Sağlık Haberleri

Uyuz muyum? Uyuzsun!!!

Uyuz muyum? sorusu şu günlerde bir çok kişinin endişe ile cevabını aradığı bir durum. Uyuz muyum? diye şüpheye düşen bir çok kişinin maalesef endişeleri boşa çıkmıyor. Detaylar Sağlıkta Haber’de.

Uyuz muyum? sorusu şu günlerde bir çok kişinin endişe ile cevabını aradığı bir durum. Uyuz muyum? diye şüpheye düşen bir çok kişinin maalesef endişeleri boşa çıkmıyor. Detaylar Sağlıkta Haber’de.

Son günlerde uyuz hastalığının ülkemizde görülme oranı hızla artıyor. Uyuz hastalığının önlenemez yükseliş nedenleri arasında tedavinin doğru bir şekilde yapılmaması ve uyuz parazitinin ilaçlara direnç göstermesi gibi nedenler yatıyor.

Uyuz Hastalığı Nedir?

Bir deri hastalığı olan uyuz insandan insana yakın temasla bulaşıyor. Uyuz hastalığının bir kez yakalandıktan sonra kolayına gitmemesinin en büyük nedeni. Bu bulaşın birey değil aile hastalığına dönüşmesinden kaynaklanıyor. Uyuz tedavisinin başarıya ulaşması  için  bireysel değil, bütün aile kapsayacak şekilde yapılması büyük önem taşıyor.  İlaç tedavisinin yanında kişisel kıyafetlerin, ev tekstili ve ev eşyalarının da hijyeninin mutlaka sağlanması gerekiyor.

Uyuz muyum? Uyuzsun!!!
Uyuz muyum? Uyuzsun!!!

Uyuzun Bulaşması İçin 15 Dakika Yeterli

Şu günlerde bir çok kişinin baş etmekle uğraştığı uyuz çok hızlı bulaşıyor. 15-20 dakikalık temas uyuzun bulaşması için yeterli oluyor. Uyuz Sarcoptes scabiei var. hominis adı verilen bir parazitin neden olduğu kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığı. Bu parazit insan gözü ile fark edilemeyecek kadar küçük.

Kısacık zaman diliminde bulaşma kabiliyetine sahip bu parazitler kadın erkek ayırdı olmaksızın, her yaş grubunda ve her sosyoekonomik düzeyde görülüyor.  Ancak yakın temasın sık olduğu kalabalık ortamlarda örneğin, okullarda, öğrenci yurtlarında ve bakım evlerinde çok daha hızlı yayılıyor.

Uyuz Çiftleri Hedef Alıyor

Uyuz çiftleri gözüne kestiren bir hastalık. Cinsel temas uyuz hastalığının bulaşmasında çok etkili. Cinsel temas, aynı yatakta yatma, el ele tutuşma, havlu ve giysilerin ortak kullanımı gibi deri temasının olduğu durumlar en sık bulaşma yolu.

Uyuzun Bulaşması İçin 15 Dakika Yeterli
Uyuzun Bulaşması İçin 15 Dakika Yeterli

Uyuz Kaşıntıları Geceleri Şiddetleniyor

Uyuz hastalığın bulaşmasından sonra genellikle 4 ila 6 hafta süren bir kuluçka dönemi yaşanıyor.  Bu süreçte kişide herhangi bir belirti görülmeyebiliyor.  Fakat kişi paraziti deride taşıyor. Kuluçka süresinden sonra özellikle geceleri ve sıcak ortamlarda artış gösteren şiddetli kaşıntı hastalığın en önemli belirtisi.

Uyuzun Hedefi Genital Bölge, Meme Ve Kalçalar…

El parmakları, avuç içi ve el bileklerinde içerisinde parazitin kendisi, yumurtaları ve dışkılarını içeren tünel adı verilen yapılar görülüyor.  Kaşıntı erkeklerde ağırlıklı olarak genital bölge, koltuk altı, bel bölgesi ve kalçalarda yoğun iken kadınlarda koltuk altı, meme bölgesi, göbek deliği çevresi ve kalça bölgesinde yoğun oluyor.

Uyuz hastalığı en çok hangi bölgelerde görülür?
Uyuz hastalığı en çok hangi bölgelerde görülür?

Uyuz bebek ve çocukları da çabuk yakalıyor. Bebek ve çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deride kaşıntı yoğun oluyor.

Uyuz  Hastalığında Bireysel Tedavi Fayda Sağlamıyor

Uyuz hastalığın tanısı genellikle klinik bulgular ile ortaya konuyor. Dermoskopik muayene sayesinde tünellerin görülmesi tanıyı kesinleştiriyor. Uyuz tedavisinde hem ağız yoluyla alınabilen hem de deriye dışardan sürülebilen ilaçlar bulunuyor. Uyuza yakalanan hastanın yaşı, ek hastalıklarının olup olmaması hatta kilosu tedavinin planlanmasında önemli rol oynuyor. Tedavinin bireysel yapılması uyuz hastalığının tedavisinde başarının en büyük engel.  15 dakika gibi kısa bir sürede bulaşabilen uyuz hastalığın tedavisi için  aynı ortamda yaşayan her bireyin kaşıntısı olsa da olmasa da tedavi olması gerekiyor.

Uyuz Çiftleri Hedef Alıyor
Uyuz Çiftleri Hedef Alıyor

Uyuz Tedavisi Nasıl Doğru Şekilde Uygulanır?

Uyuz tedavisinin doğru bir şekilde uygulanması çok önemli. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde uyuz hastalığı daha şiddetli görülmekle birlikte tedavi daha zor. Üstelik tedavi süresi de daha uzun sürüyor. Tedavi bitmiş olsa bile kaşıntının ortalama 4-8 hafta kadar devam ettiği görülüyor. Sadece ilaç kullanımı tedavi için yeterli değil. Kıyafetlerin, ev tekstilinin ve ev eşyaların hijyeni de çok önemli.

Uyuz Tedavisinde Yıkama İşlemi Nasıl Olmalı?

  • Giysiler, iç çamaşırları,  çarşaf ve yastık kılıfı  gibi tekstil ürünlerin mümkün olduğunca 600 derece ve üzerinde yıkanması ve yüksek ayarda ütülenmesi gerekiyor.
  • Eğer tekstil ürünlerinin temizliği bu şekilde yapılmıyor ise ortalama 7-10 gün süreyle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşet içinde bekletilmesi ve sonradan yıkanıp, ütülenmesi gerekiyor.
  • Evdeki kapı kolları, koltuk, sandalye gibi sık temas edilen fakat yıkanamayan eşyaların ise sirkeli su ile sık sık silinmesi şart.

Ülkemizde önerilen tedavinin doğru şekilde yapılmaması, özellikle parazitin bazı ilaçlara karşı direnç geliştirmesi, uyuzun iyileşmesini sağlayan bazı ilaç markalarının ise son derece pahalı ve devlet tarafından karşılanmıyor olması gibi bazı nedenler uyuzun son yıllarda görülme sıklığını artırıyor.

Evcil Hayvanlardan İnsanlara Uyuz Bulaşıyor mu?

Hastalıktan korunmak için uyuz tanısı alanlarla, temas etmiş ancak kuluçka döneminde olma ihtimali olan kişilerle veya uyuz şüphesi olup kaşıntı şikayeti olan kişilerle temas edilmemesi ve ortak eşyaların kullanılmaması gerekiyor. Hayvanseverlere güzel bir haber!!!  Evcil hayvanlardan insanlara uyuz bulaşmıyor. Bu nedenle evcil hayvanların özel bir tedavisi gerekmiyor./ SAĞLIKTA HABER.

Sağlıkta Haber

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu