Anne Çocuk SağlığıSağlık Haberleri

Çocuğunuzun Tiki Varsa Ne Yapmalısınız?

Tik nedir? Çocuğunuz istem dışı göz kırpıyor, boğaz temizliyor, burun çekiyor ya da gereksiz sesler çıkarıyorsa, ne yapmalısınız? Cevabı Sağlıkta Haber'de. 

Tik nedir? Çocuğunuz istem dışı göz kırpıyor, boğaz temizliyor, burun çekiyor ya da gereksiz sesler çıkarıyorsa, üstelik bu tikler neredeyse bir yıldır varsa ne yapmalısınız? Sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.

Tik Çocuklarda Neden Oluyor?
Tik Çocuklarda Neden Oluyor?

Tik, çocukların sosyal yaşamını ve okuldaki başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Peki tik bozukluğu çocuklarda neden görülüyor? Uzmanlar son yıllarda çocukların televizyon ve internet aracılığıyla çok fazla ve hızlı bilgiye maruz kaldığını bu nedenle özellikle kaygı bozukluğu kaynaklı tiklerde artış olduğunu söylüyor.

Tik Nedir?

Çocuklarda özellikle 7-12 yaşları arasında görülen, yineleyici ve istem dışı olarak meydana gelen göz kırpma, boğazını temizleme, burun çekme, gibi hareketler ve ses çıkartmalar, tik olarak adlandırılıyor.

Henüz içinde bulunan dünyayı tanımayan, problem çözme becerileri gelişmemiş çocuklar, modern çağın getirisi hızlı ve kontrolsüz bilgi bombardımanına uğradıklarında davranışlarında görülen sorunlar arasında tikler belirgin yer alıyor.

Tik Bozukluğu Olan Çocuklar Neler Yaşıyor?
Tik Bozukluğu Olan Çocuklar Neler Yaşıyor?

Tik Bozukluğu Olan Çocuklar Neler Yaşıyor?

Çocukların haber programlarına fazlasıyla maruz kalması, ebeveynlerin çocuklarını ekran önünden uzak tutamaması, psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Savaşlar, kötü olaylar her zaman vardı. Ancak çocuklar bunu televizyon ve internetten artık hızlıca öğreniyor. Üstelik henüz bu acılarla başa çıkma becerileri olmadığı halde savaş gibi kötü olaylarla yüzleşmeleri, çocuklarda kaygı bozukluklarının artmasına neden oluyor. Tikler veya takıntıların ortaya çıkmasında tetikleyici olabiliyor.

Tikler Stresli Dönemlerde Daha Sık Görülüyor

Motor (yüzdeki hareketler, kol hareketleri, boyun hareketleri) ve Vokal (çeşitli sesler, kelime grupları çıkarma) olmak üzere iki türü bulunan tiklerin bazıları  sosyal ortamlarda baskılanabiliyor. Fakat aile ortamında tiklerle daha fazla karşılaşılıyor ve belli zamanlarda tikler artış gösteriyor.

Özellikle stresli zamanlarda çocuklarda tiklerde artış görülebiliyor. Yaşam değiştirme, ev değiştirme, okul değişiklikleri, yeni bir kardeş ya da arkadaşlarıyla yaşadığı olaylar da tiklerin ortaya çıkmasında etkili olabiliyor.

Tik nedir? Tik tedavisi nasıl olur?
Tik nedir? Tik tedavisi nasıl olur?

Çocuklarda var olan tikleri ailelerin dikkatlice gözlemlemesi gerekiyor.  Çocukta tiklerin ortaya çıkmasının ardından ailelerin bir süre izleyip beklemesi bir süre sonra geçmiyorsa müdahale etmesi, bu konuda uzman kişilerden yardım alması gerekiyor.

Geçici Tik Nedir?

Bir yıldan kısa bir sürede kaybolan tiklere geçici tik deniliyor. Eğer tik,  bir çocukta bir yıldan fazla sürerse buna uzun süreli tik bozukluğu adı veriliyor. Tiklerden çocuk da rahatsızsa öncelikle onunla konuşmak gerekiyor. Çocuğa ‘ne tuhaf hareketler yapıyorsun! bu da ne! yapma!’ gibi cümleler kurmak yerine, ‘canını sıkan bir şey mi oldu, nasılsın’ gibi cümlelerle yaklaşmak doğru olacaktır.

Uzun Süreli Tik Bozukluğunda Tedavi Nasıl Olur?
Uzun Süreli Tik Bozukluğunda Tedavi Nasıl Olur?

Uzun Süreli Tik Bozukluğunda Tedavi

Uzun süreli tik bozukluğunda, Çocuk Ruh Sağlığı uzmanına gidip, gerekli yönlendirmeleri almak, uygulamak gerekir. Tik bozukluğu olan çocuklarda bu bozukluğa eşlik eden tanılar da söz konusu olabilir. Dikkat eksikliği ya da kaygı bozukluğu gibi. Çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarını anlamak, psiko-sosyal faktörleri ayrıştırmak başlangıç için en iyi yoldur.

Tik bozukluğunda, davranışı durdurma yöntemleri uygulanabilir. Sosyal desteğin artırılması, çocuklara birtakım başa çıkma becerilerinin kazandırılması gerekir.

Sağlıkta Haber: Güvenilir ve Güncel Sağlık Haber Kaynağı
Sağlıkta Haber: Güvenilir ve Güncel Sağlık Haberleri Kaynağı

Sağlıkta Haber sağlık alanında yaşanan en güncel gelişmeleri takip etmeniz için güvenilir sağlık haberleri adresiniz.

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu