Faktör Ix Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Faktör Ix nedir? Faktör Ix ne için kullanılır? Faktör Ix endikasyonları ve yan etkileri nelerdir? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber'de.
Faktör Ix nedir? Faktör Ix ne için kullanılır? Faktör Ix etken maddesi nedir? Faktör Ix endikasyonları ve yan etkileri nelerdir? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.
Faktör Ix Nedir? Ne İşe Yara?
Diğer/Antihemofilik
Hemofili B’ye balğlı kanamaların tedavi ve profilaksisinde endikedir.
Faktör Ix Hakkında Uyarı ve Önlemler:
Sefaleksin tedavisine başlamadan önce penisilin, sefalosporin ve diğer alerjenlere karşı önceden aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı iyice soruşturulmalıdır. Sefalosporin C türevlerini penisiline duyarlı olan bireylerde kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Akut ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonlarında epinefrin ve diğer acil önlemlere gereksinim duyulabilir.
Penisilinler ile sefalosporinler arasında kısmi çapraz duyarlılık olduğuna dair klinik ve laboratuvar bulguları mevcuttur; her iki ilaçla da anafilaktik şok dahil ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.
Antibiyotik uygulanan hastalarda diyare görülmesi halinde tüm geniş spektrumlu antibiyotiklerle olduğu gibi psödomembranöz kolit olasılığı dikkate alınmalıdır.
Psödomembranöz kolit şüphesi olan hafif vakalar genellikle antibiyotik tedavisinin sonlandırılması ile düzelir. Orta ve ciddi vakalarda ise endikasyona göre sigmoidoskopi ve uygun bakteriyolojik incelemelerin yapılması, sıvı, elektrolit ve protein dengesinin korunması için gereken müdahalelerin uygulanması gerekir.
Faktör Ix Gebelikte Kullanımı:
Faktör Ix gebelikte güvenilirliği kesinlik kazanmamıştır. Süt veren annelerde kullanımı: Emziren annelerde uygulanması halinde dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir alerjik reaksiyon görüldüğü takdirde tedavi kesilmeli ve endikasyona göre antihistaminikler, adrenalin, oksijen, intravenöz steroidler tatbik edilmeli ve hava yolu açık tutulmalı; gerekirse entübasyon uygulanmalıdır.
Tüm geniş spektrumlu antibiyotiklerle olabileceği gibi uzun süreli tedavide süperenfeksiyon olasılığı unutulmamalıdır.
Tedavi sırasında süperenfeksiyon oluşursa uygun önlemler alınmalıdır. Sefalosporin grubu antibiyotikler ile tedavi sırasında direkt Coombs testinde yalancı ozitiflik bildirilmiştir.
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dozaj kreatinin klirensine göre düzenlenmelidir.
Kreatinin klirensi 5 mL/dakikanın altında olan hastalarda 12-24 saatte bir 250 mg; kreatinin klirensi 5-10 mL/dakika olan hastalarda 12 saatte bir 250 mg; kreatinin klirensi 11-40 mL/dakika olan hastalarda 8-12 saatte bir 500 mg’lık dozlar şeklinde uygulanabilir. Kreatinin klirensi 40 mL/dakika’nın üzerinde olan hastalarda normal dozaj uygulanabilir.
Maksipor tedavisi sırasında Benedict ve Fehling solüsyonları ve Clinitest tabletleri ile idrarda glukoz aranması halinde yanlış pozitiflik bildirilmiştir. Bu nedenle idrarda glukozun, enzimatik glukoz oksidasyonuna dayanan testler ile aranması uygundur.
Faktör Ix Yan Etkiler/Advers Etkiler:
İlaç etkileşimleri:Bilinen ve tespit edilmiş bir etkileşmesi yoktur.
Faktör Ix Kullanım Şekli ve Dozu:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Yetişkinler: Yetişkinlerde mutad doz 6 saatte bir 250-500 mg’dır. Enfeksiyonun türü ve şiddetine göre günde 1-4 g uygulanabilir.
Streptokoksik farenjit, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları ve 15 yaşından büyük hastalardaki komplikasyonsuz sistitte 12 saatte bir 500 mg uygulanabilir. Sistit tedavisine 7-14 gün devam edilmelidir.
Daha ağır ve dirençli mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda daha yüksek dozlarda ilaç uygulanması mümkündür. Ancak günde 4 g’ın üzerinde dozlara gerek görülecek şiddetteki enfeksiyonlarda parenteral uygulanan bir sefalosporin tercih edilmelidir.
Çocuklarda: Çocuklarda mutad doz, eşit dozlara bölünerek uygulanan 25-50 mg/kg/gün’dür.Streptokoksik farenjit (bir yaşından büyük çocuklardaki) ile cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarında, günlük toplam doz 12 saatte bir eşit dozlar şeklinde uygulanır. Ağır enfeksiyonlarda dozu iki katına çıkartmak mümkündür. Maksipor; otitis media tedavisinde 4 eşit doza bölünerek günde 75/100 mg/kg olarak uygulanabilir. / Sağlıkta Haber
Sağlıkta Haber sitesinde tüm ilaç aramalarını yapabilirsiniz.