Anne Çocuk SağlığıSağlık Haberleri

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı ve Hırıltı Nasıl Geçer?

Bebeklerdeki burun tıkanıklığı ve hırıltı nasıl geçer? Yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı evde tedavi edilir mi? Bebeklerde hırıltının sebepleri nelerdir? Konuyla ilgili tüm merak ettikleriniz Sağlıkta Haber'de.

Bebeklerdeki burun tıkanıklığı ve hırıltı nasıl geçer? Yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı evde tedavi edilir mi? Bebeklerde hırıltının sebepleri nelerdir? Hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir? Yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı için doğal yöntemler neler? Konuyla ilgili tüm merak ettikleriniz Sağlıkta Haber‘de.

Bebeklerdeki Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Söz konusu bebeklerinin sağlığı olduğunda en küçük problemler bile anne babalar için kaygı verici olabiliyor. Bebeklerde görülen ateş, öksürük, burun tıkanıklığı, hırıltılı nefes alma aileleri endişelendiren sağlık sorunlarının başında geliyor.

Bebeklik ve çocukluk çağında en sık görülen sağlık problemlerinin başında göğüs hırıltısı, genellikle ebeveynlerin evde uyguladığı basit tedavilerle geçiyor.

Bebeklerdeki Burun Tıkanıklığı Ve Hırıltı Nasıl Geçer?
Bebeklerde Göğüs Hırıltısının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Göğüs Hırıltısının Sebepleri Nelerdir?

Yeni doğmuş ve henüz bir ya da iki aylık bebeklerde görülen hırıltının nedeni yenidoğanların burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasından kaynaklanır.

– Ayrıca bebeklerin bronş tüpleri çok küçük olduğundan burada biriken mukus benzeri sıvı, bebeğin nefes almada zorluk yaşamasına neden olur. Bu durumda bebek daha hızlı nefes alır, burun ve göğüste hırıltıya neden olur.

– Bunun yanı sıra alerjiler, enfeksiyonlar ve hava yollarına sıvı dolması, bebeğin nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarmasına neden olur ve zaten dar olan burnu daha da sıkışık hale gelir.

Bebeklerde Hırıltının Belirtileri Nelerdir?

Hava kirliliği ve enfeksiyon artışına bağlı olarak görülme oranları da artan bebeklerde hırıltının birçok belirtisi vardır.

Bebeklerde çok sık görülen göğüs hırıltısının belirtileri;

  • Hızlı nefes alma,
  • Hızlı nefes alma isteği nedeniyle burun kanallarında hareketler,
  • Aynı sebepten dolayı göğüste hareketler gözlenir,
  • Nefes almak, boyun kasları ile göğüsteki kaburga kasları arasında bir çukur oluşmasına neden olur.
  • Burunda mukus sıvısının kabarması (Bu, bir burun deliğinin tıkalı olduğunu gösterir).

Bebeklerde Hırıltının Çeşitleri Nelerdir?

Bebeğinizden ıslık sesine benzer hırıltı geliyorsa, büyük olasılıkla bebeğinizin burnundaki sıvı salgılarından kaynaklanmaktadır. Bu durumda korkacak bir şey yok. Bebeğiniz nefes alırken derin bir nefes alma hırıltı sesi duyuyorsa nefes alırken boğazdaki soluk borusunda oluşan hırıltı, buruna ulaşana kadar hırıltıya dönüşüyor demektir. Bu duruma genellikle trakemalazi adı verilen geçici bir solunum yolu hastalığı neden olur.

Bebeklerde Hırıltının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Hırıltının Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizden tüm bunların dışında çatlak bir hırıltı sesi çıkarıyorsa, bebeğinizin boğazında mukus birikiyor demektir. Bu durumda bebeğinizin öksürmesini kolaylaştırmak için doktorunuzun önerdiği ilaçları veya doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Virüsler, enfeksiyonlar, alerjiler veya hem bronşlarda hem de solunum yollarında sıvı birikmesi nedeniyle oluşan hırıltı türü hırıltılı solunumla karışık hırıltıdır. Böyle bir durumda acil bir doktora başvurmalısınız.

Yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltının sebepleri:

-Alerji,

-Solumun yolu enfeksiyonu,

-Zatürre

-Saman nezlesi,

-Astım,

-Boğmaca,

-Nefes borusuna herhangi bir yabancı cisim kaçması,

-Sigara ve nikotin kaynaklı dumanına maruz kalma.

Bebeklerde ve Çocuklarda Hırıltının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde ve Çocuklarda Hırıltının Belirtileri Nelerdir?

Aileler Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Bebeklerde göğüs hırıltısı her ne kadar belli bir noktaya kadar normal karşılansa da bazı durumlarda doktora başvurmak önemlidir.

Bebeklerde Göğüs Hırıltısı Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

  • Öksürük ve hırıltı azalması beklenirken giderek artıyorsa,
  • Hastanın nefes alış verişi sıklaşmışsa,
  • Bebeğin hırıltıyla birlikte rengi soluk veya morsa,
  • Hırıltı yaşayan bebekte aşırı bitkinlik sözkonusuysa,
  • Bebeğin ateşi yükselmişse,
  • Çocuğun-bebeğin burnunun yalnızca tek tarafından akıntı geliyorsa
  • Bebek yemek yemeği veya anneyi emmeyi reddediyorsa çocuk hastalıkları uzmanına ulaşılmalıdır.

Bebeklerde Hırıltının Giderilmesi İçin Doğal Yöntemler Neler?

Hırıltının giderilmesi için en bilinen yöntem tuzlu solüsyonlardır (yani tuzlu su). Hasta bebeklerde mukoza sıvısı yeterli oranda salgılanmadığı için çok sık kurur. Bebek de burun içine basınç oluşturacak güdü olmadığı için mevcut kuruluğu tuzlu su ile giderebilirsiniz. Burun kuruluğunu önlemek için eczanelerden tuzlu su olarak satılan medikal damlalardan ya da serum fizyolojik ve deniz suyu alabilirsiniz.

Bebeklerde Hırıltının Çeşitleri Nelerdir?
Bebeklerde Hırıltının Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Burun tıkanıklığını giderecek diğer bir yöntem ise, burun aspiratörleridir. Aspiratör burun içinde negatif basınç oluşturarak burunda birikmiş sıvıyı çekerek tıkanıklığı giderir. Genizde ve solunum yolunda oluşan balgamı sökebilmesi için limonlu su veya limon suyunu bebeğinize birkaç damla verilebilir.

Odanın Nem Oranı Ayarlanmalı

Odanın nem oranı mutlaka ayarlanmalıdır. Buna istinaden nem oranı yaşamsal konfor aralığı olan  yüzde 45 – 55 aralığında tutularak odanın kuruması engellenmelidir. / Sağlıkta Haber

Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip edin!

Sağlıkta Haber Youtube Kanalımıza Mutlaka Abone Olun!
Sağlıkta Haber Youtube Kanalımıza Mutlaka Abone Olun!

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu