Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Akciğer Sertleşmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer sertleşmesi nedir? Akciğer sertleşmesi belirtileri nelerdir? Akciğer sağlığı için neler yapılabilir? Uzman açıklamaları ve detayları ile Sağlıkta Haber’de.

Akciğer sertleşmesi nedir? Akciğer sertleşmesi belirtileri nelerdir? Dünyada 1.5 milyon kişinin mücadele ettiği akciğerde fibrozis nasıl tedavi edilir? Nefes alma şikayetiniz varsa gecikmeyin. Bu hastalık sinsi ilerliyor.  Akciğer kanseri riskini yükseltiyor. Akciğer sağlığı için neler yapılabilir? Uzman açıklamaları ve detayları ile Sağlıkta Haber’de.

Akciğer Sertleşmesi Nedir?

Akciğer sertleşmesi halk arasında bilinen ismiyle pulmoner fibroz tedavide gecikildiği zaman solunum yetmezliğine yol açabiliyor.  Akciğerlerde sertleşmenin en tipik belirtisi olan nefes darlığı ise sinsi bir şekilde ortaya çıkıyor. Pulmoner fibroz genellikle yavaş ilerliyor. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte nefes darlığı giderek şiddetleniyor. Öyle ki sağlığı bozulan kişi özellikle yürürken, merdiven çıkarken veya yük taşırken sürekli artan nefes darlığı çekiyor. İlerleyen evrelerde hastaların giyinmek gibi en basit günlük işlerini bile yapamaz hale gelmelerine yol açabiliyor.

Akciğer sertleşmesinin bir başka zararı da doğrudan kansere dönüşmemekle birlikte hastalarda akciğer kanseri gelişme riskini yükseltmesi. Pulmoner fibroz hastalarında bu risk yüzde 7 ile yüzde 20 oranında artıyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nur Dilek Bakan,  akciğer sertleşmesi hakkında tüm merak edilenleri açıkladı.

Akciğer sertleşmesi düzelir mi?
Akciğer sertleşmesi düzelir mi?

Akciğer Sertleşmesi Nedeniyle 1.5 Milyon Kişi Zor Nefes Alıyor!

Pulmoner fibroz hastalığında erken teşhis ve tedavinin yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çeken Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nur Dilek Bakan,  “Bu hastalığın günümüzde henüz kesin çözümü olmasa da akciğerlerde oluşan hasarın ilerlemesini önlemek ve mevcut semptomları en aza indirerek hastanın yaşam kalitesini yükseltmek mümkün. Pulmoner fibroz hastalığında tedaviye erken dönemde başlandığında fibrozun ilerlemesini durdurmada veya yavaşlatmada daha etkili sonuçlar alınıyor. Erken teşhis kişinin sağlığı açısından çok önemli. Nefes darlığı şikayetinde zaman kaybetmeden mutlaka hekime başvurulmalıdır” diyor.

Akciğer Sertleşmesi Dünyada 1.5 Milyon Kişiyi Etkiliyor!

Pulmoner fibroz, yani akciğer fibrozu geliştiğinde, akciğerlerin iç yüzeyini kaplayan hava kesecikleri ve akciğer dokusunun destekleyici yapıları zarar görüyor. Akciğerin bu yapılarının kalınlaşıp sertleşerek esnekliğini kaybetmeleri, içimize solunumla çektiğimiz oksijenin kanımıza geçişine engel oluyor. Bunun sonucunda nefes darlığı gelişmeye başlıyor. Hastalık ilerleyince solunum yetmezliğine neden olabiliyor. Dünyada tanı konulan 1-1,5 milyon pulmoner fibroz hastası olduğu belirtiliyor. Ancak tanı konulmamış hastalar da düşünüldüğünde gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türk Toraks Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre; ülkemizde her yıl yaklaşık 4 bin kişiye pulmoner fibroz tanısı konuluyor.

Akciğerde fibrozis nasıl tedavi edilir?
Akciğerde fibrozis nasıl tedavi edilir?

Pulmoner Fibroza Neden Oluyor?

Pulmoner fibroza neden olabilen pek çok etken var.  Bağdokusu hastalıkları (romatoid artrit, skleroderma gibi),  çeşitli kimyasal gazlar gibi mesleksel veya çevresel maruziyetler ya da  bazı ilaçlar bu hastalığa en sık yol açan nedenler. Pulmoner fibroza sebep olabilecek bir etken bulunamazsa “idyopatik pulmoner fibroz” olarak adlandırılıyor. Bilgisayarlı tomografi, solunum fonksiyon testleri, bronkoskopi ile akciğerden alınan yıkantı sıvısı veya biyopsi ile nadiren cerrahi akciğer biyopsisi de hastalığın teşhisinde kullanılan en önemli araçları oluşturuyor.

Nefes Darlığı Sinsi İlerliyor!

Nefes darlığı, öksürük (çoğunlukla kuru), morarma, yorgunluk ve kilo kaybı, bu hastalığın başlıca belirtilerini oluşturuyor. Prof. Dr. Nur Dilek Bakan, nefes darlığının genellikle sinsi şekilde ortaya çıktığını ve giderek sağlığı bozduğunu vurgulayarak, “Hastalığın erken evrelerinde belirtiler pek anlaşılmıyor. En tipik yakınması olan nefes darlığı erken evrelerde ancak merdiven çıkmak ve koşmak gibi zorlu aktivitelerde gelişiyor.

Hastalar hekime başvurduklarında sıklıkla altı ay veya daha uzun bir süre var olan nefes darlığından yakınıyorlar. Bu nedenle hastalığın tanı ve tedavisinde gecikmeler yaşanıyor. Nefes darlığı çok önemli bir belirtidir, her durumda hekime başvurmayı gerektirir” diyor.

1.5 Milyon Kişi Zor Nefes Alıyor!
1.5 Milyon Kişi Zor Nefes Alıyor!

Akciğer Sertleşmesinin Seyri Hastaya Göre Değişebiliyor

Akciğer Sertleşmesinin yani pulmoner fibrozun klinik seyri değişken olduğu için nasıl ilerleyeceğini öngörmek genellikle zordur. Aynı pulmoner fibroz tipine sahip hastaların doğal seyri dahi değişkenlik gösterebiliyor. Bazı hastalarda daha hızlı kötüleşme gerçekleşirken, bazılarında ise daha durağan bir seyir görülebiliyor.

Pulmoner Fibrozun Tedavisi Kişiye Özel

Pulmoner fibrozun tedavisinin kişiye özel olarak planlandığın söyleyen Prof. Dr. Nur Dilek Bakan,  “Günümüzde hastalığı tamamen durduracak bir tedavi mevcut değil. Akciğerlerde oluşan hasar da geri döndürülemiyor. Dolayısıyla akciğerde gelişen hasarın ilerlemesini önlemeyi amaçlayan tedaviler uygulanıyor. Tedaviye rağmen ilerlerse kesin çözüm için akciğer nakli gerekebiliyor” diyor. /SAĞLIKTA HABER

Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip edin!

Sağlıkta Haber Kanalımıza Mutlaka Abone Olun
Sağlıkta Haber Kanalımıza Mutlaka Abone Olun

Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu