Sağlık HaberleriTanı Ve Tedavi Rehberi

Alkol Bağımlılığı İradesizlik Değil!

Alkol bağımlılığının iradesizlik değil, önemli bir beyin hastalığı olduğunu ifade eden uzmanlar, alkol bağımlılığının; kişinin haftalar, aylar ve yıllar içerisinde planladığı miktarlardan daha fazla tüketmeye başlamasıyla ortaya çıktığını söylüyor. Alkol bağımlılığı kötü etkileri ve tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.

Alkol bağımlılığının iradesizlik değil, önemli bir beyin hastalığı olduğunu ifade eden uzmanlar, alkol bağımlılığının; kişinin haftalar, aylar ve yıllar içerisinde planladığı miktarlardan daha fazla tüketmeye başlamasıyla ortaya çıktığını söylüyor. Alkol bağımlılığı kötü etkileri, tedavisi ve tüm merak edilenleri Sağlıkta Haber’de.

Alkol bağımlılığı nedir?

Kişiyi alkol bağımlısı diye nitelendirmek için belirli kriterlerin olması gerektiğini belirten Psikiyatrist, Alptekin Çetin, “Günlük alkol tüketimi bağımlılık için geçerli bir kriter değildir. Ara sıra alkol tüketimi  de bağımlılık yapabilir’ dedi.

Alkol bağımlılığı nedir?
Alkol bağımlılığı nedir?

Alkol bağımlılığının belirtisi

Psikiyatrist Dr. Öğretim Görevlisi Alptekin Çetin, alkol bağımlılığı sorununu değerlendirdi.

Dr. Alptekin Çetin, şunları söyledi: “Alkol bağımlılığı önemli bir beyin hastalığıdır. Bu bir irade eksikliği değildir. Alkol bağımlılığı; Haftalar, aylar ve yıllar içerisinde kişi beklenenden daha fazla alkol tüketmeye başladığında ve günlük yaşamını etkileyecek seviyelere ulaştığında meydana gelir. Bu bir süreçtir. Bağımlılık bir günde, bir haftada ya da bir ayda olmaz” dedi.

“Herkes bağımlılığı farklı yaşıyor”

Alkol bağımlılığı, alkole maruz kalma, alkol tüketimi, alkolden hoşlanma, alkolle ilişkili korku ve stres karşısında iyi olma hali veya alkol tüketiminden sonra tekrar tekrar alkol tüketimi sonucunda aylar veya yıllar içinde gelişen bir sağlık sorunudur.

Alkol bağımlılığı ve genetik faktör

“Herkesin bu hastalıkla ilgili deneyiminin farklı olduğunu söyleyen Psikiyatrist Alptekin Çetin, şunları söyledi : “6 ay içerisinde hastalanmanız ya da bağımlılık geliştirmeniz gibi bir ihtimal yok. Kişinin genetik yapısı, kalıtsal özellikleri, diğer hastalıkları, psikolojik durumu, sosyal çevresi, yakın çevresinde kullanılan alkol, genetik olarak birinci dereceden akrabalarında yaşanmış bir alkol bağımlılığının olması bağımlılık eşiğini değiştiriyor” dedi.

Herkes bağımlılığı farklı yaşıyor
Herkes bağımlılığı farklı yaşıyor

Alkol bağımlılığı belirtileri

Çetin alkol bağımlılığının belirtilerine ve sağlığımız üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Çok farklı belirtiler var. Öncelikle insanın sosyal hayatında ciddi sorunlar ve ciddi düzensizlikler ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle kişi artık belirli görevleri yerine getiremeyebilir. İşe zamanında gidemeyebilir, iş performansı sağlıklı olmayabilir ya da aile bireyleriyle geçirdiği zaman istediği gibi olmayabilir. .Ciddi sağlık sorunlarınız olsa bile bunları iyi yönetemeyebilirsiniz. Maddi sorunlar ortaya çıkabilir. Çok para harcamaya başlar ve harcamalar hala devam etmektedir. Yakınındaki insanların dikkatini çekebilecek buna benzer pek çok konu var.”

Alkol bağımlısı kişilerin mutlaka alkol gibi kokması gerekmiyor

Çetin  ” Alkol kokuyorsa alkol bağımlılığı vardır demek uygun değil.  Sosyal hayatın içinde durum değişebiliyor. Yoksunluk krizi oluşturabilir ama oluşturmayabilir de. Kişi uzun süreli devamlı alkol tükettiğinde, belli  nedenlerle  alkolden uzak kalırsa yoksunluk krizi ortaya çıkabilir” dedi.

Yoksunlukta ne olabilir?

Yoksunluk durumuna da dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Bağımlılık halinde  kişilerin dikkatini çeken durumlar olabilir veya kişinin kendi yaşadığı sorunlar olabilir. Bağımlı olan kişinin kaygısı artabilir. Uykusuzluk ortaya çıkabilir. Titremeler olabilir. Genellikle yakınındaki insanların ilk etapta bu ilgisini çeker. Terlemeler olabilir. Sıkıntısı artabilir. Kimi zaman daha hoş durumlarda öfkeli ve saldırgan hâle gelebilir. İlerleyen evrelerde daha ciddi nörolojik tablolarda görülebilir. Bağımlı kişi epileptik nöbet geçirebilir. Beyin ciddi anlamda alkolle baskılandığı için alkolün  kesilmesiyle beraber epileptik nöbet ortaya çıkabilir.”

Kimler alkol bağımlısı?
Kimler alkol bağımlısı?

İçme sıklığının belirli bir artışa ulaştığı zaman alkol bağımlılığı riskini ortaya çıkardığını kaydeden Öğr. Üyesi Çetin, “Bağımlılık adına kadın ve erkekler için haftalık tüketim birimlerinin tespit edildiği  bilimsel çalışmalar vardır. Bizim için riskli tüketim olarak adlandırılıyor. Ancak  bazen danışanlarımızdan duyuyoruz, ‘Ben her gün alkol tüketmiyorum ki ben bağımlı değilimdir.’  Her gün alkol tüketilmesi bağımlılık için geçerli bir kriter değildir. Aralıklarla alkol tüketen kişi de  alkol bağımlısı olabilir. Bunun için farklı ölçütler, değerlendirmeler var” dedi.

Alkol bağımlılığının yol açtığı sağlık sorunları

Alkolün, beyin hücrelerinin ölümüne yol açabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “alkol bağımlılığıyla birlikte beyinde küçülme oluyor. Bu durum erken bunama hastalığının habercisidir. Bağımlılık erken bunama riskini ortaya çıkarıyor. Bağımlı kişiler aynı zamanda beyin kanamalarına daha yatkınlık olabilir. Sadece beyin değil karaciğer sağılığı da bağımlılık durumunda çok önemlidir. Alkol karaciğerde büyümeye neden olabiliyor. Karaciğerde büyüme olduktan sonra siroz süreci ortaya çıkabiliyor. Kas sağılığı da çok etkileniyor. Ellerde, ayaklarda güçsüzlükler ortaya çıkabiliyor. Pankreas ciddi anlamda etkileniyor. Vücuttaki pek çok organ alkol ile beraber zarar görebiliyor” dedi.

Alkol bağımlılığının yol açtığı sağlık sorunları
Alkol bağımlılığının yol açtığı sağlık sorunları

Bağımlı alkol tüketmek için arkadaşlarından uzaklaşıyor

‘Alkol sosyalleştiriyor’ sözünü gerçeği yansıtmadığını belirten Çetin, “Bağımlı kişi kendi içine kapanıyor. Arkadaşlarından, sosyal çevresinden, ailesinden uzaklaşıyor. Yalnızlaşmaya başlıyor. Yalnızken belki daha çok alkol tüketiyor. Sosyal anlamda ciddi bir etkilenme oluyor. İş hayatı, arkadaş çevresi etkileniyor” dedi.

Madde ve alkol bağımlılığı ciddi risk

Bağımlılık başlangıcı için genç yetişkin dönemin risk olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “18-25 yaş arasındaki yoğun alkol tüketimi alkol bağımlılığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Ama hastalarımıza bakacak olursak her yaş grubunda alkol bağımlılığını sık görebiliyoruz. Sosyal bir sınıf ise yoktur. Alkol bağımlılığı her sosyal sınıfta görülebiliyor” diye konuştu.

Alkol bağımlılığı aşamaları

Alkol bağımlılarının profesyonel yardım alması gerektiğini de söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Kimi danışanlarımıza ayaktan tedavi uygulayabiliyoruz ancak bazılarında alkol kullanımının beyne ve vücuda ciddi etkileri varsa, kişi kendini alkolden uzak tutamıyorsa,  ciddi yoksunluk belirtileri yaşıyorsa o zaman yatış sürecini planlamak gerekiyor” dedi. – Sağlıkta Haber

Sağlıkta Haber Youtube Kanalına Hoş Geldiniz
Sağlıkta Haber Youtube Kanalına Hoş Geldiniz

Sağlıkta Haber sitesinde yaptığınız aramalarla size en yakın hastane, tıp merkezi, görüntüleme merkezi ve doktor adreslerine ulaşabilirsiniz.

Sağlıkta Haber: Sağlıkta Güvenilir Haber Kaynağınız

SAĞLIKTA HABER

Sağlık alanında yaşanan en son gelişmelerden haberdar olmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Türkiye’nin en kapsamlı sağlık haberleri portalı Sağlıkta Haber’i takip edin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu