Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Diş Fırçalamayı Dün de Bilmiyorduk Bugün de Bilmiyoruz!

Diş fırçalamayı dün de bilmiyorduk bugün de bilmiyoruz. Uzmanlar, Türk insanının yüzde 80’ninin diş fırçalamayı bilmediğini söylüyor. Neden mi? Cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber'de.

Diş fırçalamayı dün de bilmiyorduk bugün de bilmiyoruz! Uzmanlar, Türk insanının yüzde 80’ninin diş fırçalamayı bilmediğini söylüyor. Neden mi? Cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.

Diş sağlığında 80-20 önerisine dikkat çeken uzmanlar, 80 yaşında sağlıklı bir ağızda en az 20 sağlam diş olması gerektiğini, ancak diş fırçalamayı bilmediğimiz için bunun pek mümkün olmadığını söylüyor.

Diş Fırçalamayı Nasıl Doğru Şekilde Yaparız?

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden uzmanlar bir araya geldi. Diş sağlığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar özetle diyor ki, diş fırçalamayı bilmiyoruz, çürük endeksimiz fazla, sağlıklı dişler bizden bir hayli uzak, koruyucu hekimliğin önemi yeterince bilinmiyor… İşte diş sağlığı hakkında uzman uyarıları… 

Diş Fırçalamayı Bilmediğimiz İçin Çürük Endeksimizin Çok Yüksek

Diş fırçalamayı bilmediğimiz için çürük endeksimizin çok yüksek olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay: “Planlı hamilelik öncesi dönemden başlayan ve doğan çocuğu bir ömür boyu ele alan, programlayan diş hekimliği yaklaşımına koruyucu diş hekimliği denir. Çürük endeksimiz çok yüksek. Hastalar ve hekimler en az 6 ayda 1 diş hekimine başvurmalı ki çürük olmadan önlem alabilelim” dedi.

Diş Fırçalamayı Bilmediğimiz İçin Dişlerimiz Çürüyor
Diş Fırçalamayı Bilmediğimiz İçin Dişlerimiz Çürüyor

Kuvvet Uygulayarak Diş Fırçalamak Dişlere Aksine Hasar Veriyor

Türk insanının yüzde 80’nin diş fırçalamayı bilmediğini söyleyen Dr. İbrahim Berk Bellaz, kuvvet uygulayarak, bastırarak diş fırçalamanın aksine dişleri beyazlatmadığını hasar verdiğinin altını çizerek dişlerde özellikle asitli içecekler nedeniyle 40 yaşını geçtikten sonra yapısal aşınmaların görüldüğünü, bu nedenle protezlerin sadece estetik amaçlı değil ağız ve diş sağlığının devamı açısından faydasının olduğunu kaydetti.

Bellaz, diş telinin yaşının olmadığına işaret ederek, 15-26 yaşında takılan diş teliyle kemik yapısına müdahale edilirken, ileri yaşlarda dişlere yön verildiğini söyledi. Dişler yeni çekilmişse kemik yapısını korumak için implant yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bellaz, “Diş yeni çekilmişse çekilir çekilmez implant yapılırsa çene kemiği korunur” dedi.

Sedasyon Kararı Dikkatle Alınmalı

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Barış  Karabulut, ise  özel gereksinimli bireylerin diş tedavisinde işlem kısa sürecekse ve hasta buna uygunsa sedasyon, ağır hastalıkları varsa genel anesteziyi tercih ettiklerini, genel anestezi kararı ve sırasında çok dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Koruyucu diş hekimliği alanında Türkiye’de alınması gereken önlemler, hakkında bilgi veren uzmanlar sağlık sisteminin en önemli sorunlarından biri olan “Çocuklar ve özel gereksinimli bireyler” için diş tedavilerine yönelik multidisipliner tedavi sürecini değerlendirdi.

Koruyucu Hekimlik Her Statüde Birinci Öncelik Olmalı

Prof. Dr. Günay, şunları kaydetti: “Koruyucu hekimlik her pozisyonda her statüde birinci öncelikli olarak düşünmesi gereken bir meslek disiplini ve meslek yaklaşımı hatta meslek refleksi. Bütün ömür boyu hastaya verilmesi gereken bir hassasiyet. Biz koruyucu diş hekimliğini şöyle tarif ediyoruz. Planlı hamilelik öncesi dönemden başlayan ve doğan çocuğu bir ömür boyu ele alan ve programlayan diş hekimliği yaklaşımına koruyucu diş hekimliği diyoruz. Çürük endeksimiz çok yüksek. Hastalar ve hekimler en az 6 ayda 1 diş hekimine başvurmalı ki çürük olmadan önlem alabilelim”

Hedef; 80 Yaşına Gelmiş Bireylerin Ağzında 20 Dişi Koruyabilmek

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, beyin odaklı çalışmalarda kullanılan görüntüleme ve hesaplama yöntemlerinin diş sağlığı alanında da kullanabildiğini dile getirerek, kişiye özel tedavi planladıklarını da ifade etti. Günay, kişiye özel koruyucu diş hekimliğinin hedefinin de 80’e 20 olduğunu, yani ‘80 yaşına gelmiş bireylerin ağzında 20 dişi koruyabilmek’ olarak dile getirdi.

ÜLKEMİZDE ÇÜRÜK ENDEKSİ ÇOK FAZLA
Ülkemizde çürük endeksi çok fazla

Geriatrik Diş Kliniği Konsepti Artık Gündemde

Prof. Dr. Günay, yaşlı popülasyonun arttığını ve geriatrik diş kliniği konseptinin de artık gündeme geldiğini söyleyerek, çene ve yüz bölgesinde kaybı olan hastalar için de defekt protez kliniğinin var olduğunu belirtti.

Diş Sıkma Sorunu Küçük Yaşlardan İtibaren Görülüyor

Çeneyi açamama, kapayamama, diş sıkma gibi hastalıkların da tedavi edildiğini anlatan Prof. Dr. Günay, diş sıkma sorununun küçük yaşlardan itibaren görüldüğünü ifade ederek diş sıkma probleminin strese bağlı olarak çağımızın hastalığı olduğunu söyledi.

Diş Tedavisi Teknolojileri Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırıyor?

Diş tedavisi için kullanılan dijital röntgen cihazlarıyla diş hekimlerine daha doğru teşhisler koymalarının olanağının sağlandığını da belirten Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi sonrası uzun vadeli sonuçların iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Örneğin, dental implantlarda kullanılan kemik büyüme uyarıcıları ve implant tasarımı teknolojileri, implantın vücut tarafından daha iyi kabul edilmesini ve uzun süreli dayanıklılığını sağlıyor” dedi.

Diş fırçalamayı neden bilmiyoruz?
Diş fırçalamayı neden bilmiyoruz?

Çocuklar Ve Özel Gereksinimli Bireylerin Diş Tedavisi Nasıl Oluyor?

Multidisipliner tedavide çocukların, özel gereksinimli bireylerin ve ailelerin katılımı sağlanıyor. Çocuklar ve özel gereksinimli bireylerin diş tedavisine ilişkin Doç. Dr. Barış Karabulut, “Teknolojik cihazlarla donatılmış ameliyathanede, anestezi ve sedasyon altında diş tedavileri uygulanıyor. UygulamalarA; hasta ve yakınları, diş hekimi ve anestezi uzmanı beraber karar veriyor” dedi. / Sağlıkta Haber

Sağlıkta Haber Instagram Adresini Mutlaka Takip Edin
Sağlıkta Haber Instagram Adresini Mutlaka Takip Edin

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button