Kadın HastalıklarıSağlık Haberleri

Adet Düzensizliği Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliği neden olur? Adet düzensizliği kaç gün olur? Adet düzensizliği nasıl düzene girer? Sağlıklı adet hakkında hakkında tüm bilinmesi gerekenler Sağlıkta Haber’de

Adet düzensizliği neden olur?  Adet düzensizliği hayatı boyunca hemen her kadının en az birkaç kez yaşadığı bir sorundur. Peki bu durum hangi şartlarda normal olarak görülebilir?  Sağlıklı adet hakkında hakkında tüm bilinmesi gerekenler Sağlıkta Haber’de

Adet düzensizliği neden olur?

Adet düzensizliği neden olur? ve neyin belirtisidir? Zaman zaman zaman kadınların yaşadığı adet düzensizliklerinden endişe duyması normal midir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Eray Çalışkan, kadın sağlığı açısından son derece önemli olan adet düzensizliği tedavisi hakkında merak edilenleri açıkladı.

Adet Düzensizliği Nedir?

Kadın üreme sistemi, yumurtalıklar tarafından salgılanan hormonlarca düzenlenir. Ortalama 28 günde bir, bu hormonların etkisiyle, rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakası, olası bir gebeliğe hazırlık için kalınlaşır ve kan damarları yönünden zenginleşir. Bir gebelik olmaması halinde, bir sonraki aya yeniden hazırlanabilmek adına, o dönemin sonunda dökülür.

Endometrium, kan damarları açısından zengin bir doku olması nedeniyle yenilenmek için dökülürken bir miktar kanamaya sebep olur. İşte bu kanamaya adet veya regl (menstruasyon) adı verilir.

Adet Düzensizliği Hangi Bozulmalara Denir?

Adet düzensizliği ile ilgili, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Eray Çalışkan, “Normal adet döngüsündeki bozulmalara adet düzensizliği denir. Kadın sağlığı açısından adet döngüsünün 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması, kanamanın 6 günden uzun sürmesi normal kabul edilemez. Bu durum adet düzensizliği olarak nitelendirilir” dedi.

Adet Düzensizliğinde Miyom Faktörü

Adet düzensizliklerinin büyük bir kısmının hormonal olsa da kistler, miyomlar gibi faktörlere bağlı olarak karşımıza çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Eray Çalışkan, “Depresyon, stres, mevsimsel ve çevresel değişiklikler, aşırı kilo alımı, ani kilo kaybı gibi faktörlerde adet düzensizliğine neden olabilir.

Çalışkan, kadınlarda sık yaşanan adet düzensizliğine iyi gelen şeyler ile ilgili, “Spor ve egzersiz yapmak, uygun vücut ağırlığında olmak, yeterli gün ışığı almak ve adet düzensizliğine iyi gelebilecek Mg, D vitamini almak gerekir” diye konuştu.

Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Olur?
Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Olur?

Adet Düzensizliği Nedenleri Nelerdir?

Adet düzensizliğine ve düzensiz kanamalara sebep olabilecek başlıca durumlar şunlardır:
  • Adenomyozis (endometirial dokunun kalınlaşması)
  • Miyom, polip veya kistler
  • Kullanılan hormonal ilaçlar
  • Yumurtlama eksikliği veya yumurtlamaya bağlı sorunlar
  • Östrojen hormonu kaynaklı veya diğer hormonal bozukluklar
  • Enfeksiyonel durumlar
  • Rahim ve overlerin habis kitleleri

Adet Düzensizliğinin Başlıca Belirtileri ?

  • Bir adet döngüsünün (bir reglinin başlangıcından, sonraki reglinin başlangıcına kadar geçen süre) 21 günden kısa, 35 günden az olması
  • Reglin 2 günden az veya en fazla 7 günden fazla sürmesi
  • Şiddetli kanama
  • Ağrı, kramp, veya kusma
  • Sürekli yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Kansızlık
  • Sık adet görme veya uzun bir süre hiç görmeme şeklinde bazı belirtiler verebilir.
Adet Düzensizliği Kimlerde Görülür?
Adet Düzensizliği Kimlerde Görülür?

Adet Düzensizliği Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Adet düzensizliği, kendi başına bir hastalık değildir, genellikle diğer hastalıkların önemli bir bulgusu olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açan tıbbi durumun giderilmesi veya düzenlenmesi esastır.
  • Adet düzensizliğinin hormonal dengesizlik sebebiyle ortaya çıktığı tespit edilirse kişiye hormon düzenleyici ilaçlar verilerek adet düzensizliğinin tedavisi yapılır.
  • Polip gibi organik bir hastalık varsa histereskopi denilen aletle rahim içi incelenir ve gerekli görülen durumlarda patolojik bölge alınarak temizlenir.
  • Kanama nedenleri arasında bir diğer miyomlar bulunur. Miyomlar rahim içinde bulunan iyi huylu urlardır ve bu huylar genellikle bir belirti vermezler. Ancak, bazen rahmin iç dokusuna doğru baskı yaparak kanamaya neden olur.
  • Şiddetli kanamaya sebep olan miyomlar ise hastanın yaşına ve çocuk sahibi olup olmamasına göre, sadece miyomların alınması veya nadir olarak rahmin tümünün alınması şeklinde tedavi edilir.
  • Aşırı kanaması olan ergenlerde ise kanama pıhtılaşma bozuklukları dahil bu kanamaya sebep olabilecek tüm durumlar araştırılır. Daha sonra bu kanama kontrol altına alınır ve adet düzenleyici tedaviler verilerek hastanın adetlerinin bir düzene gelmesi sağlanır. – SAĞLIKTA HABER
Sağlıkta Haber Youtube Abonelik
Sağlıkta Haber Youtube Abonelik

Kadın sağlığı, erkek sağlığı, çocuk sağlığı, psikoloji, cinsel yaşam, diyet, estetik, doktor, hastane adresleri, ilaç arama ve daha fazlası Sağlıkta Haber’de

SAĞLIKTA HABER: SAĞLIKTA GÜVENİLİR HABER KAYNAĞINIZ

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button