Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet) Nedir?
Gebelik diyabeti nedir? Gebelik diyabeti belirtileri nelerdir? Gebelik diyabeti nasıl anlaşılır? Gebelik diyabeti hakkında tüm bilinmesi gerekenler Sağlıkta Haber’de.
Gebelik diyabeti (Gestasyonel Diyabet) nedir? Gebelik diyabeti belirtileri nelerdir? Gebelik diyabeti nasıl anlaşılır? Gebelik diyabeti bebeği nasıl etkiler? Gebelikte şeker yükleme testini yaptırmamanız bebeğinizi riske sokar mı? Gebelik diyabeti hakkında tüm bilinmesi gerekenler Sağlıkta Haber’de
Gebelik diyabeti nedir?
Yolunu gözlediği bebeğini kucağına almak için gün sayan anne adayları hamilelikleri sürecinde ortaya çıkabilen gebelik diyabeti karşısında panik olabiliyor. Halk arasında ‘gebelik diyabeti’ olarak bilinen Gestasyonel diyabetin hamilelikte en sık karşılaşılan endokrinolojik bir hastalık. Gebelik diyabetinin erken teşhis edilmesi durumunda kontrol altına alınması da daha kolay.
Gebelik diyabeti belirtileri nelerdir?
Gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) açlık veya tokluk kan şekeri düzeylerinin izin verilen sınırlar dışında bulunması ile anlaşılır. Gestasyonel diyabetin bazı türleri ancak şeker yükleme testleri yapılarak anlaşılabildiğinden 24-26 hafta aralığında her hamileden şeker yükleme testinin istenmesi genel prensiptir.
Gebelikte diyabetinde erken teşhisi önemlidir. Diyabet ne kadar erken kontrol altına alınırsa bebek ve anne üzerindeki olumsuz etkileri o kadar azaltmış olur. Tedavi edilmeyen yüksek şeker ise bebeğin ve annenin sağlığını riske eder.
Gebelik diyabeti bebeğin ve annenin sağlığını riske atar!
Gebelik diyabeti yaşayan hamilenin fizyonomisi bozulabilir ve doğumu sorunlu geçebilir. Yaşanan diyabet nedeniyle kanama tedavisine, vakum veya sezaryene gerek duyulabilir. Maalesef bebek doğumda yaralanmalara maruz kalabilir ve doğduktan hemen sonra düşük şeker komasına girebilir. Elektrolit dengesi bozukluğu, sarılık uzaması, kuvöz gereksinimi gibi durumlar yaşanabilir. Annesinin düşüremediği şeker düzeyini kendi pankreası ile düzeltmeye çalışan bebekler ileriki yaşamlarında diyabet hastalığına aday olur.
Gebelik diyabeti nasıl kontrol altında tutulur?
Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek gestasyonel diyabeti önlemek ya da kontrol altına almak için çok önemlidir. Gebelik diyabetinde (gestasyonel diyabet) temel prensip kalori dengesinin sağlanmasıdır. Alınan kalori ve harcanan kalori kişiye ve gebeliğe özgü olmalıdır. Yemek porsiyonları azaltılmalı, gün içine yayılmalı. Ancak aç kalınmamasına dikkat edilmelidir. Yoğun karbonhidratlı gıdaların tüketimi azaltılırken protein ve yağ gereksinimi uygun seviyede alınmalıdır. Günlük aktivite az ise artırılmalı, egzersizleri ve yürüyüşler ihmal edilmemelidir.
Gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) risk faktörleri nelerdir?
Hamilelikte fazla kilo alımı, doğacak bebeğin fazla kilolu olması, amniyon sıvısının fazlalığı ve anne adayının ailesinde veya kendi gebelik geçmişinde iri bebek doğumu, diyabet, insülin direnci gibi sorunların bulunması risk faktörleridir.
Gebelik diyabeti nasıl yönetilir?
Gebelikte beslenmenin düzene sokulması, günlük kalori alımının gebelik haftasına, annenin çalışma şartlarına ve kilosuna göre ayarlanması çok önemlidir. Hem diyet hem de egzersiz programı belirlenmeli, buna göre hareket edilmelidir.
Gerektiğinde günlük veya haftalık kan şeker düzeyi izlemleri yapılmalıdır. Her ay ve yüz yüze olmasa da haftalık hekim veya diyet uzmanı ile görüşmeler yapılması önemidir. Takipler aksatılmamalıdır. Gebelikte kan şeker düzeyi normal sınırlarda tutulabilirse doğum sırasında görülebilecek riskler de en aza indirilmiş olur.
Tıbbi tedavi gerekirse mutlaka yapılmalıdır
Gebelik diyabeti tanısı kesinleştikten sonra diyet ve egzersiz ile sorun giderilemiyorsa vakit kaybetmeden tıbbi tedaviye geçilmesi şarttır. İlk seçenek doktor gözetiminde yeterli dozda ilaç kullanımıdır. Bu üçlü yaklaşımdan alınacak sonuç kan şeker düzeyi ve bebek gelişimi ile takip edilir. Sorunda düzelme yoksa endokrinolog veya perinatolog gözetiminde insülin tedavisine geçilmelidir. Gebelik diyabetinin sonraki gebeliklerde tekrarlama riski vardır. Eğer tekrarlamışsa daha sonraki yıllarda tip 2 diyabet riskinin de artacağı unutulmamalıdır.
Gebelik diyabetinde tam başarı mümkün mü?
Gebelik diyabeti genellikle doğumdan 6 hafta sonra tamamen kaybolur. Diyabetin geçip geçmediğini anlamak için 6 haftanın sonunda şeker yükleme testi yapılmalıdır. Test normal çıkarsa üç yıl aralıklarla tekrarlanır. Test sonucu anormal ise tip 2 diyabet teşhis edilmiş olur. Yeni bir hamilelik durumu yaşanırsa en erken dönemden itibaren diyabet hastalığı gibi takip ve tedavi edilir. Gebelikte artık şeker yükleme testi ile vakit kaybedilmez.
Gebelik diyabetinde farkındalık çok önemli!
Gebelik diyabeti riskini azaltmak için farkındalık son derece önemlidir. Genetik özelliği nedeniyle her birey ailesinde diyabetik bir kişi olup olmadığını bilmelidir. Yakın akrabaların geçirdikleri gebelikler ve akıbetleri hem diyabet hem de gebelik diyabeti yönünden sorgulanmalı ve araştırılmalıdır. Gebelik öncesinde ilgili tetkikler, kan şekeri kontrolü ve kilo ayarlamaları yapılmalıdır. Gebelik sırasında şeker yükleme taramalarından çekinilmemeli, zamanı geldiğinde bu taramalar gerçekleştirilmelidir./ SAĞLIKTA HABER
Sağlıkta Haber sağlık alanında yaşanan en güncel gelişmeleri takip etmeniz için güvenilir sağlık adresiniz. Sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz, hastalıklar, belirtileri, sağlıklı bir yaşam için yapmanız gerekenler, ilaç bilgileri, hastane ve doktor adresleri hakkında detaylı bilgi için sağlık haberlerini Sağlıkta Haberi takip edin.
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir ve Güncel Haber Kaynağınız