Asetaminofen (Parasetamol) Nedir? Parasetamol Ne İçin Kullanılır?
Asetaminofen (Parasetamol) nedir? Asetaminofen hangi durumlarda kullanılır? Asetaminofen'un yan etkileri nelerdir? Detaylar Sağlıkta Haber’de.
Asetaminofen (Parasetamol) nedir? Asetaminofen hangi durumlarda kullanılır? Asetaminofen (Parasetamol) ilacının endikasyonları ve yan etkileri nelerdir? Detaylar Sağlıkta Haber’de.
Asetaminofen (Parasetamol) Nedir?
Asetaminofen bir ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. Asetaminofen hafif ile orta ve ağrıyı tedavi etmek, opiatlarla birlikte orta ila şiddetli ağrıyı tedavi etmek veya ateşi azaltmak için kullanılır. Asetaminofenin tedavi ettiği yaygın durumlar arasında baş ağrısı, kas ağrıları, artrit, sırt ağrısı, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve ateş bulunur.
Asetaminofen, bu ilaç kılavuzunda listelenmemiş amaçlar için de kullanılabilir. Genellikle oral yoldan kullanılır, ancak intravenöz olarak verilebilir.
- Asetaminofen (bazen APAP olarak kısaltılır) içeren diğer ilaçları kullanmaktan da kaçının veya ölümcül aşırı dozunuz olabilir.
- Şiddetli karaciğer hastalığınız varsa bu ilacı kullanmamalısınız.
- Aşırı dozda asetaminofen karaciğerinize zarar verebilir veya ölüme neden olabilir.
- En az 110 kilo olan yetişkinler ve gençler , bir seferde 1000 miligramdan (mg) fazla veya 24 saat içinde 4000 mg’dan fazla almamalıdır.
- Ciltte kızarıklık veya dökülen ve kabarmaya ve soyulmaya neden olan bir döküntü varsa bu ilacı almayı bırakın hemen doktorunuzu arayın.
- 12 yaşından küçük çocuklar , 24 saat içinde sadece çocuğun kilosu ve yaşı için önerilen doz başına miligram sayısını kullanarak 5 dozdan fazla almamalıdır. Tam olarak etikette belirtildiği şekilde kullanın.
- Mide bulantısı, üst karnınızda ağrı, kaşıntı, iştahsızlık, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı veya sarılık (cildinizin veya gözlerinizin sararması) varsa derhal doktorunuzu arayın.
Asetaminofen (Parasetamol) almadan önce dikkat!
- Alerjiniz varsa veya ciddi karaciğer hastalığınız varsa asetaminofen almamalısınız.
- Alkollü karaciğer hastalığı (siroz) geçirdiyseniz veya günde 3’ten fazla alkollü içecek içtiyseniz bu ilacı doktor tavsiyesi olmadan almayın. Asetaminofen alamayabilirsiniz.
- Asetaminofen anne sütüne geçebilir. Emziriyorsanız bu ilacı kullanmadan önce bir doktora danışın.
- Doktorunuz, asetaminofenin hamilelik sırasında kullanmanız için güvenli olup olmadığını belirleyecektir. Hamileyseniz bu ilacı doktorunuzun tavsiyesi olmadan kullanmayın.
- Asetaminofeni doktor tavsiyesi olmadan 2 yaşından küçük bir çocuğa vermeyin.
Asetaminofeni Nasıl Almalısınız?
- Asetaminofen’i tam olarak etikette belirtildiği gibi veya doktorunuz tarafından reçete edildiği şekilde kullanın. Daha büyük veya daha küçük miktarlarda veya önerilenden daha uzun süre kullanmayın.
- Asetaminofeni tavsiye edilenden daha fazla almayın. Aşırı dozda asetaminofen karaciğerinize zarar verebilir veya ölüme neden olabilir.
- En az 110 kilo (50 kilogram) olan yetişkinler ve gençler: Bir seferde 1000 miligramdan (mg) fazla almayın. 24 saat içinde 4000 mg’dan fazla almayın.
- 12 yaşından küçük çocuklar: 24 saat içinde 5 dozdan fazla asetaminofen almayın. Doz başına sadece çocuğun kilosu ve yaşı için önerilen miligram sayısını kullanın. Tam olarak etikette belirtildiği şekilde kullanın.
- Asetaminofen içeren diğer ilaçları kullanmaktan da kaçının, aksi takdirde ölümcül bir aşırı dozunuz olabilir.
- Bir çocuğu tedavi ediyorsanız, pediatrik bir asetaminofen formu kullanın. Yalnızca kullandığınız belirli pediatrik formla birlikte gelen özel doz ölçme damlalığını veya oral şırıngayı kullanın. İlaç etiketindeki dozlama talimatlarını dikkatlice izleyin.
- Sıvı ilacı verilen dozlama şırıngasıyla veya özel doz ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçün . Doz ölçüm cihazınız yoksa, eczacınızdan bir tane isteyin.
- Bebekler için yapılan asetaminofen iki farklı doz konsantrasyonunda mevcuttur ve her konsantrasyon kendi ilaç damlalığı veya oral şırınga ile birlikte gelir. Bu dozlama cihazları, farklı konsantrasyonlar arasında eşit değildir. Yanlış cihazın kullanılması, çocuğunuza aşırı dozda asetaminofen vermenize neden olabilir. Asla dozlama cihazlarını bebek asetaminofen formülasyonları arasında karıştırmayın ve eşleştirmeyin.
- Her kullanımdan önce sıvıyı çalkalamanız gerekebilir. İlaç etiketindeki talimatları izleyin.
- Çiğneme tableti yutmadan önce iyice çiğnenmelidir.
- Asetaminofen parçalanan tableti tutarken ellerinizin kuru olduğundan emin olun. Tableti dilinize yerleştirin. Hemen çözülmeye başlayacak. Tableti tamamen yutmayın. Çiğnemeden ağzınızda çözünmesine izin verin.
- Asetaminofen efervesan granülleri kullanmak için, bir paket granülü en az 4 ons suda eritin. Bu karışımı karıştırın ve hepsini hemen için. Tüm dozu aldığınızdan emin olmak için, aynı bardağa biraz daha su ekleyin, hafifçe girdap atın ve hemen için.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- 3 günlük kullanımdan sonra hala ateşiniz var;
- 7 günlük kullanımdan sonra (veya bir çocuğu tedavi ediyorsanız 5 gün) hala ağrınız varsa;
- deri döküntüsü, devam eden baş ağrısı veya herhangi bir kızarıklık veya şişlik var; veya belirtileriniz kötüleşirse veya yeni belirtileriniz varsa.
- Bu ilaç, idrarda glikoz (şeker) için bazı laboratuvar testlerinde olağandışı sonuçlara neden olabilir. Doktorunuza asetaminofen kullandığınızı söyleyin.
- Oda sıcaklığında ısı ve nemden uzakta saklayın.
Asetaminofeni Bir Dozu Kaçırırsanız Ne Olur?
Asetaminofen gerektiği gibi alındığından, bir dozlama programında olmayabilirsiniz. İlacı düzenli olarak alıyorsanız, hatırladığınız anda kaçırdığınız dozu alın. Bir sonraki programlı dozunuzun zamanı gelmişse, kaçırılan dozu atlayın. Kaçırılan dozu telafi etmek için ekstra ilaç almayın.
Asetaminofen Alırken Nelerden Kaçınmalısınız?
Başka bir soğuk algınlığı, alerji, ağrı veya uyku ilacı kullanmadan önce bir doktora veya eczacınıza danışın. Asetaminofen (bazen APAP olarak kısaltılır) birçok kombinasyon ilacında bulunur. Bazı ürünleri birlikte almak ölümcül bir aşırı doza yol açabilecek çok fazla asetaminofen almanıza neden olabilir. Bir ilacın asetaminofen veya APAP içerip içermediğini görmek için etiketi kontrol edin. lkol kullanmaktan kaçının. Asetaminofen alırken karaciğer hasarı riskinizi artırabilir.
Aşırı Doz Alırsanız Ne Olur?
Acil tıbbi yardım isteyin veya 112 numaralı telefondan Zehir Yardım hattını arayın. Aşırı dozda asetaminofen ölümcül olabilir.
Asetaminofen doz aşımının ilk belirtileri iştah kaybı, bulantı, kusma, mide ağrısı, terleme ve karışıklık veya halsizliktir. Daha sonraki semptomlar üst midenizde ağrı, koyu renkli idrar ve cildinizin veya gözlerinizin beyazlarının sararmasını içerebilir.
Asetaminofenin Yan Etkileri Nelerdir?
Asetaminofen’e alerjik reaksiyon belirtileri varsa acil tıbbi yardım alın: kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.
Nadir durumlarda, asetaminofen ölümcül olabilen ciddi bir cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bu ilacı geçmişte almış olsanız ve reaksiyonunuz olmasa bile bu durum meydana gelebilir. Bu ilacı almayı bırakın ve ciltte kızarıklık veya dökülen ve kabarmaya ve soyulmaya neden olan bir döküntü varsa hemen doktorunuzu arayın. Bu tür bir reaksiyonunuz varsa, bir daha asla asetaminofen içeren herhangi bir ilaç almamalısınız.
Asetaminofen almayı bırakın ve varsa acilen doktorunuzu arayın.
Aşırı Terleme Ve Şiddetli Yorgunluk;
Mide Bulantısı, Üst Mide Ağrısı, Kaşıntı, İştahsızlık;
Koyu Renkli İdrar, Kil Renkli Dışkı; Veya
sarılık (cildin veya gözlerin sararması).
Asetaminofenin en yaygın yan etkileri şunlardır:
- Mide Bulantısı Ve Kusma;
- Baş Ağrısı; Veya
- Uykusuzluk Hastalığı
Bu, yan etkilerin tam bir listesi değildir ve başka yan etkiler de oluşabilir. Yan etkiler hakkında tıbbi tavsiye için doktorunuzu arayın. Yan etkileri doktorunuza bildirmelisiniz.
Başka Hangi İlaçlar Asetaminofeni Etkileyecektir?
Diğer ilaçlar reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler de dahil olmak üzere asetaminofen ile etkileşime girebilir. Her sağlık uzmanımıza şu anda kullandığınız tüm ilaçlar ve kullanmaya başladığınız veya kullanmayı bıraktığınız herhangi bir ilaç hakkında bilgi verin./ SAĞLIKTA HABER
Sağlıkta Haber sitesinde tüm ilaç aramalarını yapabilirsiniz.