Böbrek Şişmesi Nedir? Tehlikeli midir?
Böbrek şişmesi nedir? Tehlikeli midir? Böbrek şişmesi neden olur? Böbrek şişmesi nasıl geçer? Böbrek şişmesi tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine neden olabilir mi?
Böbrek şişmesi (hidronefroz) nedir? Tehlikeli midir? Böbrek şişmesi neden olur? Böbrek şişmesi nasıl geçer? Böbrek şişmesi tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine neden olabilir mi? sorularının cevabı ve daha fazlası Sağlıkta Haber‘de.
Böbrek (Hidronefroz) Şişmesi Nedir?
Vücuttan atılması gereken idrarın atılamadığı ve böbrekte biriktiği zaman, böbrek şişmesi (hidronefroz) oluşur. Genellikle belirti vermeden ve farklı nedenlere bağlı olarak görülebilen hidronefroz, erken teşhis sayesinde böbrek fonksiyonunu kaybetmeden tedavi edilebilen bir hastalıktır. Böbrek tedavinin ardından sağlığına kavuşur.
Böbrek Şişmesi (Hidronefroz) Belirtileri Nelerdir?
Böbrek sağlığı açısından tehdit oluşturan bu büyüme, bazen bir bazen de iki böbreğin şişmesiyle oluşur. Böbrek şişmesi, idrar, böbrekten atılamadığında ve birikme yaptığında meydana gelir. Hidronefroz her yaşta görülebilir. Hastalık, küçük çocuk ve bebeklerde de görülebilir.
Hidronefroz bebeklik döneminde veya doğum öncesi ultrason sırasında teşhis edilebilmektedir.
Böbrek Şişmesi (Hidronefroz) Nasıl Teşhis Edilir?
Hidronefroz çoğu zaman belirti vermeyen bir hastalıktır. Hastalarda şikayet çoğu zaman alt karın ve kasıklara gidebilen yan ve sırtta meydana gelen keskin ağrı, idrar yaparken ağrı ile kendini belli eder. Ayrıca çok sık idrara çıkma, mide bulantısı ve kusma, halsizlik, yorgunluk, ateş, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu gibi şikayetlerle hekime başvurur.
Bebekte Hidronefroz Nedir?
Hidronefroz bebeklerde gelişememe, sorunu olarak kendini gösterebilir. Hidronefroz erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalıkla ilgili bir takım risk faktörleri vardır. Bu riskler arasında doğumsal ve sonradan edinilmiş böbrek çıkım darlıkları, böbrek ve üreter taşı, vezikoüretral reflü, kan pıhtıları, tümörler, travmaya veya önceki ameliyatlara bağlı yaralanmalar, mesane, rahim ağzı, kolon veya prostat kanseri gibi bazı hastalıklar, kanserli olmayan ancak büyümüş prostat, hamilelik ve idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir.
Böbrek Şişmesi (Hidronefroz) Tanısı Nasıl Konur?
Böbrek şişmesi (hidronefroz) tanısının konulması için risk faktörlerini ya da belirtileri taşıyan kişilerin vakti kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurması gerekir. Doktor, benzer şikayetlerle gelen hastalara tanı koymak için öncelikle fiziki muayene yapacaktır. Bu muayene sırasında, böbreklerde, idrar yollarında hassasiyet, şişme, ağrı veya kitle gibi belirtiler görülüp, tespit edilebilir. Doktorunuz böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için kan testi, tıkanmaya neden olabilecek enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için idrar testi, böbrekleri ve mesaneyi görüntülemek için ultrason görüntülemesi, böbrekleri, üreteri, üretra ana hatlarını görmek için ise bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya MR gibi ileri görüntüleme yapılmasını isteyebilir.
Böbrek şişmesi (hidronefroz) şiddetli ise böbrek fonksiyonunun derecesini belirlemek için böbrek sintigrafileri çekilebilir.
Böbrek Şişmesi Nasıl Geçer?
Böbrek şişmesi nasıl geçer? Hidronefroz tedavisi kişiye özel ve hastalığın altında yatan nedene bağlı olarak belirlenir. Hastalığın boyutu ameliyat gerektirse de, bebeklik döneminde genellikle kendiliğinden düzelebilmektedir. Hastalığın çok ilerlemediği durumlarda, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltma adına antibiyotik tedavisine başlanılabilir.
Hidronefroz Tedavisinde Cerrahi Başarı
İleri derece hidronefrozlarda ve böbreğin işlevi zorlaştığında, tıkanıklığı gidermek için cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedaviler günümüz teknolojisiyle kesisiz idrar yolunu kullanarak kapalı şekilde ya da 3-5 mm’lik deliklerden mini laparoskopi şeklinde yapılabilmektedir.
Böbrek Şişmesi (Hidronefroz) Tehlikeli midir?
İleri derece hidronefroz tedavi edilmediği takdirde kalıcı böbrek hasarına yol açabilir. Ancak hidronefroz tipik olarak yalnızca bir böbreği etkiler ve diğer böbrek her ikisi için de iş yapabilir. / Sağlıkta Haber
Sağlıkta Haber ile sağlık alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip edin!
Sağlıkta Haber sitesinde yaptığınız aramalarla size en yakın hastane, tıp merkezi, görüntüleme merkezi ve doktor adreslerine ulaşabilirsiniz.