Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Çilek, Domates, Mantar ve Bakladan Korkar mısınız?

Çilek, domates, mantar ve bakladan korkar mısınız? Isınan havalarla birlikte tezgahlar da renklenmeye, bahar ve yaz ayları besinleriyle dolmaya başladı. Ancak bazı kişilerin bu sebze ve meyvelere karşı duyarlılığı olabiliyor. Detaylar Sağlıkta Haber'de.

Çilek, domates, mantar ve bakladan korkar mısınız? Isınan havalarla birlikte tezgahlar da renklenmeye, bahar ve yaz ayları besinleriyle dolmaya başladı. Ancak bazı kişilerin bu sebze ve meyvelere karşı duyarlılığı olabiliyor. Detaylar Sağlıkta Haber‘de.

Sebze ve meyve duyarlılığı nedir?

Sebze ve meyvelere karşı aşırı duyarlılığın tehlikelerine dikkat çeken İstinye Üniversitesi (İSÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aliye Özenoğlu, en çok duyarlılık yaşatan sebze ve meyvelerin, çilek, domates, mantar ve bakla olduğunu açıkladı.

Meyve ve sebzelerden niye korkalım ki?

Bahar ve yaz sebze meyvelerini ne kadar çok severiz. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aliye Özenoğlu, özellikle bahar/yaz sebze ve meyvelerine karşı bir çok kişinin duyarlılık gösterdiğini söylüyor. Yiyeceklere karşı duyarlılık nedeniyle dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Özenoğlu, en çok duyarlılık görülen besinlerin ise çilek, domates, mantar ve bakla olduğuna dikkat çekiyor.

Sebze ve meyvelere duyarlık hangi yaşlarda başlar?
Sebze ve meyvelere duyarlık hangi yaşlarda başlar?

Sebze ve meyvelere duyarlık hangi yaşlarda başlar?

Baklaya karşı bazı kişilerin duyarlı olduğu biliniyor. Ancak bunun dışında pek çok sebze ve meyveye karşı duyarlılık gösteren kişiler de var. Prof. Dr. Özenoğlu, yaz dönemi besinlerinden en fazla çilek, domates, mantar ve bakla duyarlılığına rastlandığını belirtiyor.

Sebze ve meyve duyarlılıklarının ilk kez bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Özenoğlu, şöyle devam ediyor: “Herhangi bir besine karşı duyarlılık varsa söz konusu besinle ilk kez karşılaşıldığında yani yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar. Yaşamın erken dönemlerinde bebeğin gelişimi henüz devam etmekte olduğu için bazı besinlere karşı intolerans gösterebilir.

Besin duyarlılığı nedir?
Besin duyarlılığı nedir?

En çok çilekten mi korkmalı?

Çilek, domates, süt, yumurta, fıstık, buğday unu gibi besinler bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanılan besin duyarlılıklarıdır. Bu besin duyarlılıklarından bazıları bebeğin büyüme sürecinde gelişiminin tamamlanması ile tamamen ortadan kaybolabilir ya da şiddeti giderek azalabilir.

Sağlıkta Haber Youtube Sağlık Haberleri
Sağlıkta Haber Youtube Sağlık Haberleri

Doğumsal metabolizma bozukluğu (fenilketonüri, galaktozemi, fruktoz intoleransı, glukoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikliği (Favizm), çölyak hastalığı gibi) söz konusu ise vücudun kullanamadığı besinin ömür boyu diyetten çıkartılması gerekir.”

Besin duyarlılığı belirtileri neler?

Herhangi bir yiyeceğe karşı duyarlılığın nasıl anlaşılacağıyla ilgili de bilgi veren Prof. Özenoğlu, şunları söylüyor: “Bebeklik döneminde duyarlı olunan besinlerle ilk kez karşılaşıldığında duyarlılığın türüne ve derecesine bağlı olarak bazı tepkiler görülür. Bu tepkiler bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemine ait bulgular, ciltte döküntüler veya solunum sistemi ile ilgili sorunlar şeklinde görülebilir. Bazı durumlarda nörölojik sisteme ait bulgular da ortaya çıkabilir.

Besin duyarlılığı belirtileri neler?
Besin duyarlılığı belirtileri neler?

Özellikle doğumsal metabolizma hastalıkları olan:

  • fenilketonüri,
  • galaktozemi,
  • herediter fruktoz intoleransı gibi hastalıklarda, vücudun metabolik bozukluk nedeniyle kullanamadığı besine tekrar tekrar maruz kalması büyüme ve gelişme geriliğine neden olur. Suçlu besin ile karşılaşıldığında, vücudun göstereceği tepkiden söz konusu besine karşı bir duyarlılık olabileceği akla getirilmelidir. Kesin tanı ve uygun tedavi yaklaşımı için uzman kontrolü gerekir.”

Uygun diyet tedavisi uygulanabilir

Prof. Dr. Özenoğlu, duyarlılık konusunu bir örnekle açıklayarak, baklaya karşı duyarlılığı olan birisi bilmeden bu besini yediğinde ne gibi sonuçlarla karşılaşabileceğini şöyle anlatıyor:

Gllikoz 6 fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği olan bir kimsenin bakla tüketmesi sonucunda kırmızı kan hücrelerinin hemoliz olması nedeniyle kanamaya eğilim artar ve anemi görülebilir. Hastalığın şiddetine (enzim eksikliğinin dercesine) göre bakla tüketimi sonucunda ortaya çıkabilecek tepkilerin şiddeti de değişiklik gösterir.” Bu konuda alınması gereken önlemlerle ilgili de bilgi veren Profesör Özenoğlu, “Kesin tanı, uzman değerlendirmesi ve yapılacak testlere göre koyulur. Tanıya göre uygun diyet tedavisi planlanır” diyor. / Sağlıkta Haber.

Sağlıkta Haber Güncel Sağlık Haberleri
Sağlıkta Haber Güncel Sağlık Haberleri

Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin. Sağlıkta Haber güncel sağlık haberleri için güvenilir adresiniz.

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu