Kalp Hastalığı Riski Nasıl Yok Edilir?
Kalp hastalığı riski nasıl yok edilir? Yaş ilerledikçe artan kalp hastalığı riski nasıl azaltılabilir? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber'de.
Kalp hastalığı riski nasıl yok edilir? Ya da kalp hastalığı riski nasıl azaltılabilir? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.
Kalp Hastalığı Riski Nedir?
Kalp ve damar hastalıkları erkeklerde 40’lı yaşlardan itibaren, kadınlarda ise daha çok menopoza girdikten yaklaşık 5-6 yıl sonra gelişiyor. Kalp hastalığı riskinin yaş ilerledikçe arttığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nermina Alagiç, “Kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelenin temelini, kardiyovasküler hastalık risk faktörlerinin tespiti ve risklere karşı önlem alınması oluşturuyor. Günümüzde kullanılan çeşitli skorlama yöntemleriyle kalp ve damar hastalıkları riskini öğrenmek ve alınacak bazı önlemlerle bu riski düşürmek mümkün” açıklamasında bulundu.
Kalp Hastalığı Riski Yaş İlerledikçe Artıyor
Türkiye’de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini, üstelik bu erken ölümlerin yüzde 80’inin önlenebilir nitelikte olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nermina Alagiç, “Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde kuşkusuz pek çok faktörün rolü var. Özellikle diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, tütün ürünleri kullanımı ve ileri yaş ana risk faktörleri arasında. Ayrıca erken yaşta kalp ve damar hastalık öyküsünün bulunması, fiziksel hareketsizlik, obeziteye yol açabilen sağlıksız beslenme gibi risk faktörleri de kalp-damar hastalıkları için önemli” dedi.
Aile Bireylerindeki Kalp-Damar Hastalıkları Riski Arttırıyor
Ailesel yüksek kolesterolün genetik olduğunu, belirgin yüksek kolesterol seviyelerinin izlendiği ve kalp krizi riskinin yüksek olduğu bir hastalık olduğunu ifade eden Doktor Alagiç, “Bu sorunu yaşayan kadınların yüzde 30’u 60 yaşına kadar; erkeklerin ise yüzde 50’si 50 yaşına kadar kalp krizi geçiriyor. Bir diğer yandan ailesel hiperlipidemisi olan kişilerde erken tanı ve tedavi ile koroner arter hastalığını yüzde 80 oranla azaltmak mümkün. Alınacak koruyucu önlemler hastanın risk faktörlerine ve sahip olduğu riske bağlı olarak değişiyor. Bu, sadece yaşam tarzı değişikliği olabilirken bazen de buna ek olarak ilaç başlamayı içerebiliyor” diye konuştu.
Her iki ölümden biri kalp kaynaklı
Türkiye’de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiği ortaya konuyor.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltmanın 9 Yolu
Dr. Nermina Alagiç kalp damar hastalıklarından korunmanın yollarını paylaştı:
- Tütün ürünleri kullanıyorsanız bırakın.
- Haftada 150-300 dakika orta şiddette (yürüme, yüzme, jogging vb.) veya 75- 150 dakika yüksek tempoda egzersiz yapın.
- Kilonuzu koruyun.
- Her gün en az 200 gram meyve ve sebze tüketin.
- Haftada 2 kez somon, uskumru, sardalya gibi omega-3 miktarı yüksek balık tüketin.
- Kırmızı et tüketiminizi haftada en fazla 350-500 gram ile sınırlandırın.
- Günde 30 gram çiğ kuruyemiş tüketin.
- Diyabetiniz varsa önerilere uyun ve şeker dengenize dikkat edin.
- Tansiyonunuzu korumak için günde 5 gramdan fazla tuz tüketmeyin. / Sağlıkta Haber
Sağlıkta Haber ile sağlık alanındaki gelişmeler ve uzman açıklamalarını takip edin!