Sen Niye Benim Beynimi Tokatlıyorsun?
Beyin dalgaları ölçüldü. Çıkan sonuç oldukça ilginç. Hakarete uğramak beyinde tokat etkisi yaratıyor.
Beyin dalgaları ölçüldü. Çıkan sonuç oldukça ilginç. Hakarete uğramak beyinde tokat etkisi yaratıyor. Evet yanlış duymadınız bilim insanları, hakarete uğramanın beyinde tokat etkisi yarattığını keşfetti. Hakaret içerikli sözler işitenlerin bu süreçteki beyin dalgaları ölçüldü ve hakaretlerin beyin aktivitesinde iltifatlardan daha büyük bir hareketlilik ve etki yarattığı ortaya çıktı.
Beynimiz alarm veriyor
Beynimiz alarm veriyor. Son zamanlarda çevremizde, çok daha sık rastladığımız öfke ve hakaret olayları mutlaka derin psikolojik etkiler nedeniyle yaşanıyor. İnsanlar birbirlerine, işte, okulda, alışverişte, trafikte yaşamın her alanında herhangi bir nedenden dolayı hakaret edebiliyor.
O Narsist sizi seçmesin…
Kimi zaman kişi, haksızlığı ile yüzleşeceği korkusu ile durumu örtmeye çalışarak hakaret ediyor. Kimi zamanda öfkesini kontrol edemediği için hakarete başvuruyor Sebep ne olursa olsun hakaret eden kişi hedefini bulmakta zorlanmıyor. Her seferinde fiziksel ya da duygusal olarak kendisinden daha zayıf birini seçiyor. Bu bazen bir çalışan, bazen çocuğu, bazen eşi olabiliyor.
Beyin unutmuyor…
Yeni bir araştırma, hakarete uğramanın insan beyni üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı. Çalışma gösterdi ki hakaretin insan beyninde yarattığı şiddetin yanı sıra bıraktığı izin derinliği de oldukça büyük. Yüzlerce iltifatı aynı anda alsanız bile beyniniz hakarete uğradığı andaki kadar etkilenmiyor. Hakaret içerikli sözlere maruz kalmak beyinde daha fazla aktiviteye neden oluyor.
Hollandalı dil araştırmacısı Marijn Struiksma ve çalışma arkadaşlarının yürüttüğü araştırmada beynin hakaretlere, iltifatlara veya nötr sözlere nasıl tepki verdiğine bakılıyor. İlk olarak, araştırmaya katılan kadın gönüllülerin kafa derisine elektrotlar yerleştiriliyor. Ardından katılımcı kadınlar, hayali bir erkek tarafından hakaretlere maruz bırakılıyor. Hakaret içerikli sözlerin kadın katılımcıların beyinleri üzerindeki etkisi, beyindeki elektriksel aktivitenin ölçülmesi sonucunda değerlendiriyor.
Sonrasında hakarete uğrayan kadınlara saatler boyu iltifat ediliyor. Peki ne mi oluyor? Onlarca hakaretin ardından yüzlerce iltifat alan kadın katılımcıların beyin aktivitesi hiç de şaşılmayacak bir sonuç sergiliyor.
Bilimsel dergi Frontiers in Communication’da yayımlanan veriler, hakaretlerin beyin aktivitesinde iltifatlardan daha büyük bir hareketlilik yarattığını, ardından gelen yüzlerce iltifatın hakaretin izlerini silmediğini ortaya koyuyor. Ve araştırmacılar hakaret karşısında beyin aktivitelerinin son derece hızlı ortaya çıktığını, ağır sözlerin beyinde tokat etkisi yarattığı görüşünü paylaşıyor.
Beyin için hakaretin kime edildiği de önemli değil…
Üstelik araştırmaya göre hakaretin kime edildiği de çok önemli değil. Hakaretin kime yöneltildiği, dinleyicilerin beyninin ön kısmında meydana gelen bu aktivitede değişiklik sağlamıyor. Kişinin sadece kendisine hareket edilmesi değil bir başkasına hakaret edilmesine şahitlik etmesi bile benzer sonuçlar doğurabiliyor.
Beyin güzel sözlerden de etkileniyor ama…
Güzel sözlerin bıraktığı etki de az buz değil aslında. Araştırma ekibi, beynin iltifatlara da en azından elektriksel düzeyde istikrarlı bir tepki verdiğini tespit ediyor. Deneyde olumlu ifadeler, daha küçük beyin dalgalarını aktifleştiriyor. Ancak araştırmacıların beklediğinin aksine bu güzel dalgaların zamanla azalmadığı bir çeşit doygunluğa ulaştığı sonucuna varılıyor.
Araştırma sonunda ortaya çıkan bulgular, beynin olumsuz olaylara, olumlu deneyimlerden daha fazla odaklandığını gözler önüne seriyor. İnsanlar güzel olanı küçük küçük biriktirirken, kötü olanı çok derinlerde unutmaksızın saklamayı seçiyor. Fena değil mi?…
Sağlık İletişim Uzmanı FATMA SEÇKİN
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir ve Güncel Haber Kaynağınız