıyor.”

Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, maymun çiçeği virüsü hakkında bilgi vererek, tedavi yöntemlerini anlattı.

Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor?
Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor?

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox), maymun çiçeği virüsünün neden olduğu hayvandan insana bulaşan (zoonotik) bir hastalık.

Enfekte hayvandan insana ısırık, tırmalama, kan gibi vücut sıvısı veya etiyle temas sonucu bulaştığını söyleyen Dr. Dilek Leyla Mamçu, Maymun Çiçeği Virüsü, sağlıklı kişilere ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar, çizikler, mukozalar veya solunum sistemi aracılığıyla girebiliyor. Maymun çiçeği virüsünün bir diğer bulaşma yolu da enfekte insanlarla yüz yüze, yakın temas. Daha da ötesi kirli kıyafetlerden de bulaşması mümkün.  Virüsün bulaşması için hayvan ya da insanla temasın yanı sıra giysilerden de bulaşması mümkün.  Kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla temas sonucunda dolaylı olarak bulaşıyor” dedi.

Maymun Çiçeği Giysilerden de Bulaşıyor!!!

Maymun Çiçeği Hastalığından Nasıl Korunulur?

Maymun çiçeği hastalığının ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları ile seyreden bir hastalık olduğunu da söyleyen Dr. Mamçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ateş başladıktan sonra 1 ila 3 gün içinde ciltteki döküntüler, ortaya çıkıp gövdeden ziyade kollarda ve bacaklarda görülür. Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu döküntüler avuç içi ve ayak tabanlarında, ağız içinde, genital bölgede ve gözlerde lezyon saptanabiliyor. Lenf bezi şişliği maymun çiçeği hastalığını çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisidir. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor. İlk haftada ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik vardır. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerde çıkabilen lezyonlar en geç iki haftada kabuk bağlayarak iyileşir.”

Maymun Çiçeği Hastalığından Şüphe Ederseniz Ne Yapmalısınız?

Maymun çiçeği hastalığından şüphelenilen durumlarda, belirti gösteren kişilerin son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri ya da benzer belirtileri olanlarla yakın temasları olup olmadığının zaman kaybetmeden sorgulanması gerekiyor. Hastalık şüphesinde Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberler doğrultusunda hareket edilmesi ise izlenmesi gereken yolların başında geliyor.

Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavi Seçenekleri Neler?

Geliştirilen bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceğinin belirtildiğini söyleyen Doktor Mamçu, “Maymun çiçeği hastalığı için semptomları hafifletmek, komplikasyonları yönetmek ve uzun vadeli sekelleri önlemek için klinik bakım ve destekleyici tedavi verilmelidir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar etkene özgü ve uygun şekilde tedavi edilmelidir” dedi.

Maymun Çiçeği Hastalığı İlk Ne Zaman Görüldü?

Maymun çiçeği hastalığının yeni bir hastalık olmadığına da işaret eden Dr. Dilek Leyla Mamçu, hastalıkla ilgili şunları dile getirdi: “Maymunlarda 1958’de tespit edildikten sonra insanlarda ilk olgu 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülmüştür. Hastalık zaman zaman Afrika kıtasından enfekte hayvanlar veya insanlar aracılığıyla diğer kıtalara taşınmakta, buralarda az sayıda insanın etkilendiği ve bölgesel olgu kümelenmeleri olmaktaydı, ancak 2022 yılından itibaren dünyada farklı ülkelerde de görülmeye başlanması ile dikkatleri çekmiştir.

Hastalığın görüldüğü ülkelerde bulaşma açısından riskli davranışlardan kaçınmak gerekmektedir. Maymun çiçeği hastalığı teyit edilen hayvan veya kişilerle temas edenler son temastan sonraki 21 gün boyunca belirti ve bulgular açısından izlenmektedir.”

Maymun Çiçeği Hastalığının Aşısı Var mı?

Maymun çiçeğine karşı aşının olmadığını da kaydeden Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Çiçek hastalığı eradike (hastalığın etkeni ile birlikte yeryüzünden tamamen yok edilmesi) edilene kadar uygulanmış olan çiçek aşıları maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağlıyor. 1980 yılına kadar ülkemizde çiçek aşısı rutin olarak uygulandı. 1980 yılı öncesi doğumlular çiçek aşıları var ise maymun çiçeği hastalığına karşı belirli oranda korunuyorlar” diye konuştu.

Maymun çiçeği hastalığının komplikasyonu olarak, sekonder deri enfeksiyonları, bronkopnömoni, sepsis, ensefalit ve görme kaybıyla sonuçlanan kornea enfeksiyonu bildirildiğini de dile getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, uzun vadeli komplikasyonlar açısından bir bilginin henüz olmadığını, izlenmeye devam edildiğini anlattı.

Dr. Dilek Leyla Mamçu,, Ağustos 2023 tarihinde ülkemizde doğrulanan vaka sayısının 11 olduğunu hatırlatarak, maymun çiçeği hastalığının yayılmasının beklenmediğini de söyledi./ Sağlıkta Haber.

 

Sağlıkta Haber Youtube Sağlık Haberleri
Sağlıkta Haber Youtube Sağlık Haberleri

Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve  uzman açıklamalarını takip edin. Sağlıkta Haber güncel sağlık haberleri için güvenilir adresiniz.

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu