Pantoprazol Nedir? Pantoprazol Ne İçin Kullanılır?
Pantoprazol nedir? Pantoprazol hangi durumlarda kullanılır? Pantoprazol ilacının endikasyonları, yan etkileri ve tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.
Pantoprazol nedir? Pantoprazol hangi durumlarda kullanılır? Pantoprazol ilacının endikasyonları, yan etkileri ve tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.
Pantoprazol Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?
- Pantoprazol , midede üretilen asit miktarını azaltan bir proton pompası inhibitörüdür.
- Pantoprazol, yetişkinlerde ve en az 5 yaşında çocuklarda eroziv özofajit ( gastroözofageal reflü hastalığının veya GÖRH’nin neden olduğu mide asidinden kaynaklanan özofagus hasarı) tedavisinde kullanılır .
- Pantoprazol, yemek borunuz iyileşirken genellikle bir seferde 8 haftaya kadar verilir.
- Pantoprazol ayrıca Zollinger-Ellison sendromunu ve aşırı mide asidini içeren diğer durumları tedavi etmek için kullanılır .
- Pantoprazol, mide ekşimesi semptomlarının derhal giderilmesi için değildir .
- Mide ekşimesi genellikle kalp krizinin ilk belirtileri ile karıştırılır. Göğüs ağrısı veya ağır bir his, kol veya omuza yayılan ağrı, bulantı, terleme ve genel bir rahatsızlık hissi varsa acil tıbbi yardım alın.
- Pantoprazol ile uzun süreli tedavi, vücudunuzun B-12 vitamini emmesini zorlaştırarak bu vitaminin eksikliğine neden olabilir. Uzun süreli pantoprazol tedavisine ihtiyacınız varsa ve B-12 vitamini eksikliği hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.
- Pantoprazol böbrek sorunlarına neden olabilir. Normalden daha az idrar yapıyorsanız veya idrarınızda kan varsa doktorunuza bildirin.
- İshal yeni bir enfeksiyonun işareti olabilir. Sulu veya içinde kan olan ishaliniz varsa doktorunuzu arayın.
- Pantoprazol, yeni veya kötüleşen lupus semptomlarına neden olabilir. Yanaklarınızda veya kollarınızda güneş ışığında kötüleşen eklem ağrısı ve deri döküntüsü varsa doktorunuza söyleyin.
- Bu ilacı uzun süreli veya günde bir kereden fazla alırken kırık bir kemiğe sahip olmanız daha olası olabilir.
Mide ekşimesi kalp krizinin erken belirtilerini taklit edebilir . Çenenize veya omzunuza yayılan göğüs ağrınız varsa ve endişeli veya hafif başlı hissediyorsanız acil tıbbi yardım alın .
Bu ilacı aşağıdaki durumlarda kullanmamalısınız:
rilpivirin içeren ilaç da alırsınız ( Edurant , Complera , Juluca , Odefsey ); veya
pantoprazole veya benzer ilaçlara ( lansoprazol , omeprazol , Nexium , Prevacid , Prilosec ve diğerleri) alerjiniz varsa .
Şimdiye kadar aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza söyleyin:Kanınızdaki Düşük Magnezyum Seviyeleri;
Lupus ; Veya
Osteoporoz Veya Düşük Kemik Mineral Yoğunluğu.
Uzun süre pantoprazol kullanırken kemiklerinizin daha kırılgan olma olasılığınız olabilir. Özellikle 50 yaşından büyük bir yetişkinseniz, kemiklerinizi sağlıklı tutmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Bu ilacın doğmamış bir bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza bildirin.
Bu ilacı kullanırken emzirmemelisiniz.
Pantoprazol, 5 yaşından küçük herhangi birinin kullanımı için onaylanmamıştır.
Pantoprazolü Nasıl Kullanmalısınız?
- Pantoprazolü tam olarak doktorunuz tarafından reçete edildiği gibi alın. Reçete etiketinizdeki tüm talimatları izleyin ve tüm ilaç kılavuzlarını veya talimat sayfalarını okuyun. İlacı tam olarak tarif edildiği gibi kullanın.
- Durumunuzu tedavi etmek için gereken en kısa süre için en düşük dozu kullanın.
- Pantoprazol ağızdan (oral) alınır veya bir damara (enjeksiyon) infüzyon olarak verilir. Bir sağlık uzmanı, enjeksiyonu kendiniz nasıl kullanacağınızı öğretebilir.
- Pantoprazol tabletleri, yiyecekle birlikte veya yiyeceksiz ağızdan alınır. Oral granüller yemekten 30 dakika önce alınmalıdır.
- Tableti ezmeyin, çiğneyin veya kırmayın . Bütün yutun.
- Oral granüller elma püresi veya elma suyu ile karıştırılmalı ve ağızdan ya da nazogastrik (NG) tüpünden verilmelidir.
- İlacınızla birlikte verilen tüm Kullanım Talimatlarını okuyun ve dikkatle izleyin. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza sorun.
- Belirtileriniz hızla düzelse bile, bu ilacı belirtilen süre boyunca kullanın. Belirtileriniz düzelmezse veya bu ilacı kullanırken kötüleşirse doktorunuzu arayın.
- Pantoprazol, bazı tıbbi testlerle yanlış sonuçlara neden olabilir. Doktora veya laboratuvar personeline bu ilacı kullandığınızı söyleyin.
- Pantoprazol ayrıca bir ilaç tarama idrar testini de etkileyebilir ve yanlış sonuçlara sahip olabilirsiniz. Laboratuvar personeline bu ilacı kullandığınızı söyleyin.
- Bu ilacı oda sıcaklığında nem, ısı ve ışıktan uzakta saklayın.
Pantoprazol Dozaj Bilgileri
Eroziv Özofajit için Normal Yetişkin Dozu:
Eroziv Özofajit Tedavisi:
8 haftaya kadar günde bir kez 40 mg oral; ancak ilk tedaviden sonra iyileşmeyen hastalar için 8 hafta daha düşünülebilir. 16 haftalık tedavinin ötesinde güvenlik ve etkinlik belirlenmemiştir.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı İçin Normal Yetişkin Dozu:
Parenteral: 7 ila 10 gün boyunca günde bir kez 40 mg, 15 dakikalık bir süre boyunca intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır. Hasta oral tedaviye devam edebildiği anda intravenöz tedavi kesilmelidir.
Eroziv Özofajit İyileşmesinin Bakımı:
günde bir kez oral yoldan 40 mg. Kontrollü çalışmalar 12 aylık pantoprazol tedavisi ile sınırlıdır.
Oral: kısa süreli uygulama için günde 8 kez 40 mg (8 haftaya kadar); ancak ilk tedaviden sonra iyileşmeyen hastalar için 8 hafta daha düşünülebilir. 16 haftalık tedavinin ötesinde güvenlik ve etkinlik belirlenmemiştir.
Duodenum Ülseri için Normal Yetişkin Dozu:
Çalışma (n = 54)
Günde bir kez 40 mg oral yolla, doz 12 haftada bir 40 mg artışlarla 28 hafta boyunca günde maksimum 120 mg’a çıkarıldı. Veriler, günlük 40 mg’lık dozlarla monoterapinin, hastaların 4 hafta ve 8 hafta sonra sırasıyla% 87 ve% 94’ünde tam duodenal ülser iyileşmesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Mide Ülseri için Normal Yetişkin Dozu:
Günde bir kez 40 mg oral yolla. Veriler, günlük 40 mg’lık dozlarla monoterapinin, 4 hafta ve 8 hafta sonra sırasıyla hastaların% 87’sinde ve% 97’sinde tam mide ülseri iyileşmesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Helicobacter pylori Enfeksiyonu için Normal Yetişkin Dozu:
Çalışma (n = 242) – Üçlü terapi:
Helicobacter pylori’yi ortadan kaldırmak için 7 gün boyunca günde iki kez 40 mg oral yoldan, yaygın olarak klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol ile birlikte, 28. güne kadar günde bir kez 40 mg pantoprazol oral yoldan verilir. % 95’ten fazla eradikasyon oranlarında.
QUADRATE Çalışması (n = 405) – Dörtlü tedavi:
7 gün boyunca günde iki kez 40 mg, günde dört kez bizmut subkitrat ve tetrasiklin ile eş zamanlı olarak 40 mg ve yatmadan önce günde 200 mg metronidazol ve 400 mg. Helicobacter Pylori eradikasyonu hastaların% 82’sinde sağlandı.
Zollinger-Ellison Sendromu için Normal Erişkin Doz:
Parenteral: 12 dakikada bir 80 mg, 15 dakikalık infüzyonla uygulanır. 15 dakika infüzyonla eşit olarak bölünmüş dozlarda uygulanan veya 6 günden fazla uygulanan 240 mg’dan yüksek günlük dozlar çalışılmamıştır.
Oral: Günde iki kez 40 mg, günde maksimum 240 mg’a. Bazı hastalar 2 yıldan fazla bir süredir pantoprazol tedavisi almıştır.
Stres Ülser Profilaksisi için Normal Yetişkin Dozu:
Çalışma (n = 21) – Kritik Bakım Ortamında Stres Ülseri kanaması profilaksisi:
günde iki kez 80 mg, bolus infüzyonu olarak 15 dakikalık bir süre boyunca, maksimum 240 mg’lık bir doza üç eşit doza bölünmüştür.
Çalışma (n = 20) – Kritik Bakım Ortamında hemostazdan sonra peptik ülser tekrarlayan profilaksi:
80 mg IV bolus, ardından 3 gün boyunca 8 mg / saat sürekli infüzyon, ardından tedaviye oral PPI ile devam edilebilir.
Peptik Ülser için Normal Yetişkin Dozu:
Çalışma (n = 21) – Kritik Bakım Ortamında Stres Ülseri kanaması profilaksisi:
günde iki kez 80 mg, bolus infüzyonu olarak 15 dakikalık bir süre boyunca, maksimum 240 mg’lık bir doza üç eşit doza bölünmüştür.
Çalışma (n = 20) – Kritik Bakım Ortamında hemostazdan sonra peptik ülser tekrarlayan profilaksi:
80 mg IV bolus, ardından 3 gün boyunca 8 mg / saat sürekli infüzyon, ardından tedaviye oral PPI ile devam edilebilir.
Bir Dozu Kaçırırsanız Ne Olur?
İlacı olabildiğince çabuk kullanın, ancak bir sonraki dozunuz için neredeyse zaman geçerse, kaçırılan dozu atlayın. Bir seferde iki doz kullanmayın.
Aşırı Doz Alırsanız Ne Olur?
Acil tıbbi yardım isteyin veya 112 numaralı telefondan acil yardım hattını arayın.
Pantoprazol Kullanırken Nelerden Kaçınırım?
Bu ilaç, yeni bir enfeksiyonun belirtisi olabilen ishale neden olabilir. Sulu veya kanlı ishaliniz varsa doktorunuzu arayın. Doktorunuz size söylemediği sürece anti-ishal ilacı kullanmayın.
Pantoprazol Yan Etkileri
- Pantoprazole alerjik reaksiyon belirtileri varsa acil tıbbi yardım alın : kurdeşen ; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.
Aşağıdakilerden herhangi biri sizde varsa derhal doktorunuzu arayın.
- Şiddetli Mide Ağrısı, Sulu Veya Kanlı İshal;
- Ani Ağrı Veya Kalçanızı, Bileğinizi Veya Sırtınızı Hareket Ettirmede Sorun;
İntravenöz Pantoprazolün Enjekte Edildiği Morarma Veya Şişme;
- Böbrek Problemleri – Normalden Daha Az İdrar Yapma, İdrarınızda Kan, Şişme, Hızlı Kilo Alma;
- Düşük Magnezyum – Baş Dönmesi, Hızlı Veya Düzensiz Kalp Atış Hızı, Titreme (Titreme) Veya Sarsıntılı Kas Hareketleri, Gerginlik Hissi, Kas Krampları, Elleriniz Ve Ayaklarınızdaki Kas Spazmları, Öksürük Veya Boğulma Hissi; Veya
- Yeni Veya Kötüleşen Lupus Belirtileri – Eklem Ağrısı Ve Yanaklarınızda Veya Kollarınızda Güneş Işığında Kötüleşen Deri Döküntüsü.
- Uzun süreli pantoprazol almak, fundik bez polipleri olarak adlandırılan mide büyümeleri geliştirmenize neden olabilir. Bu risk hakkında doktorunuzla konuşun.
- Pantoprazol’ü 3 yıldan uzun süre kullanırsanız, B-12 vitamini eksikliği gelişebilir. Bu durumu geliştirirseniz nasıl yöneteceğiniz hakkında doktorunuzla konuşun.
Pantoprazol Yan Etkileri Şunları İçerebilir:
- Baş Ağrısı , Baş Dönmesi;
- Mide Ağrısı, Gaz, Bulantı , Kusma , İshal;
- Eklem Ağrısı; Veya
- Ateş , Döküntü Veya Soğuk Algınlığı Semptomları (Çocuklarda En Sık Görülen).
Bu, yan etkilerin tam bir listesi değildir ve başka yan etkiler de oluşabilir. Yan etkiler hakkında doktorunuzu arayın.
Hangi İlaçlar Pantoprazolü Etkileyebilir?
Doktorunuza diğer tüm ilaçlarınız hakkında bilgi verin. Bazıları pantoprazol ile etkileşime girebilir, özellikle:
Digoksin ;
Metotreksat ;
Bir İdrar Söktürücü Veya “Su Hapı”.
Bu liste tamamlanmamıştır. Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler de dahil olmak üzere pantoprazolü etkileyebilir . Tüm olası ilaç etkileşimleri burada listelenmemiştir. / SAĞLIKTA HABER
Sağlıkta Haber sitesinde tüm ilaç aramalarını yapabilirsiniz.