İşitme Kaybında Beyin Köreliyor!
İşitme kaybı dereceleri farklılıklar gösteriyor. İşitme kaybının erken dönemde tanısının konulması, ilerlemesinin durdurulması beyin sağlığı açısından çok önemli. Detaylar Sağlıkta Haber'de.
İşitme kaybı dereceleri farklılıklar gösteriyor. İşitme kaybının erken dönemde tanısının konulması, ilerlemesinin durdurulması ve işitme cihazı kullanımı beyin sağlığı açısından çok önemli. Detaylar Sağlıkta Haber‘de.
2050 Yılında Daha Az Duyacağız…
İşitme kaybı tüm dünyayı sarmış durumda. Avrupa Merkezli yapılan araştırmalara göre Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 12’si işitme kaybı yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılında yayınladığı rapora göre de 2050 yılına kadar dünyada yaklaşık 2,5 milyar insanın farklı derecelerde işitme kaybına sahip olacağı tahmin ediliyor. 2050 yılında dünya çapında yaklaşık her 4 kişiden 1’inin işitme kaybı yaşaması bekleniyor.
İşitme Kaybı Zihinsel Problemlere Yol Açıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre dünya üzerinde işitme kaybı olduğu halde işitme cihazı kullanmayan bireylerin oranı yüzde 83.
Demant Türkiye’nin işaret ettiği araştırma bulguları, işitme sağlığı bilincinde ciddi bir eksiklik olduğunu gösteriyor. İşitme kaybının sadece iletişim kurmayı etkilemediği, tedavi edilmeyen işitme kayıplarının ilerleyen dönemde zihinsel problemlere yol açabileceği göz önünde bulundurulduğunda işitme sağlığının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Tedavi edilmeyen işitme kayıpları demans, alzheimer, depresyon gibi durumları doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyebiliyor.
İşitme Kayıplarında Tedavi Geciktiriliyor
İşitme kaybı olsa da kişiler damgalanma hissi nedeniyle işitme cihazı kullanımından uzak duruyor. Kişiler, “Eğer işitme cihazı kullanırsam yaşlı olarak algılanırım, sosyal çevrem ve diğer insanlar tarafından eksik ya da yetersiz olarak düşünülürüm, alay konusu olurum, dış görünüşümü bozar” gibi sebeplerle işitme kayıplarını kabullenmiyor, işitme kayıplarının farkında olsalar bile çözüm arama sürecini geciktiriyor ya da hiç çözüm aramıyorlar.
Bireyler İşitme Cihazlarına Karşı Ön Yargılı
Özellikle ilk kez işitme cihazı kullanacak bireylerin sahip oldukları ön yargıları aşmalarında görünmezlik ve işlevselliğin ön planda tutulduğu kulak içi işitme cihazları önemli rol oynuyor. Odyolojik ve fizyolojik uygunluğuna göre farklı stil ve teknolojik özellikler sunan kulak içi işitme cihazları teknolojinin gelişmesiyle birçok yeniliği de beraberinde getiriyor.
Odyolojik faydanın yanı sıra görünmezliği fonksiyonellik ile bir araya getiren kulak içi cihazlar kullanıcılara eller serbest telefon görüşmesi ve müzik dinleme imkânı da sunuyor./ SAĞLIKTA HABER