Çiğneyip Tükürdüğünüz Sakızlar Covid ve Gebelik Testine Dönüştürüldü
Çiğnediğimiz sakızı artık tükürmüyoruz. Çünkü çiğnediğimiz sakızlar artık Covid ve gebelik testine dönüştürüldü. Merak ediyorsanız, Sağlıkta Haber'de yer alan bu araştırmaya göz atın deriz.
Çiğnediğimiz sakızı artık tükürmüyoruz. Çünkü çiğnediğimiz sakızlar artık Covid ve gebelik testine dönüştürüldü. Merak ediyorsanız, Sağlıkta Haber‘de yer alan bu araştırmaya göz atın deriz.
Dünya çapında her yıl milyarlarca tek kullanımlık testler bir çok farklı hastalığın teşhisinde kullanılıp çöpe atılıyor. İngiltere’de bilim insanları kullanılmış sakızları geri dönüştürerek, test kitlerinin plastik aksamını üretti. Bu sayede her yıl binlerce tonluk atık geri dönüştürülebilir.
Sakız gebelik testlerinin hammaddesi olacak
Edinburgh Üniversitesi‘ndeki uzmanlar, geri dönüştürülmüş plastikten her yıl milyarlarca test kitinde kullanılan “yanal akış kasetleri” oluşturmayı başardıklarını açıkladı. Bilim adamı sakızı bile hammadde olarak kullanabildiklerini söylüyor.
Sakız, atık buzdolabı parçaları, kireç taşı Covid testlerinde kullanılacak
Konuyla ilgili uzman şunları söyledi: “Geri dönüştürülmüş malzemelerden beş adet yanal akış test kiti yaptık. Bunlardan üçü eski sakız, buzdolabı parçaları ve kireç taşından, ikisi ise biyolojik kökenli geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldı. Hedefimiz hammadde üretiminde yüzde 30 ile 50 arasında tasarruf sağlamak” dedi.
Sakız sayesinde milyarlarca sağlık testi israf edilmeyecek
İngiliz girişimci, her yıl milyarlarca sağlık test kitinin tek kullanımdan sonra israf edildiğine dikkat çekiyor.
Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan test kitleriyle testler devam ediyor. Bu teknolojinin geniş çaplı kullanımıyla onbinlerce ton atığın geri dönüştürülebileceği vurgulanıyor. / Sağlıkta Haber
Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip edin!
Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız