Kalp Ritim Bozukluğu Nedir? Nasıl Önlem Alınır?
Kalp ritim bozukluğu (aritmi) nedir ve neden olur? Aritmi belirtileri nelerdir? Aritmi geçer mi? Aritmi hakkında tüm detaylar uzman açıklamaları ile Sağlıkta Haber’de.
Kalp ritim bozukluğu (aritmi) nedir ve neden olur? Aritmi belirtileri nelerdir? Aritmi geçer mi? Ya da aritmi nasıl düzelir? Aritmi hakkında tüm bilinmesi gerekenler uzman açıklamaları ile Sağlıkta Haber’de.
Aritmi olarak isimlendirilen kalp ritim bozuklukları kalbin çalışma hızını ve düzenini etkileyen bir grup rahatsızlık. Hastalıklar kendi içerisinde kaynaklandıkları bölgeye, iletim yoluna veya ilişkili oldukları sendroma göre değerlendirilir.
Kalp hastalıkları, kalp ritim bozukluğu, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabı Kardiyoloji Uzmanı Doktor Yusuf Altınkaynak’ın açıklamalarında.
Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi) Nedir?
Kalp ritim bozukluklarının süreç içerisinde kalp krizi, felç, organ yetmezliği gibi ölümcül tablolara sebebiyet verebileceğinin altını çizen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Altınkaynak, “Alanında uzman bir kardiyolog tarafından yapılacak rutin kalp muayeneleri sayesinde tanı almak ve Tedavi olmak çok önemlidir” diye konuştu.
Kalp Ritim Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kalp Ritim Bozukluğu Çeşitleri
Kalp ritim bozuklukları, kalp kaslarına olan sinirsel uyarıların işlevlerini tam olarak yerine getirememesiyle oluşur. Elektriksel aktivitedeki bu değişiklik sonucunda taşikardi (kalbin çok hızlı atması), bradikardi (kalbin çalışma hızının yavaşlaması), normalden erken atımlar veya aşırı düzensiz fibrilasyon durumları meydana gelebilir.
Kalp Ritim Bozukluğu Kimler Yaşar?
Herkes neredeyse yaşamının bir noktasında kalp ritim bozukluğu yaşayabilir. Bu sırada kalbin yarışırcasına hızlandığı veya çırpınır tarzda düzensiz hareket ettiği hissedilir. Sık karşılaşılan bu durum çoğu zaman zararsız olabilse de kalp krizi riski nedeniyle bazı aritmiler için dikkatli olunmalıdır.
Kötü seyirli aritmilerde vücudun bazı bölgelerine olan kan akışı kesintiye uğrayabilir ve bu duruma bağlı olarak beyin ve akciğer gibi hayati organlarınız zarar görebilir. Bu aritmilere kısa sürede müdahale edilmesi gerekli olabileceği için bilinçli olunması önerilir.
Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Kalp ritim bozukluğuna bağlı oluşan çeşitli belirtiler mevcuttur:
- Kalbin sanki bir atımı atlamış gibi hissettirmesi
- Kalp atışlarının yarışıyor gibi hızlanması
- Atımların aşırı yavaşlaması
- Kalp atışlarında düzensizlik veya duraklama hissedilmesi
Bazı ciddi belirtiler de kalp ritim bozukluğu sırasında meydana gelebilir:
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Sersemlik
- Ciddi çarpıntı
- Bayılma veya bayılayazma
- Kaygı ve terleme
Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Kalp rahatsızlığı bulunan kişiler, kalp ritim bozukluğu gelişmesi açısından risk altındadır. Bu hastalıklar sonucunda kalbin çalışma düzeninde bir problem meydana gelebilir.
Koroner arter hastalığı, kalp krizi veya yetmezliği, kalbin iç dokularının iltihaplandığı endokardit, kalp kapak rahatsızlıkları ve doğuştan gelen kalp hastalıkları gibi kardiyak patolojiler aritmi gelişimi açısından risk unsuru olarak kabul edilirler.
Çeşitli sağlık sorunları kalp ritim bozukluğu gelişimini tetikleyebilir:
- Şeker hastalığı
- Kronik akciğer hastalıkları
- Pulmoner emboli (akciğere pıhtı atması)
- Amfizem
- Astım
- Uyku apnesi
- Tiroid bezi rahatsızlıkları
- Hipertansiyon (yüksek kan basıncı)
- Kalsiyum, potasyum ya da magnezyum gibi minerallerin düzeylerindeki dengesizlikler.
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir ve Güncel Haber Kaynağınız