Saçkıran Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Saçkıran hastalığı neden olur? Saçkıran (alopesi areata) hangi hastalığın belirtisidir? Ve saçkıran hastalığının çözümü var mı? Detaylar Sağlıkta Haber'de.
Saçkıran hastalığı neden olur? Saçkıran (alopesi areata) hangi hastalığın belirtisidir? Ve saçkıran hastalığının çözümü var mı? Saçkıran hastalığının tedavisi nasıl olur? Detaylar Sağlıkta Haber’de.
Saçkıran (alopesi areata) nedir?
Saçkıran genellikle erkekler de görülmekle birlikte artık kadınların da bir çoğunun mücadele ettiği bir hastalık. Günümüzde saç sağlığını ilgilendiren hastalıklar oldukça artmış durumda. Sağlıklı ve gür saçlara kavuşmak için doğru şampuan ve saç bakım ürünleri kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra yanlış ürün kullanımı nedeniyle kepeklenme ve saç dökülmesi de meydana gelebiliyor.
Saçkıran erkeklerde daha fazla görülüyor
Özellikle son yıllarda saçkıran çok fazla görülüyor. Tıbbi adı ile alopesi areata denilen saçkıran kişinin saç, kaş, kirpik ve ya sakal gibi tüylü alanların aniden dökülmesi ile ortaya çıkıyor. Saçkıran ise ağırlıklı olarak gençlerde ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülen saçkıran daha çok 40 yaş altında ortaya çıkıyor.
Saçkıran Neden Olur?
Günümüzde saçkıran hastalığı (alopesi areata) çok fazla görülüyor. Özellikle erkeklerde görülen saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Saçkıran hastalığının kesin olmamak ile birlikte otoimmün nedenlerden kaynaklandığı da bilinmektedir.
Saçkıran (alopesi areata) gibi otoimmün hastalıklar vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bağışıklık sistemi kişilerin kendi hücrelerine saldırarak bu hastalığı ortaya çıkarır. Saç dökülmesine yol açan bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırır. Saçkıran hastalığı çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Saçkıran Genetik mi?
Saçkıran olan bir anne babanın çocuklarında da bu hastalığın görülme olasılığı çok yüksektir.
Saçkıran Nasıl İyileşir?
Saçkıran (alopesi areata) kadınlardan ziyade erkeklerde görülür. Saçkıranın belirtileri görüldüğü andan itibaren mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Cilt hastalıkları uzmanı tarafından saçkıran tedavisi planlanır. Saçkıran tedavisinde amaç hastalığın ilerlemesini durdurarak belirtileri de azaltmaktır. Saçkıran hastalığında erken tanı konulması çok önem taşır.
Saçkıran Tedavisinde Steroid Grubu İlaçlar Kullanılır
Erken belirlenen hastalık tedavisinde steroid grubu ilaçlar kullanılmaktadır. Steroid ilaçlar çoğunlukla krem olarak uygulanmaktadır. Kremler ile uygulanan ilaç tedavisinin ardından cerrahi müdahalelerden de yararlanılabilir. İlaç tedavisinin ardından duruma göre kafa derisine enjektör ile ilaç uygulanabilir. Göz çevresi için yapılacak ilaç uygulamaları göz sağlığı için riskli olabilir. O nedenle dikkatli olunmalıdır. Saçkıran çoğunlukla ilaç ve immünoterapi adı verilen bir yöntem ile de tedavi edilebilir.
Saçkıranı Önleyen Şeyler Nelerdir?
Saçkıran hastalığının önlenmesi için saç bakımına çok dikkat edilmesi gerekir. Hem kadınlar hem de erkekler saçlarının dökülmemesi ve saçlarının gür görünmesi için doğru bakım metotlarını kullanmalılar. Günümüzde saç kıranın ve saç dökülmesinin beli başlı nedenleri bulunmaktadır. Özellikle genetik faktörler, stres, psikolojik problemler, yaşlanma ve beslenme eksiklikleri nedeni ile saçkıran ortaya çıkmaktadır.
Saçkıranı Ortadan Kaldırmak İçin Hangi Doğal Yöntem Kullanılır?
Saç terapisinde kullanılan kimyasallar ile kronik hastalıklar da saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alır. Saçkıranı ortadan kaldırmak için doğal yöntemler kullanılabilir.
Saçkıran hastalığı tedavisinde özellikle sarımsak, soğan ve limon kürü kullanılır. Sarımsak, limon ve soğan karıştırılıp kafa derisine uygulanır. Karışım yaklaşık 20 dakika saçta bekletilir. Kür sonrasında iyice ılık su ile durulanır.
Saçkıran nasıl tedavi edilir?
Saçkıran farklı şekillerde saç derisinde kendini gösterir. Saçkırandan etkilenen saç bölgesinde cilt sağlıklı olmasının yanı sıra ciltte iltihabı bir durum da söz konusu olmaz.
Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlar. Saçkıran ayrıca kaş, kirpik, koltuk altı, sakal ve kasık tüylerinde de olabilir. Saçkıranda tırnak yapısında da farklılıklar meydana gelebilir. Saçkıran hastalığının gidişatı kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ve saçkıran maalesef tekrarlayabilir.
Saçkıranı Geçiren Doğal Yöntemler Nelerdir?
Saçkıran hastalığını geçiren pek çok farklı doğal yöntem uygulaması yapılabilir.
- Özellikle Hindistan cevizi ve havuç meyve suyu şeklinde hazırlanır. Bu karışım masaj yapılarak saç bölgesine uygulanır. Saçlarda uzama başlayana kadar bu işlem haftada bir defa uygulanır.
- Pirinç ve elma sirkesi ile de karışım hazırlanabilir.Pirinç ve elma sirkesi ile saç derisine masaj yapılır. Sonrasında ise yaklaşık 5 dakika ılık su ile saç derisi durulanır. Bu işlem de haftada bir defa tekrarlanır. / Sağlıkta Haber.
Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin!